DOLAR 32,5897 0.34%
EURO 34,8276 0.24%
GBP 40,4180 -0.46%
ALTIN 2.507,930,96
BITCOIN 21025882,15%

Sulardaki salgın tehlikesine dikkat!

ABONE OL
18 Aralık 2018 09:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeterli altyapı sisteminin olmadığı KKTC’de şiddetli yağışlarla birlikte sorunlu şebekelerden yeryüzüne çıkan kanalizasyon suları ile yeryüzü sularının birbirine karışması, birçok salgın hastalık riskini de beraberinde getiriyor


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı E. Yusuf Vudalı, sel felaketi ile birlikte şebeke suları ile kanalizasyon sularının birbirine karışması sonrası salgın riskinin de ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi. Vudalı, dışkı yolu ile bulaşan Hepatit A virüsünün belli bir kuluçka dönemi sonrası kendini gösterdiğine dikkat çekti ve önümüzdeki süreçte muhtemel bir salgına karşı dikkatli olunması gerektiğine işaret etti


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Eşref Çelik ise, Hepatit A virüsünün bazı durumlarda hiçbir belirti vermeden ilerlediğinin altını çizdi. Çelik, kimi zaman gribal enfeksiyonun belirtileri ile benzer semptomlar gösteren Hepatit A’nın anlaşılmaması nedeni ile enfeksiyonun diğer insanlara daha kolay bulaşmasının söz konusu olduğunu söyledi


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zafer Erdoğmuş da, son zamanlarda Hepatit A hastalarında bir artışın gözlemlendiğini dile getirdi. Erdoğmuş, kanalizasyon suyu ile temas eden suyun sebze-meyve ve içme suyu vasıtası ile insanlara geçmesi sonucu sarılık, ishal ve Hepatit A hastalıklarının ortaya çıktığına vurgu yaptı


Özlem ÇİMENDAL

Yeterli altyapı sisteminin olmadığı KKTC’de şiddetli yağışlarla birlikte sorunlu şebekelerden yeryüzüne çıkan kanalizasyon suları ile yeryüzü sularının birbirine karışması, birçok salgın hastalık riskini de beraberinde getiriyor. 

Yeni Bakış’a konuşan enfeksiyon hastalıkları uzmanları, kanalizasyon sularının şebeke suları ile karışması ve kişisel hijyenin yeterli olmadığı durumlarda dışkının ağız yolu, sebze-meyve ve içme suyu yolu ile insana bulaşması neticesinde başta Hepatit A olmak üzere birçok salgın hastalık riskinin söz konusu olduğunu kaydetti.  

 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Emre Yusuf Vudalı: Hepatit A bulaştıktan haftalar hatta aylar sonra ortaya çıkabilir 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Emre Vudalı Hepatit A virüsünün kanalizasyon, tuvalet ve sonrası kişisel hijyen kurallarının yerine getirilmediği durumlarda ortaya çıktığını kaydetti. 

Kanalizasyonun şebekeye karışması salgın olma riskini artırıyor 

Sel felaketi sonrası şebeke suları ile kanalizasyon sularının birbirine karışması sonrası salgın riskinin de ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu anlatan Vudalı, Hepatit A virüsünün belli bir kuluçka dönemi sonrası kendini gösterdiğine dikkat çekti ve önümüzdeki süreçte muhtemel bir salgına karşı dikkatli olunması gerektiğine işaret etti. 

“Hemen ortaya çıkmıyor, uzun bir kuluçka dönemi var”

Emre Vudalı, “Sel felaketinin akabinde Hepatit A’nın belirti vermesi pek mümkün değil. Uzun bir kuluçka dönemi var. 

Hepatit A virüsü insana bulaştıktan haftalar hatta aylar sonra kendini göstermektedir” ifadelerini kullandı. 

Ağız yolu, sebze-meyve ve içme suyu vasıtası ile bulaşıyor 

Hepatit A virüsünün ağız yolu ile insana sebze-meyve içme suyu kanalı ile bulaştığını anlatan Vudalı, kanalizasyon sularının şebeke sularına karışması durumunda tehlikenin boyutunun arttığını kaydetti. Vudalı, “Eğer bir kişide Hepatit A virüsü varsa ve bu kişi yemek işleri ile ilgili bir birimde çalışıyor veya yemek işleri ile uğraşıyorsa rahatlıkla diğer kişilere de bu virüs bulaşabilir” şeklinde konuştu. 

İçme suları, kaynaklar ve su dolum tesislerinin kontrolü yapılmalı 

İçme suyu, kaynak suyu ve içme suyu dolum tesislerinin analizlerinin de önemine dikkat çeken Vudalı, içme suyu vasıtası ile de bulaşan çeşitli enfeksiyon hastalıkları da olduğunu hatırlattı. Vudalı, belirli kriterler üzerinden değerlendirilen ve birtakım testlerden geçen içme sularının belirlenmiş bakteri değerlerinin üzerinde çıkan değerlerinin tehlike arz ettiğine değindi. Vudalı, gıda ve su yolu ile bulaşabilecek enfeksiyonların göz önünde bulundurularak gerekli taramaların yapılması gerektiğini ifade etti. 

Su analizlerini devlet değil, bağımsız şirketler yapmalı 

KKTC’de içme sularının ve kaynak sularının sağlık açısından tehlike arz edecek değer aşımlarının mevcudiyetinin var olup olmadığı noktasındaki denetimin devlete ait oluğuna dikkat çeken Vudalı, Avrupa’da durumun tam tersi olduğunu ifade etti. 

Avrupa’da içme suyu analizlerinin devlet dışında bağımsız firmalarca yapıldığının altını çizen Vudalı, sonuçların güvenilirliği ve şeffaflığının rahatlıkla sağlanabildiğini dile getirdi. 

Su analizi noktasında kontrollerin devlet değil, bağımsız şirketler tarafından yapılmasının daha doğru sonuçları da beraberinde getireceği görüşünü dillendiren Vudalı, “Avrupa’da ve Güney Kıbrıs’ta kontrol yetkisini ayrı ve bağımsız şirketler yapmaktadır. Devlet bu özel şirketleri sadece ara ara denetlemektedir. Bizde ise bu taramalar sadece devlet tarafından yapılmaktadır” dedi. 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Eşref Çelik: Griple karıştırılması bulaşmasını kolaylaştırıyor 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Eşref Çelik ise, Hepatit A virüsünün dışkının ağız yolu ile insana geçmesi sonucu ortaya çıktığını ifade ederek, ağırlıklı olarak aile bireylerinin birbirine bulaştırması neticesinde yayılabildiğine dikkat çekti. 

“Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli”

Sel felaketinden sonra toplumda hakim olan salgın hastalıklar korkusunun abartılmaması gerektiğine de vurgu yapan Çelik, şebeke suları ile kanalizasyonun birbirine karışması durumunda diş fırçalama veyahut da yıkanma gibi durumlarla insana bulaşmasının kolay olmadığına işaret etti. 

Hepatit A virüsünü birincil şartının tuvalet sonrası kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi olduğuna vurgu yapan Çelik, “Tuvalet sonrası ellerin mutlaka yıkanması şarttır” dedi. 

Belirti vermeyip, gribal enfeksiyona benzer semptomlar gösterebiliyor 

Hepatit A virüsünün bazı durumlarda hiçbir belirti vermeden ilerlediğinin de altını çizen Çelik, kimi zaman gribal enfeksiyonun belirtileri ile benzer semptomlar gösteren Hepatit A’nın anlaşılmaması nedeni ile enfeksiyonun diğer insanlara daha kolay bulaşmasının söz konusu olduğunu söyledi. 

İçme suyu analizleri önemli 

İçme suyu analizlerinin de önemine vurgu yapan Çelik, bakanlığın periyodik olarak yaptığı ve yayınladığı analizlerin bu noktada oldukça aydınlatıcı ve bilgilendirici olduğunu kaydetti. 

“Sistemi suçlamadan önce kendi eleştirimizi de yapmalıyız”

Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesinin öneminin altını çizen Çelik, “Biz sistemi suçlamadan önce kendi eleştirimizi de yapmalıyız. 

Herkes önce kendi kapısının önünü süpürürse, işe kendinden başlarsa bir şeyler daha kolay olabilir” diyen Çelik, salgın hastalıklar konusunda herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğine işaret etti. 

“Çok yıkanan ellerdeki mikrop floraları da ölüyor, bu da zararlı”

Kişisel hijyen kurallarının da abartılmadığı takdirde amacına hizmet edeceğini anlatan Şerife Çelik, gereğinden fazla el yıkamanın da zararlı olduğunu ifade etti. Çelik, “Ellerimizde de mikrop florası var, çok yıkandığı zaman biz onları da yok ediyoruz” diye konuştu.  

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zafer Erdoğmuş: Hepatit A hastalarda artış var

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zafer Erdoğmuş da Yeni Bakış’a daha önce yaptığı açıklamalarda kanalizasyon suyu ile yerüstü sularının temasının Hepatit A başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabileceğini söylemişti.  

Sebze-meyve ve içme suyu yolu ile insana bulaşıyor 

Son zamanlarda Hepatit A hastalarında bir artışın gözlemlendiğinin altını çizen Erdoğmuş, hastalığın yeryüzü suları ile kanalizasyon sularının birbirine karışması sonucu insanlara erişmesi ile gerçekleştiğini ifade etmişti.

 Erdoğmuş, kanalizasyon suyu ile karışmış kirli suların, sebze ve meyve yolu ile insanlara taşındığını kaydetti. 

Çocuk ve büyüklerde görülen sarılık hastalığının da başlıca nedeninin kanalizasyon suyu ile temas etmiş temiz suların insanlara ulaşması olduğunu dile getirmişti. 

Yağışlarla birlikte hastalık da artışa geçiyor 

Erdoğmuş, kanalizasyon suyu ile temas eden suyun sebze-meyve ve içme suyu vasıtası ile insanlara geçmesi sonucu sarılık, ishal ve Hepatit A hastalıklarının ortaya çıktığına vurgu yapmıştı. 

İshallerin ve sarılığın yazın görülebildiği gibi, kışın ve yağışların şiddetli olduğu dönemlerde de ciddi oranda yüksek seviyede görüldüğüne işaret etmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam