DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2074828-1,51%

Ülkemiz kaynakları sonsuz değil

ABONE OL
18 Şubat 2018 09:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sarpten: “sadece Girne değil Esentepe’den Karşıyaka’ya kadar tüm yerleşim birimlerinin de plana kavuşması sağlanmalıdır”


“Bu planın yürürlüğe girmesi gerek diğer bölgelerdeki imar planlarına öncülük edilmesi gerekse emirname düzeninin ortadan kaldırılması bakımından tarihi bir adım niteliğindedir”


Sarpten: “ülkede yaşanan birçok sorunun temelinde yatan plansızlığı ortadan kaldırmak ve bu ülkesel fizik plan dikkate alınarak hazırlanacak imar planları bu anlamda ekolojik sorunları da önlemede büyük öneme sahiptir”


“Hazırlanıp yürürlüğe giren Ülkesel Fizik Plan’ı bugüne değin hiç dikkate alınmamış ve gerekleri yerine getirilmemiştir

Eniz ORAKÇIOĞLU

Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, 16 Şubat tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çatalköy – Girne İmar Planının tarihi bir adım olduğunu ve diğer bölgelerdeki imar planlarına da öncülük edeceğini söyledi. Sarpten, ayrıca sadece Çatalköy – Girne bölgelerinin değil Karşıyaka’dan Esentepe’ye kadar tüm bölgelerdeki imar planlarının da bir an önce hazırlanarak yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkesel Fiziksel Plan hiç dikkate alınmadı

Ülkemizde kaynaklarının sonsuz olduğunun, doğanın kendini yenileme kapasitesinin ise sınırsız olduğunun düşünüldüğü zamanların artık geride kaldığını vurgulayan Hasan Sarpten, “Sadece bir noktaya odaklanmak ve ayağımızın altındaki yaşamın kayıp gittiğini görmemek yanlışından dönme vakti gelmiştir. Buradan hareketle, ülkemizde yaşadığımız birçok sorunun başında plan ve program eksikliği yattığını söyleyebiliriz. Birçok çevre sorunun kaynağında da yatan tam olarak bu noktadır. Öyle ki, hazırlanıp yürürlüğe giren Ülkesel Fizik Plan’ı bugüne değin hiç dikkate alınmamış ve gerekleri yerine getirilmemiştir” dedi. 

Birçok sorunun temeli plansızlık

KKTC’de yaşanan birçok sorunun temelinde plansızlık yattığına dikkat çeken Hasan Sarpten, ülkesel fizik plan dikkate alınarak hazırlanacak imar planları bu anlamda ekolojik sorunları da önlemede büyük öneme sahiptir dedi. Sarten, “2014 yılında hazırlanan ‘‘Ülkesel Fizik Plan’’ Bakanlar Kurulu’nda onaylanmış ve hayata geçmiştir.  Mekânsal gelişme stratejisinin ve sektörel politikalarının temelini ve dayanağını oluşturan ülkenin öngörülen geleceğini tanımlamak hedef ve vizyonuyla hazırlanan plan, yasal bir bağlayıcılığı olmadığı için ne yazık ki hakettiği değeri görememiştir. Ülkede alınan hiçbir karar için danışılan bir kaynak olamadığı gibi tamamen tavsiye nitelikli bir belge olarak hayata geçmiştir. Ülkede yaşanan birçok sorunun temelinde yatan plansızlığı ortadan kaldırmak ve bu ülkesel fizik plan dikkate alınarak hazırlanacak imar planları bu anlamda ekolojik sorunları da önlemede büyük öneme sahiptir” şeklinde görüş aktardı. 

Karar son derece olumlu

İç işleri Bakanlığı’na bağlı Şehir Planlama Dairesi’ne bu dönemde büyük iş düşeceğini belirten Hasan Sarpten, “Bu konu yeni hükümetin en büyük ve en önemli görevleri arasında gelmektedir. Hükümet programında da bu yönde çalışmalar yapılacağı ve imar planlarının hazırlanacağı belirtilmiştir. Bu çerçevede yeni dönemde İç İşleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Şehir Planlama Dairesi’ne önemli görevler düşmektedir. Bununla birlikte, İç İşleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın göreve gelir gelmez ilk iş olarak ilgili paydaşları da dinleyerek ve bu konuda uzman örgütlerin fikir ve önerilerini de alarak önemli bir adım atmış ve Çatalköy-Girne İmar Planı’nın hayata geçmesi yönünde karar üretmiştir. Bu son derece olumlu ve uzun yıllardır beklenen bir gelişmedir” dedi. 


Emirname düzeni ortadan kalkacak

Hasan Sarpten, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çatalköy – Girne İmar Planının diğer bölgelerdeki imar planlarına da öncülük edeceğine vurgu yaparak, bu adımla emirname düzeninin ortadan kalkacağına da vurgu yaptı. Sarpten sözlerine şöyle devam etti: “26 Temmuz 2017 tarihinde halkla paylaşılan ve 19 Ocak 2018 tarihinde Birleşik Kurulda onaylanan Çatalköy-Girne İmar Planı 16 Şubat 2018 tarihinde ise Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu planın yürürlüğe girmesi gerek diğer bölgelerdeki imar planlarına öncülük edilmesi gerekse emirname düzeninin ortadan kaldırılması bakımından tarihi bir adım niteliğindedir. Gelinen aşamada planın Resmi Gazetede yayımlanması (tüm eksikliklerine rağmen) önemlidir. Öte yandan başından beridir Girne bölgesinin (ve tabi ki tüm ülkenin) emirnamelerle değil imar planları ile yönetilmesini savunan çevreye ve doğaya önem verenler açısından da yeni ve ileri bir kazanımdır”.  

Sadece Girne değil

“Girne değil Esentepe’den Karşıyaka’ya kadar tüm yerleşim birimlerinin de plana kavuşması sağlanmalıdır” şeklinde görüş aktaran Hasan Sarpten, “Daha güzel bir Girne’de yaşamak amacıyla ve kent halkı çerçevesinde sürdürülen mücadele bundan sonra planın Çatalköy ve Girne bölgelerinde hakkıyla uygulanması ve eksik olan yönlerinin tamamlanarak daha da ileriye taşınması noktasında devam etmelidir. 

Bu noktada hem hükümete hem de sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir. Ayrıca sadece Girne değil Esentepe’den Karşıyaka’ya kadar tüm yerleşim birimlerinin de plana kavuşması sağlanmalıdır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam