DOLAR 32,3905 0.21%
EURO 35,0981 -0.07%
GBP 41,0767 0.41%
ALTIN 2.324,960,25
BITCOIN 2267552-1,86%

Tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinler

ABONE OL
18 Ekim 2017 11:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Tansiyon düşüklüğü hastada sıkça baş dönmesi, hatta bayılma gibi belirtilerle gösterir. Tansiyonun düşme nedenlerinin en önemlileri arasında dengesiz ve yetersiz beslenme gelmektedir. Bunun dışında başka sağlık sorunları nedeniyle de düşük tansiyon sorunu yaşanabilir. Bu sorunu tansiyon düşmesine iyi gelen besinler tüketerek daha kolay aşabilirsiniz. Özellikle sodyum içeren, B12 vitamini bakımından zengin besinler kan basıncı değerlerindeki düşüşü azaltabilir.

Tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinler nelerdir?

Sodyum içeren besinler: Tansiyon yüksekliğinde sınırlandırılan sodyum yani tuz tüketimi, tansiyon düşüklüğünde ise tavsiye ediliyor. sodyum bakımından zengin bir beslenme düzeni uygun görülüyor. Tansiyonunuz düşük olursa hemen bir tuzlu ayran içmenizi tavsiye ederiz. Kısa sürede tansiyonunuz normal değerlerine dönecektir. Fakat tuzun fazla tüketiminin kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını unutmayın. Bu nedenle tansiyon düşüklüğü için tuz tüketiminiz için bir doktora danışmanızda yarar vardır.

Folik asit ve B12 bakımından zengin besinler: Beslenmede folik asitin ve B12 vitamininin yetersiz alınması tansiyon düşüklüğüne, kansızlığa neden olabilir. Kan hücrelerinin, sinir hücrelerinin gelişiminde B12 vitamini oldukça önemlidir. Bu vitamin midede proteinle birleşerek kan aracılığıyla emilir. Tansiyon düşüklüğü için içeriğinde B12 bulunan süt ve süt ürünlerini, yumurta, et gibi besinleri tüketebilirsiniz. Folik asit içeren besinler ise, karaciğer, börülce, ıspanak gibi yeşil sebzelerdir. Bu besinlerin tansiyon düşüklüğüne faydaları oldukça fazladır.

Magnezyum içeren besinler: Magnezyum vücudumuzda biyokimyasal reaksiyonlarda, kemik gelişiminde ve kan basıncı üzerinde oldukça etkili bir mineraldir. Bu nedenle tansiyon düşüklüğü sorunu olanlar bunu içeren besinleri tüketmelidir. Özellikle kaju fıstığı, lahana, ıspanak gibi sebzeler, soya fasulyesi magnezyum bakımından zengindir. Bu besinler günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılayacak, kan basıncını dengeleyecektir.

Karbonhidrat içeren besinler: Tansiyon düşüklüğü yemek yendikten sonra olursa, bu postprandiyal hipotansiyon olarak tanımlanır. Bu sorun genellikle ileri yaşta olanlarda, parkinson hastalarında, otonom sinir sistemi bozukluğu olanlarda ortaya çıkar. Bu tansiyon düşüklüğü ağır bir yemek sonrasında, aynı zamanda fazla karbonhidrat tüketiminin ardından ortaya çıkar. Böyle tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinler arasında karbonhidrat içermeyenleri tüketmek uygundur. Ayrıca karbonhidrat içeren ekmek, pirinç, makarna, patates gibi besinleri tüketmemek gerekir.

Tansiyon düşüklüğüne iyi gelen besinler bunların dışında, aşırı olmamak kaydıyla elektrolit içerikli sporcu içecekleri, içinde kafein olan yeşil çay gibi bitkisel içeceklerde olabilir. Ayrıca vücudun susuz kalmasını önlemeniz ve bol su içmeniz önerilir. Vücuttaki kan hacmi her zaman dengede tutulmalı, susuz kalması önlenmelidir. Bunlarda tansiyonun düşmesine neden olabilir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam