DOLAR 32,5956 0.16%
EURO 35,0179 -0.08%
GBP 40,7997 -0.16%
ALTIN 2.438,160,10
BITCOIN 21011280,68%

Şu an sadece kriz yönetiliyor

ABONE OL
20 Mart 2018 07:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Araştırmacı Yazar Mete Hatay, hükümetin büyük bir krizin içinde kurulduğunu, Afrika Gazetesi önündeki olaylar, Nevruz kutlamalarında yaşanan gerginlik ve tutuklamaların yanında, Başbakan Erhürman’ın Türkiye ziyaretiyle ilgili spekülasyonlar da dikkate alındığında, hükümetin bugüne kadar, kriz yönetmekten öteye gidemediğini belirtti


Hatay, dörtlü koalisyonun getirdiği kan uyuşmazlığının ise, henüz ortadan kalkmadığına dikkat çekerek, bu aşamada, tam anlamıyla yerine oturmuş bir hükümetten bahsetmenin mümkün olmadığını, bu nedenle de vatandaşın beklediği yönde bir icraata henüz geçilemediğini kaydetti 


Hatay, bütçe görüşmelerinin ardından her bakanlığın kendi çalışmalarına yoğunlaşacağını düşündüğünü belirterek, genel anlamda sistemin değişmesinin zaman alacağını, hükümet hakkında kesin yargıya varmadan önce birkaç ay daha şans tanınması gerektiğini söyledi 


Ercan Havaalanı konusu başta olmak üzere birçok dosyanın beklemekte olduğuna dikkat çeken Hatay, yolsuzlukların araştırılmasının bir iki haftada çözülecek konular olmadığını, bunun politikacının işi olmadığını, Başsavcılık ve ilgili kurumların daha hızlı bir şekilde çalışmasını gerektirdiğini vurguladı 

Deniz ABİDİN

Araştırmacı Yazar Mete Hatay, hükümetin icraatlarının henüz hissedilmediğini belirterek, bu sıralar bütçe görüşmelerinin gündemi meşgul ettiğini söyledi. 

Hatay, bütçenin seçim sonrasına kalmasının hükümetin icraatlarına bir an önce başlaması önünde engel oluşturduğunu kaydetti. Mete Hatay, dörtlü koalisyonun getirdiği kan uyuşmazlığının henüz ortadan kalkmadığına dikkat çekerek, tam anlamıyla yerine oturmuş bir hükümetten bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Hatay, çevredeki gelişmelerin de hükümeti zorladığına dikkat çekerek, Türkiye’nin içinde bulunduğu savaşın insanlar üzerinde farklı yan etkiler bıraktığını kaydetti. Hatay, Türkiye’de olan bir olayın savunucusunun ya da karşıtının da ortaya çıkabildiğini ve bazı zamanlarda yerli siyasetin bu konuda kullanıldığını söyledi. 

“Vatandaşlıkların üzerine hızlıca gidilmeli”

Hatay, bütçenin geçmesiyle halka söz verilen bir takım konuların üzerine gidilmesi yönünde hükümetten bir beklentinin söz konusu olduğunu belirtti. Özellikle vatandaşlıklar konusunda beklentinin fazla olduğuna işaret eden Hatay, bu konunun üzerine hızla gidilmesi gerektiğini söyledi. Hatay, Bakanlar Kurulu ile verilen vatandaşlıkların belli olduğunu, istisnai olan bu vatandaşlıkların kaç tanesinin yasada belirtildiği gibi ülkenin gelişmesi açısından verildiğinin gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 

“İcraatlarla ilgili bilgiler daha net verilmeli”

Mete Hatay, hükümetin bürokratik bir takım engellerle karşılaştığına işaret ederek, bu noktada hükümete bir iki ay daha şans vermek gerektiğini düşündüğünü söyledi. Hatay, bazı zamanlarda hükümetin heyecanla bir şeyler göstermek adına uğraşa girdiğine dikkat çekerek, icraatla ilgili bilgilerin daha net verilmesi gerekliliğine vurgu yaptı. 

“Hükümet kriz yönetiyor”

Hatay, hükümetin şu anki durumunun sadece kriz yönetimi olduğunu belirterek, şöyle devam etti, “Hükümet zaten büyük bir krizin içinde kuruldu. Afrika gazetesi önündeki olaylar, geçen günkü Nevruz kutlamalarındaki olaylar, Türkiye ziyaretiyle ilgili spekülasyonlar dikkate alındığında kriz yönetimi yapmaya çalışan bir hükümet ortada görünüyor. Tam anlamıyla icraata geçilemedi, ancak halkın icraat konusundaki beklentisi büyük. Vatandaşlıklardan sonra yolsuzluklarla ilgili dosyaların da incelenmesi ve bir sonuca varılması bekleniyor. Havaalanı konusu başta olmak üzere birçok dosyanın açıkta olduğunu biliyoruz. Yolsuzlukların araştırılması bir iki haftada çözülecek konular değil. Tam anlamıyla politikacının işi de değildir. Başsavcılık ve ilgili kurumların daha hızlı bir şekilde çalışması gerekmektedir. Daha objektif kurumların devreye girerek araştırmaların yapılması şarttır. Sayıştaylıktaki atamalarla ilgili sorunlar olduğunu da biliyoruz.”

“Hükümet döviz konusunda tamamen çaresiz”

Vatandaşın gündeminin ise ekonomi olduğunu ifade eden Mete Hatay, dünyanın en pahalı ehliyetinin KKTC’de alındığına dikkat çekti ve harçların büyük oranda arttığını söyledi. Yükselen döviz karşısında vatandaşın, hükümetin ne kadarını yapıp yapamayacağını bildiğini anlatan Mete Hatay, hükümetin döviz konusunda tamamen çaresiz olduğunu kaydetti. 

Hatay, bütçenin git gide eridiğine dikkat çekerek, asgari ücretin ise toplumda hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Hatay, Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda başlattığı çalışmanın sonuç vermesini beklediğini belirtti. Hatay, Asgari Ücretin birçok şeyi etkilediğine dikkat çekerek, bütün bunların gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 

“Sistemin değişmesi zaman alacak”

Mete Hatay, bu konularda da bir iki ay içinde adım atıp sonuç alınmasının olanaksız olduğunu belirterek, hükümetin bu aralar tek odaklandığı şeyin bütçe görüşmeleri olduğunu söyledi. 

Mete Hatay, sistemin değişmesinin zaman istediğini belirterek, palyatif çözümlerin yeterli olmadığını kaydetti. Hatay, ancak hükümetin bu baskıyı üzerlerinde hissettiğini söyleyerek, dörtlü olmanın getirdiği sıkıntı, dış nedenlerden kaynaklanan sorunlarla birlikte bir kriz yönetiminin söz konusu olduğunu belirtti. Hatay, bununla birlikte hafif acemiliğin olduğunu ve bir an evvel bir şey yapalım düşüncesinin hakim olduğunu söyledi. 


“Hükümet bütçeden sonra protokol görüşmelerine hazır olsun”

Hatay, bütçe görüşmelerinin ardından her bakanlığın kendi çalışmalarına yoğunlaşacağını kaydetti. Mete Hatay, hükümetin protokol görüşmelerine de hazır olması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin protokolü önlerine koyduğu zaman hepsini de kabul etmemeleri gerektiğini belirtti. Hatay, karşı önerilerle gidilmezse istenmeden belli imzalar atıldığını, daha sonra da bunun uygulatmayız taktiğine dönüştüğünü dile getirdi. 

Hatay, “Kriz ortamı içinde olunmasından dolayı hükümete biraz daha şans verilmesi taraftarıyım. Çünkü sorunlar sadece içten değil, dıştan da kaynaklıdır” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam