DOLAR 32,5203 0.21%
EURO 34,8016 0.1%
GBP 40,5792 0.24%
ALTIN 2.488,291,07
BITCOIN 20553792,72%

UBS’ten ‘Türk Lirası’nda satışa davet’ yorumu

ABONE OL
16 Mayıs 2018 12:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

İsviçre merkezli yatırım bankası UBS, Türkiye ekonomisi ve Türk Lirası hakkında değerlendirmelerde bulundu. UBS, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığına gölge düşüren her şey satışa davetiye çıkarıyor” dedi.

UBS’in global gelişmekte olan piyasalar hisse senedi stratejisi başkanı Geoff Dennis, TCMB’nin bağımsızlığını tehlikeye atan her şeyin satış için bir davet olduğunu söyledi.

İlk kez 2013’te Morgan Stanley tarafından Türkiye ile birlikte Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika için yapılan kırılgan beşli benzetmesine değinen Dennis, “Kırılgan beşli olarak adlandırılan gelişmiş ülkelerin tek ortak özellikleri büyük cari işlemler açıkları. Türkiye hariç birçok ülke son yıllarda mali durumlarını iyileştirdi. Türkiye, en kötü temel göstergelere sahip ve 2013 yılından bu yana iyileştirme yapmalarını tehlikeye atan her şey satış için bir davet” dedi.

Brown Brothers Harriman’ın gelişmekte olan piyasa kurları global başkanı Win Thin ise, “Stres dönemleri zayıf temel göstergeleri olan ülkeleri cezalandırma eğiliminde. Türkiye de yüksek enflasyon ve genişleycak para akışına giderek daha fazla bel bağlamanın sıkıntısını çekiyor” dedi.

Faizi ekonomik alanda her türlü kötülüğün anası-babası olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Londra’da Bloomberg TV’de yer alan konuşması sonrası piyasalardan bu yönde daha sık yorumlar gelme başladı.

Erdoğan o röportajda, “Şu anda öyle veya böyle siz ülkede yürütmenin başısınız. Tabi ki TCMB bağımsızlığı söz konusudur. Ama TCMB bağımsızlığının gereği ile kalkıp, herhalde yürütmenin başı olan bir başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da tabi buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre yapacaktır. Ben bunun gelecek için çok isabetli adımların atılmasına vesile olacağına inanıyorum” demişti.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem ise dün Reuters ile yaptığı söyleşide, düşük faiz istekliliğine yönelik vurgunun 7 Haziran da gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) kararına yönelik olmadığını, ileriye yönelik genel bir hedef olduğunu söyledi. Ertem’in açıklamaları TL’deki değer kaybının bir bölümünün telafi edilmesini sağladı. Ancak trend değişmedi.

ENFLASYON, TCMB’Yİ BASKILARI UMURSAMAMAYA TEŞVİK EDECEK

Öte yandan Capital Economics, Türk Lirası’nın son haftalarda yaşadığı değer kaybının enflasyonu yüksek tutacağını ve TCMB’yi önümüzdeki aylarda siyasi baskıları umursamamaya, faiz oranlarını artırmaya teşvik edeceğini savundu.

En önemli risk olarak ise TL’deki değer kaybının yükselen enflasyon ve enflasyon bekleyişlerinin ortaya çıktığı bir kısır döngü yaratması olduğunu vurgulayan Capital Economics, bunun daha hızlı ücret büyümesi ve daha yüksek fiyat taleplerine yol açabileceğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam