DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2077533-1,43%

Turizmci önünü göremiyor

ABONE OL
25 Nisan 2018 08:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

KTOB Başkanı Fethi Özboğaç, Ortadoğu’daki çatışma ortamının KKTC turizmi açısından endişe verici olduğunu kaydederek, rezervasyon iptallerini doğrularken, turizmin barış dönemi sektörlerinin başında geldiğine vurgu yaptı


Avrupa ve dış pazarın KKTC’de her ne kadar da tehlike arz edecek bir durum olmasa da, durumu bu şekilde algılamadığının da bir gerçek olduğunu dile getiren Özboğaç, “Kıbrıs’ta sorun yok hayat normal desek de, haritada baktıkları zaman Ortadoğu’da bulunan bir ülke olarak görüyorlar” diyerek, rezervasyon iptallerinin gerçekleştiğine işaret etti 


KITSAB Başkanı Erkan Kilim ise, 2018 yılı içerisinde turist sayısında bir azalma olduğunu, ancak bunun Suriye ve yakın coğrafyadaki sıcak gelişmelerden değil, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey’e geçişlerde turistlere uyguladıkları insanlık dışı uygulamalar sebebi ile olduğunu dile getirdi


KKTC turizminin 2018 yazına eksi 100 bin ile girdiğine dikkat çeken Kilim, “Geçen yıl İsrail ve Oratadoğu ülkelerinden gelen misafirlerimiz maalesef Larnaka Havaalanı’na inip de Kuzey’e geçmek istediklerini söylediklerinde, izin verilmeyerek, ülkelerine geri gönderildiler” diye konuştu 


Özlem ÇİMENDAL

Suriye’deki sıcak gelişmelere bağlı olarak yakın coğrafyada gerçekleşen çatışma ortamı ve güven sorununa neden olan faktörler KKTC turizmini olumsuz etkilerken, Güney’in Kuzey’e uyguladığı ambargolar da ülke otellerine ve turizmine yapılan rezervasyonların iptaline neden oldu.  

KTOB Başkanı Fethi Özboğaç:  Rezervasyon iptalleri oldu

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği(KTOB) Başkanı Fethi Özboğaç, Ortadoğu’daki çatışma ortamının KKTC turizmi açısından endişe verici olduğunu kaydederek, turizmin barış dönemi sektörlerinin başında geldiğine vurgu yaptı.

“Gergin ve sıcak ortam umarız son bulur”

Yakın coğrafyalardaki çatışma ve sıcak gelişmelerin bir an önce son bulmasını arzuladıklarını belirten Özboğaç, genelde normal yaşam koşullarına özelde ise normal turizm temposuna yeniden kavuşulması gerektiğini ifade etti. 

“Tehlike yok desek de haritada Ortadoğu’da görülüyoruz”

Avrupa ve dış pazarın KKTC’de her ne kadar da tehlike arz edecek bir durum olmasa da bunu bu şekilde algılamadığının da bir gerçek olduğunu dile getiren Özboğaç, “Kıbrıs’ta sorun yok hayat normal desek de, haritada baktıkları zaman Ortadoğu’da bulunan bir ülke olarak görüyorlar. Tek tük rezervasyon iptalleri bizim de kulağımıza geldi, umarız bundan sonrası için bu rakamlarda bir artış söz konusu olmaz. Turizmde barışın her zaman esas olduğunu unutmayalım” ifadelerini kullandı. 

Son 3 yıldır turizm olumsuz etkileniyor 

Son 3 yıldır KKTC turizminin birçok olay ve sıkıntı yaşadığını dile getiren Özboğaç, turizmin her şeyden etkilenen çok hassas ve güven ortamı isteyen bir alan olduğuna işaret etti. 

“Şu an mevcut duruma etki edebilecek konumda değiliz”

Özboğaç, KKTC’nin şu anda var olan karışık ve hassas durumda etki edebilecek ve önlem alabilecek bir konumda olmadığını da dile getirerek, reklam ve farkındalık ile dış pazarda oluşan olumsuz algının önüne geçilebileceğini, ancak bunun uzun vadede gerçekleşebileceğini söyledi. Özboğaç, “Uzun vadede kendi ülkemizi daha iyi tanıtabilmek adına çabalamamız şart. Turizm kısa süreli bir plan ve organizasyon ile olabilecek bir alan değil. Bizim en az 5 yıllık bir tanıtım planı yapmamız lazım. Önümüzdeki zamanlarda bu sorunların biteceğine inanıyoruz, sorunları aşabileceğimize inanıyoruz. KKTC olarak turizm açısından Güney’den daha güzel malzemelere sahibiz ve aslında daha avantajlı konumdayız” dedi. 

KITSAB Başkanı Erkan Kilim: Güney’den Kuzey’e geçmek isteyen turistler ülkelerine geri yollandı 

Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim ise, 2018 yılı içerisinde turist sayısında bir azalma olduğunu, ancak bunun Suriye ve yakın coğrafyadaki sıcak gelişmelerden değil, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey’e geçişlerde turistlere uyguladıkları insanlık dışı uygulamalar sebebi ile olduğunu dile getirdi. 

“Umarız ciddi iptaller olmaz”

Turizm sezonunun açıldığı ve hareketlenmenin beklendiği şu günlerde, ciddi anlamda iptal olmaması ile birlikte yaşanan olaylar ışığında iptallerin gelmemesinin ise en büyük beklentileri oluğunu ifade etti.


“Sıcak ortamın bir an evvel son bulmasını umuyoruz”

Ortadoğu’daki savaşın bir an önce son bularak, mevcut sıcak ve gergin ortamın daha fazla ilerlememesini umduklarının altını da çizen Kilim, savaşların olmadığı barış ortamının ve risklerin daha az algılandığı bir ortamda turizmin de hakettiği değeri göreceğine işaret etti. 

KKTC turizmi 2018 yazına eksi 100 bin ile başladı

KKTC turizminin 2018 yazına eksi 100 bin ile girdiğine dikkat çeken Kilim, “Güney Kıbrıs’ın ülkemize uyguladığı insanlık dışı ambargo en büyük nedendir. Geçen yıl İsrail ve Ortadoğu ülkelerinden gelen misafirlerimiz maalesef Larnaka Havaalanı’na inip de Kuzey’e geçmek istediklerini söylediklerinde, izin verilmeyerek, ülkelerine geri gönderildiler. Bu sebepten dolayı, Kuzey turizmi eksi 100 bin ile başladı” ifadelerini kullandı. 

Pasta büyüyor, turist sayısında değişiklik olmuyor 

Turizmde pastanın büyüdüğünün de altını çizen Kilim, bu yaz 700 oda kapasiteli iki büyük otelin ülkeye kazandırıldığını, ancak KKTC’ye gelen turist sayısında önemli bir değişiklik olmadığını ifade etti. 

Uçak seferlerinin de azaltılması turizme darbe vurdu 

KKTC’ye yapılan uçak seferlerinin azaltılmasının da turizmi olumsuz etkilediğini anlatan Kilim, “Bakanlık ile çalışma yapıyoruz, havayolu seferlerinin artırılması ve ülkemize yeni tur opertaörleri kazandırmak için. Bu sorun sadece turizmcileri ve bakanlığı ilgilendiren bir durum değil, artık bunun farkına vararak bunun bir devlet politikası haline gelmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Ada ülkesi olmamız nedeni ile doğal olarak turizm bizim en önemli can damarımızdır bunun artık farkına varmamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

“KITSAB üyesi acentelere itibar etsinler”

Turistlerin mutlaka KITSAB üyesi seyahat acentelerinden alışveriş yapmaları uyarısında da bulunan Kilim, her şeye rağmen 2018 turizminden umutlu olduklarına da değindi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam