DOLAR 32,5379 0.13%
EURO 35,0122 -0.09%
GBP 40,8024 -0.17%
ALTIN 2.438,530,13
BITCOIN 21139631,03%

Türkiye’de yeni dönem

ABONE OL
10 Temmuz 2018 11:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yemin etmesiyle birlikte Türkiye’de parlamenter sistem sona erdi ve resmen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi. Erdoğan hem devletin hem de hükümetin başına geçmiş oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’de kendisi için düzenlenecek yemin törenine katılmak için Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden her zaman kullandığı makam aracıyla değil de sarayın özel günler için kullandığı limuzinle çıktı. TBMM’ye geldiğinde aracının üstüne güller dökülen Erdoğan, meclise girişinde TBMM Geçici Başkanvekilliği yapan AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü tarafından karşılandı. Erdoğan mecliste tören kıtasını selamladıktan sonra meclis şeref kapısına ilerledi. Türkiye’nin son başbakanı Binali Yıldırım’ın da aralarında olduğu çok sayıda AKP’li tarafından şeref kapısı girişinde karşılanan Erdoğan TBMM Genel Kurulu’na geçti. Erdoğan’a genel kurula geçişinde eşi Emine Erdoğan ve damadı Berat Albayrak da eşlik etti.

Ayağa kalkmadılar

Meclis genel kurulundaki yemin törenini meclisin geçici başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz başlattı. Yılmaz, Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan cumhurbaşkanlığı mazbatasını çerçevesiyle birlikte Erdoğan’a kürsüde sundu. Erdoğan mazbatasını AKP’li vekillerin uzun süreli alkış ve “bravo” sesleri arasında aldı.

Erdoğan’ın genel kurula gelişi sırasında CHP’liler ayağa kalkmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu genel kurula katılmadı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçildiği 24 Haziran’dan sonra “Demokrasiye inanmayan bir insan tebrik edilemez” açıklaması yapmıştı. Erdoğan’ın genel kurula gelişinde HDP’li ve İYİ Partili vekillerin de ayağa kalkmadığı görüldü.

Erdoğan TBMM’de yemin ederken ailesi de ordaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, çocukları ve torunlarıyla birlikte TBMM’de kendileri için ayrılan locadan Erdoğan’ın yemin edişini ayakta izledi. Erdoğan’ın yemin töreninde İstiklal Marşı’nı Bursa Flarmoni Orkestrası çaldı.

 

Tarafsızlık sözü verdi

Erdoğan’ın mecliste okuduğu yemin metni, cumhurbaşkanı hükümet sistemine geçilirken değiştirilmemişti. AKP, 16 Nisan 2017’deki anayasa değişikliği referandumu öncesinde metni değiştirmek istese de MHP’nin itirazı nedeniyle bunu gerçekleştirememişti. Erdoğan’ın okuduğu metinde “tarafsızlık” ifadesi dikkat çekti. Erdoğan’ın TBMM’de okuduğu yemin metni şöyle:

“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma büyük Türk milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

 

“Bana başkan diyebilirsiniz”

Erdoğan yemin ettikten sonra bir gazetecinin “Size cumhurbaşkanı mı diyelim, başkan mı?” sorusuna “Başkan diyebilirsiniz” yanıtını verdi. Parlamenter sistemin son başbakanı Binali Yıldırım, Erdoğan yemin ettikten sonra “Hayırlı olsun. Yeni bir dönem başladı. Bu dönemin kurucu cumhurbaşkanı milletimizin onayıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan meclisteki yemin töreni sonrası Anıtkabir’i ziyaret ederek Anıtkabir özel defterini imzaladı. Erdoğan deftere “Milletin birliğini güçlendirmeye devam edeceğiz” diye yazdı.

 

Anıtkabir’e gitti

Erdoğan, TBMM’deki yemin töreninin ardından Anıtkabir’e gitti, ay yıldızlı bir çelenk taşıyan askerlerle birlikte Aslanlı Yoldan yürüyerek Atatürk’ün Mozolesine yöneldi. Erdoğan burada mozoleye çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından da İstiklal Marşı okundu. Erdoğan ardından da Misakı Milli Kulesi’ne geçerek burada Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.

Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:

“Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk Cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören halkımız, TBMM’nin 27. dönem milletvekillerini de belirledi. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bu önemli dönüm noktasında 12. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 1. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Zatı alinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu, gelecek nesillerin bize emaneti olan Cumhuriyeti 100. kuruluş yıldönümünde hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız. Allah bizleri mahçup etmesin, ruhun şad olsun.”

 

Görkemli “Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni”

Erdoğan, Meclis’teki yemin töreninin ardından Anıtkabir’i ziyaretnin ardından, “Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni” için Külliye’ye gitti.

Makam aracıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giden Erdoğan’ın konvoyuna, Atlı Tören Birliği eşlik etti.

Erdoğan’ın süvari birliğiyle Külliye’ye girişi sırasında 101 pare top atışı yapıldı

Erdoğan, vatandaşların arasından özel olarak hazırlanan koridordan geçerek tören alanındaki yerini aldı.

“Milletimiz bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı, yolda koymadı. 24 Haziran’da bir kez daha kendisine hizmet etmek üzere bizi seçti.” şeklinde konuşmasına başlayan Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

  • Bugün sizlerin huzurunda yeni bir başlangıç yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile 150 yıla yaklaşan demokrasi arayışımızın ve 95 yıllık cumhuriyet tarihimiz boyunca yaşadığımız denemelerin çok ötesinde yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Geçmişte siyasi, sosyal ve ekonomik kaoslar nedeniyle ülkemize çok büyük bedeller ödeten bir sistemi artık geride bırakıyoruz.”
  • Bugün burada 95 yıllık Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyoruz. Milletimizin bize sağladığı bu imkanı kullanarak güçlü devlet, güçlü meclis ve güçlü Türkiye için yola çıkıyoruz. Milletimiz 24 Haziran’da bir kez daha görevini yerine getirmiştir. Bize düşen medeniyetimizin ihyası için kaybettiğimiz zamanı geri kazanmak için çalışmaktır, ama çok çalışmaktır. Bugün ‘Bismillah’ diyerek adımını attığımız adımın ilk imtihanı 2023 hedeflerine ulaşmak olacaktır.”

 

“Tren kazası nedeniyle kutlamaları iptal ettik”

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni’nde konuşan Erdoğan, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazası nedeniyle kutlamaların iptal edildiğini açıkladı.

Erdoğan, “Dün akşam saatlerinde meydana gelen elim tren kazası sebebiyle törenimizin halk oyunları, lazer ve ışık gösterileri gibi kutlama bölümlerini iptal ettik” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı törene katıldı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni”ne katıldı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte, 22 devlet başkanı, 28 Başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün Genel Sekteri de iştirak etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne varışında TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törenin ardından konuk devlet adamları onuruna verdiği yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Akıncı ve eşi Meral Akıncı, dün gece ülkeye döndü.

 

Yeni dönemin ilk kabinesi

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesi dün akşam Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Kabineyi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda açıklayan Erdoğan, bakanlıkların yapılarını değiştirmenin daha hızlı icraat sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların listesi şu şekilde belirlendi:

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay
  • Adalet Bakanı: Abdülhamit Gül
  • Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk
  • Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
  • Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum
  • Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez
  • Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu
  • Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak
  • İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu
  • Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk
  • Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar
  • Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca
  • Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli
  • Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Mehmet Cahit Turan
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank
  • Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam