DOLAR 32,3794 0.16%
EURO 34,9628 -0.34%
GBP 40,9719 0.2%
ALTIN 2.324,200,22
BITCOIN 2259752-0,63%

Söylemleri ve tutumu rencide edici!

ABONE OL
20 Mayıs 2018 10:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, Akdağ’ın köyleri gezerek sanki buranın bir bakanı edası ile verdiği vaatleri ve kullandığı söylemleri seçim propagandası olduğunu belirterek, bu davranışların  Kıbrıslı Türkleri aşağıladığını ve sunulan tablonun da doğru olmadığını belirtti


Sol Hareket Sözcüsü Korkmazhan: Kıbrıslı Türkler her şeyden önce hükümetçilik oyunu oynayan popülistlere göz yummaya son vererek,  gasp edilen siyasi iradelerini geri almak için mücadeleye koyulmalı ve erken çözüme ulaşılmalıdır


BKP Genel Sekreteri Sonüstün: Türkiye’yi yöneten AKP hükümetinin uyguladığı liberal ve özelleştirmeci siyasetlerle, tarımı tamamen yok ederek, Türkiye’yi üretmeyen, dışa bağımlı bir ülke haline getirdi. Ayni anlayışla Kıbrıs Türk toplumunun da üretimden koparılarak, var olan sınırlı üretimin batırılmasına izin verilmemeli

Kazım DENİZCİ

Yıllardan beri TC hükümeti yetkililerinin seçim dönemlerinde veya herhangi bir zamanda ülkemize yaptıkları rutin ziyaretlerde ortaya koydukları tavırlarını alkışlayanlar kadar karşı çıkıp eleştirenler de var. Akdağ’ın son ziyaretiyle ilgili Yeni Bakış’a konuşan siyasi parti ve sivil toplum örgütü yetkilileri, bu tür ziyaretlerde verilen mesaj ve yaratılan algıyla Kıbrıslı Türklerin aşağılandığını savundu. 

Elcil: Kıbrıslı Türkleri aşağılayıyorlar

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, KKTC’de yürütülen faaliyetlerin TC’li makamlar tarafından idare edilmesinin yanıda, AKP’ye yakın sermaye çevrelerinin de verilen imtiyazlarla tüm sektörleri ele geçirdiğini belirterek, yaşananlara teki gösterdi.TC’nin Kıbrıs’tan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın köylerigezerek sanki buranın bir bakanı edası ile verdiği vaatleri ve kullandığı söylemleri seçim propagandası olduğunu söyleyerek Kıbrıslı Türkleri aşağıladığını savunan Elcil, Akdağ’ın sunduğu tablonun doğru olmadığını da iddia etti.

“TL kullanımından dolayı son yıllardaki kayıp yüzde 80’lere ulaştı”

“KKTC’yi ekonomik olarak Türkiye’ye bağlayan sömürge anlayışı yüzünden Türkiye’den yapılan yıllık ithalatın 1,5 milyar dolar (6 – 7 milyar TL) olduğunu” kaydeden Elcil, yüksek enflasyon nedeniyle Türk Lirası kullanmaktan dolayı son yıllarda kaybın yüzde 80’lere ulaştığını belirtti.Elcil, TC’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’a, bazı sorular da yönelterek çeşitli sektörlerdeki uygulamalar nedeniyle Kıbrıs’tan Türkiye taşınan gelirin ne kadar olduğu konusunda bilgi istedi. Elcil, “taşınan nüfusa, Türkiye’nin ambargolarına ve gelirlerin çok büyük bölümünün Türkiye’ye gitmesine rağmen bütçenin yüzde 83’ünün yerel gelirlerden sağlandığını” belirtti.Kıbrıslı Türkleri iş bilmez ve sadaka isteyen dilenci yerine koyan çarpıtılmış açıklamalarını Akdağ’a iade ettiklerini” kaydetti.

Sol Hareket Sözcüsü Abdullah Korkmazhan: Tavır ve açıklamaları şiddetle protesto ediyoruz

Sol Hareket Sözcüsü Abdullah Korkmazhan da, “Recep Akdağ’ın vali gibi hareket etmesi, siyasi mesajlar ve kararlar vermesi malumun ilanıdır. Kıbrıs’ın Kuzey’i Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin etkin ve fiili işgali ve denetimi altındadır.Biz Akdağ’ın açıklamalarını ve tavırlarını şiddetle protesto ediyoruz. Ancak esas olanın Akdağ’ın böylesine kolayca vali gibi davranmasına olanak veren çözümsüzlüğün, ayrılıkçı rejimin ortadan kaldırılması ve birleşik federal Kıbrıs’a biran önce ulaşılması ve bunun için mücadele olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

“Siyasi iradeyi geri almak için mücadele etmeliyiz”

Korkmazhan, “Kıbrıslı Türkler her şeyden önce hükümetçilik oyunu oynayan popülistlere göz yummaya son vererek,  gasp edilen siyasi iradelerini geri almak için mücadeleye koyulmalı ve erken çözüme ulaşılmalıdır. Aksi takdirde Akdağ ve onun gibiler bu toplumu yok saymaya, yok etmeye çalışmaya ve hakaretlerine devam edecektir.Vakıflar İdaresi’nin yönetimi Kıbrıslı Türklerden gasp edilmiş, İbrahim Benter şahsında AKP eliyle yönetilmektedir. VakIflar İdaresi, dini gericiliği, siyasal islamın ve şovenizmin örgütlenme aracına dönüştürülmüş durumdadır. En başta bu kurum üzerindeki gerici işgale son verilmeli, Vakıflar İdaresi esasına uygun faaliyet yürütmesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

BKP Genel sekreteri Sonüstün: Recep Akdağ’ın müdahalelerini kabul etmiyoruz

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Salih Sonüstün de, TC Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın da son ziyaretinde bazı köylerde “Tarıma verilen teşvikin dönüm başına göre değil, ürün hasadına göre verilmesi ve doğrudan gelir desteğinin kaldırılması gerekiyor” yönünde yaptığı açıklamaların, KKTC’nin iç işlerine direkt müdahale olduğunu vurguladı.

“Kıbrıs’ın kuzeyinin, Türkiye Cumhuriyetinin alt yönetimi olduğunu doğrulayan bu tür davranışları şiddetle ret edip, kınıyoruz” diyen Salih Sonüstün, “Kıbrıs Türk toplumu, kendi kendini yönetecek bilgi, beceri ve donanıma sahiptir” dedi.

“Türkiye’yi batırdılar,  sıra bizde”

Türkiye’yi yöneten AKP hükümetinin uyguladığı liberal ve özelleştirmeci siyasetlerle, tarımı tamamen yok ederek, Türkiye’yi üretmeyen, dışa bağımlı bir ülke haline getirdiğinin altını çizen Salih Sonüstün, ayni anlayışla Kıbrıs Türk toplumu üretimden koparılarak, var olan sınırlı üretimin de batırılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Sömürgeci ve asimilasyoncu politikalarını ret ediyoruz

“Türkiye hükümet yetkililerinin ülkemizde köy gezisi, iftar programları adı altında kitlesel eylemler düzenlemeleri, yürüttükleri örgütlenme faaliyetleri ve asimilasyon politikalarının parçasıdır” diyen BKP Genel Sekreteri Salih Sonüstün, “BKP, İç işlerimize yapılan her türlü sömürgeci müdahaleleri ret etmeye devam edecektir” dedi.

Akdağ son ziyaretinde neler söylemişti? “Garantörlüğün kalkması söz konusu olamaz”

Tc Başabakan Yardımcısı Recep Akdağ geçtiğimiz günlerde KKTC’ye yaptığı ziyarette Kıbrıs sorunundan iç meselelere bir takım daeğelrendirmelerde bulunmuştu. Akdağ, Filistin’de yaşanan olaylardan da ders çıkarılması gerektiğini, Türkiye’nin Kıbrıs’ta bir çözümü savunduğunu, ancak Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasının söz konusu olamayacağını, eşitlik temelinde bir çözüm temeli haricinde masaya oturmayacaklarını da ifade etti. Bazı kesimlerin garantörlüğün kalkması yönünde yaptığı açıklamalara da atıfta bulunan Akdağ, “bunların küçük bir kesim olduğunu ve boş laflar olduğunu” ifade etti. Akıncılar köyü etrafındaki Rum bölgelerinin Rum yönetimi tarafından silahlandırıldığını kaydeden Akdağ, ancak Türkiye’nin garantisi var olduğu sürece endişe edilmemesi gerektiğini belirtmiş.

“Doğrudan Gelir Desteği Uygulaması Kalkmalı” 

Recep Akdağ, Türkiye Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs işerinden de sorumlu olarak Mesarya köylerini ziyaretinde ise, tarımsal üretimde girdilerin ucuzlatılmasının yollarının bulunması gerektiğini, Türkiye’den gelen suyun tarımsal üretimde kullanılmak üzere Mesarya’nın bazı bölgelerine de ulaştırılacağını söyledi. Teşviklerin yeniden düzenlenmesi gerektiğine de işaret eden Akdağ, teşvikin, dönüm başına göre değil de ürün hasadına göre verilmesinin en doğrusu olduğunu, Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Akdağ, girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla elektrik fiyatlarının düşürülmesinin yollarına da baktıklarını kaydedmişti. Akdağ, Elektrikte de girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla elektrik fiyatlarının düşürülmesinin yollarına da baktıklarını dile getirmişti.

KKTC Tarım Bakanı gibi Akıncılar Köyünün Tarımsal Üretim İçin Su Talebine de El Attı

Akıncılar köyündeki ziyaretinde köylünün, tapu, yol ve su sorunlarıyla ilgili talepleri üzerine Recep Akdağ, Türkiye’den gelen suyun 30 milyon tonunun içme kullanım suyu olarak kullanılmasını öngördüklerini, geriye kalan 45 milyon ton suyun Güzelyurt ve Mesarya’da tarımsal üretim için kullandırılmasını öngördüklerini ifade etti. Recep Akdağ, Akıncılar köyüne tarımsal amaçla su getirilmesi için öncelikle su borusu döşeme maliyetinin, yaratacağı katma değerle kıyaslanması gerektiğini, bunun için çalışma yapılacağını belirtmişti.

“Tarımsal ürünlerin ihracatında engel yok”

Köyleri ziyaretlerine kalabalık bir taraftar grubu ile katılarak tarımsal ürünlerin ihracatı konusunda gelen bazı şikayetler üzerine Akdağ, bu konuda KKTC’ye açık çek verdiklerini, tarımsal ürünlerin ihracatı önünde herhangi bir engel bulunmadığını ifade ederek esas sıkıntının Türkiye’ye göre maliyetlerin daha yüksek olması olduğunu, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini, “yem bitkilerinin ülkede üretilmesi” gerektiğini söylemişti. Hale hazır uygulanmakta olunan teşvik sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğini anlatarak şöyle devam etti. Bu konuda atılacak öncelikli adımlardan birinin teşviklerin yeniden düzenlenmesi olduğunu, teşvikin,dönüm başına göre değil de ürün hasadına göre verilmesinin en doğrusu olduğunu, Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının kaldırılması gerektiğini kaydederek ayrıca Kıbrıs’ın ada olması münasebetiyle Brusella hastalığından hızlı bir şekilde temizlenmesi gerektiğini ifade etmişti.

 “Sağlık sistemini iki yılda değiştirebiliriz”

Lefkoşa’da yeni bir hastane yapılması önerisini Hükümete ilettiklerini belirten Akdağ, yapmayı öngördükleri hastanenin Avrupa’daki hastanelerin üzerinde olduğunu kaydetti. Sağlık hizmetleriyle ilgili eleştiriler üzerine Recep Akdağ, sağlık sisteminin iki yılda değiştirilebileceğini, Türkiye’de sağlıkta dönüşüm yapıldığını, mevcut sistemde aile doktorlarının bulunduğunu, ilaçlar için sadece cüzi bir katkı payı ödendiğini anlatmıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam