DOLAR 32,3663 -0.4%
EURO 34,8595 -0.03%
GBP 40,6313 -0.32%
ALTIN 2.393,61-1,19
BITCOIN 19046432,04%

Tablo hala belirsiz!

ABONE OL
14 Ağustos 2018 11:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

DAÜ Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Ekonomist Doç. Dr. Hasan Güngör, herhangi bir konuda karar almak için mutlaka piyasaların sakinleşmesini beklemek gerektiğine vurgu yaparak, döviz mükellefiyeti olanların ise kendi durumları ile ilgili net bir görüntüye ancak piyasalar sakinleştiğinde kavuşabileceklerini söyledi.


Güngör, yukarı yönlü kur artışlarının muhtemelen bir de aşağı yönlü hareketi olacağını belirterek, ancak bu aşağı yönlü hareketin büyüklüğü ve zamanlaması ile ilgili henüz bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.


Güngör,  “Gelinen aşamaya bakıldığında durum bizi 2018 yılı sonuna doğru bir vadeye taşımaktadır, sükuneti elden bırakmadan gelişmeleri izlememiz ve alınacak önlemlerle ilgili yapıcı olmamız gerekmektedir. Eminim ki KKTC hükümeti de önünü görebildiği zaman bir takım önlemler alabilecektir” diye konuştu.

Deniz ABİDİN

DAÜ Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Ekonomist Doç. Dr. Hasan Güngör, Başbakan Tufan Erhürman ve KKTC Merkez Bankası Başkanı Rıfat Günay’  bu aşamada bilgi vermelerini son derece olumlu bulduğunu ifade etti. Güngör, Merkez Bankası Başkanı’nın ifadelerinin KKTC’de herhangi bir problemin olmadığına işaret ettiğini belirterek, 

sorumlu otorite olarak da gerektiği durumda müdahaleye hazır olduğunun altını çizdiğini belirtti. Güngör, KKTC’deki bankaların genel müdürleri ile KKTC Merkez Bankası Başkanı arasında yapılacak olan toplantının en azından gelişmeleri değerlendirdiklerini göstermesi açısından önemli olduğunu kaydetti. 

Güngör, KKTC’de yaşayanlar açısından bakıldığında artık herhangi bir konuda karar alma zamanı olmadığını belirterek, şu anda piyasaya çok ciddi miktarda bilgi akışının söz konusu olduğunu söyledi. 

“Karar almak için piyasaların sakinleşmesini bekleyin”

Doç. Dr. Hasan Güngör, yeni bilgilere bakarak alınacak olan kararların bir saat sonra ya eksik ya da yanlış bir karar olarak karşımıza çıkabileceğini belirtti. Herhangi bir konuda karar almak için mutlaka piyasaların sakinleşmesini beklemek gerektiğine vurgu yapan Güngör, döviz mükellefiyeti olanların ise kendi durumları ile ilgili net bir görüntüye ancak piyasalar sakinleştiğinde kavuşabileceklerini söyledi. 

Güngör, yukarı yönlü kur artışlarının muhtemelen bir de aşağı yönlü hareketi olacağına dikkat çekerek, ancak bu aşağı yönlü hareketin büyüklüğü ve zamanlaması ile ilgili henüz bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtti.  Güngör, Türkiye’ ye bakıldığında ise, geçtiğimiz Cuma günü yaşanan dramatik kur artışının yerini Cumadan önceki günlerde olduğu gibi daha ılımlı bir düzeye bıraktığının görülmekte olduğunu kaydetti.


“Türkiye’nin uygulayacağı ekonomi politikası belirsiz”

Bugün kurların şu ana kadar ortalama olarak % 7 civarında arttığını ifade eden Güngör, bunun kaç gün daha süreceğini söylemenin son derece zor olduğunu söyledi. 

Güngör, şunları belirtti, “TC Merkez Bankası da bir takım önlemlerle birlikte mali piyasalara likidite sağladığını görüyoruz. Keza İran ve Rusya’nın destek niteliğindeki açıklamaları da ek bilgiler olarak piyasaya düşmüştür ancak bu açıklamaların kur üzerindeki etkisini söylemek pek mümkün değildir. Önümüzdeki birkaç gün bu konuda belirleyici olacaktır. Döviz kurlarının ortalama olarak her gün % 6-7 civarında artması mümkün değildir. Esas olan, mali piyasalar sakinledikten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin uygulayacağı ekonomi politikalarının ne kadar etkili olacağına dair belirsizliklerdir. Bunları görüp algılamak da bir süre alacaktır” 

“Önlemler konusunda yapıcı olmalıyız”

Güngör,  gelinen aşamaya bakıldığında durumun bizi 2018 yılı sonuna doğru bir vadeye taşımakta olduğuna dikkat çekerek, “sükuneti elden bırakmadan gelişmeleri izlememiz ve alınacak önlemlerle ilgili yapıcı olmamız gerekmektedir. Eminim ki KKTC hükümeti de önünü görebildiği zaman bir takım önlemler alabilecektir” diye konuştu. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam