DOLAR 32,5076 0.18%
EURO 34,8231 0.27%
GBP 40,6984 0.59%
ALTIN 2.490,051,14
BITCOIN 2006510-1,92%

Vatandaş eskileri eleyecek

ABONE OL
19 Kasım 2017 11:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni sistemde birden fazla partinin yer alacağını dile getiren Maliye eski bakanlarından Coşar, yeni seçim sistemi ile birlikte birçok şeyin değişeceğine vurgu yaptı.

Coşar, “Yeni seçim döneminde iyi eğitim almış gençlerimiz var seçimlere girecek olan. İnanıyoruz ki 7 Ocak’tan itibaren KKTC’de birçok şey değişecek ve ülkemiz daha ileriye adımlar atabilecek. Bu seçimle birlikte ileriyi daha ön görülü değerlendiren, genç dinamik bir yapıya kavuşacağımıza inanıyorum” dedi.

KKTC’nin geçmişe nazaran çok geliştiğine dikkat çeken Coşar, yeni seçim sistemi ve seçim ile birlikte siyasette de yenilenme yaşanacağını ifade ederek, genç iş bilen ve enerjik bir yönetim anlayışının hakim olacağını vurgulad.

Meclis eski Başkanlarından ve eski Başbakanlardan Hakkı Atun ise,KKTC siyasetinin yıprandığını dile getirerek,  meclisin de siyasi erkin de yeni seçim süreci ile birlikte yeni bir yapılanmaya giderek bu yıpranmışlığı iyileştirmesi gerektiğini kaydetti.

Bugüne kadar denenmiş ve iktidarı elinde bulundurmuş partilerden tek başına iktidar olmasını beklemediğini dile getiren Atun, halkın daha çok yeni bir oluşum ile farklı yaklaşımı olan partiler üzerinde durabileceğine dikkat çekti.

Özlem ÇİMENDAL

Siyasetin deneyimli isimleri Meclis eski başkanlarından Hakkı Atun ve Maliye eski bakanlarından Salih Coşar yeni seçim sistemi ile birlikte birçok şeyin değişeceğini vurgulayarak, eski ve denenmiş partilerin koalisyon ortaklığından öteye gidemezken, yeni ve dinamik partilerin ise denenmemiş olmalarının avantajını kullanarak tek başına iktidar olma ihtimalleri olduğunu dile getirdiler. Deneyimli siyasetçiler, yeni seçim sisteminin çok sesliliğin yanında eski partilerin yıpranmışlığı yenilerin ise denenmemişliğinin avantaj sağlayacağını vurguladılar. 

Maliye eski Bakanı Salih Coşar: “Yeni seçim sistemi ile birlikte birçok şey değişecek”
Yeni sistemde birden fazla partinin yer alacağını dile getiren Maliye eski bakanlarından Coşar, yeni seçim sistemi ile birlikte birçok şeyin değişeceğine vurgu yaptı. 

“7 Ocak’tan itibaren birçok şey değişecek”
Coşar, “Yeni seçim döneminde iyi eğitim almış gençlerimiz var seçimlere girecek olan. İnanıyoruz ki 7 Ocak’tan itibaren KKTC’de birçok şey değişecek ve ülkemiz daha ileriye adımlar atabilecek. Bu seçimle birlikte ileriyi daha ön görülü değerlendiren, genç dinamik bir yapıya kavuşacağımıza inanıyorum” dedi. 

“Yeni sistem çok seslilik getirecek”
Yeni seçim sisteminin beraberinde çok sesliliği de getireceğine işaret eden Coşar, “Çok sesliliği de içinde barındıracak bir sistemin varlığı olacak. Seçime gireceklerin sayısı daha da artacak ve gençleşecek bu da ülke adına daha güzel imkanlar yaratılacağı anlamına gelecek” ifadelerini kullandı. 
Tek partili iktidarın mümkün kılmayacak şeklinde değerlendirilen yeni seçim sisteminde tek başına iktidarın da koalisyonun da olabileceği ön görüsünde bulunan Coşar, “Yeni sistemin güçlü ve tek başına iktidar çıkaramayacak olması düşüncesine katılmıyorum. Çünkü Kıbrıs’ın ayakta olması, bulunması Türkiye’ye bağlıdır. Türkiye’den de her türlü yardımın geleceğini bilip, var olanları da kullanmalıyız” dedi. 

“Koalisyon ihtimali yüksek”
Seçimlerden koalisyon çıkacağı ihtimalinin oldukça yüksek olduğunun altını çizen Coşar, “Seçimlerin sonu çok kolay kestirilemez. Her şey seçimlerde şekillenecek ancak tek başına iktidardan ziyade, koalisyon hükümeti daha ağırlıklı görülüyor” ifadelerini kullandı.  

“Önemli olan parlamenter sistemin nasıl kullanıldığı”
KKTC’de Parlamenter sistemin devam edeceğini önemli olanın parlamenter sistemin nasıl kullanıldığı olduğunu da vurgulayan Coşar, “Parlamenter sistem devam edecek. Yeni bir sistem geleceğine inanmıyorum. Uzun yıllardır devam ediyor, edecek de. Önemli olan parlamenter sistemin nasıl kullanıldığıdır. Parlamenter sistemde kötü bir şey yok ancak bunun işleyişini sağlayarak devamını sağlamak lazım” ifadelerini kullandı. 

“Siyasette yenilenme yaşanacak”
KKTC’nin geçmişe nazaran çok geliştiğine dikkat çeken Coşar, yeni seçim sistemi ve seçim ile birlikte siyasette de yenilenme yaşanacağını ifade ederek, genç iş bilen ve enerjik bir yönetim anlayışının hakim olacağını vurguladı. 

Meclis eski Başkanlarından Hakkı Atun: “Eskinin yıpranmışlığı yeninin denenmemişliği avantaj olacak”
KKTC siyasetinin yıprandığını dile getiren Meclis eski Başkanlarından ve eski Başbakanlardan Hakkı Atun ise, Meclis’in de siyasi erkin de yeni seçim süreci ile birlikte yeni bir yapılanmaya giderek bu yıpranmışlığı iyileştirmesi gerektiğini kaydetti. 

“Siyasi müesseseye saygı azaldı siyasi partiler çok büyük sınavdan geçiyor”
Atun, “Siyasi erkin verilen sözleri yerine getirememesi, icraatlardaki eksiklikler ve dolayısı ile iyi not alınamaması, kamu yönetiminin yetersiz kalması elbette ki iktidarları oldukça yıprattı. Siyasi müesseseye saygı o kadar azaldı ki. Siyasi partiler çok büyük sınavdan geçmektedir” dedi. 

“Yeni seçim sisteminden endişelerim var”
Yeni seçim sisteminin anlaşılıp ve doğru uygulanması noktasında birtakım endişeleri olduğunu dile getiren Atun, “Ben bile tam olarak nasıl oy vereceğimi anlayamadım. Oy verme işlemlerinin oldukça basit olması lazım. Bu sistem herkesin rahatlıkla oy kullanabileceği düzeyde sadeleştirildi mi bunlar oldukça önemli noktalar” ifadelerini kullandı.

“Partiler ve adayları eleştirilen partizanlık ve kişisel çıkarlardan ders almalı”
 Seçimden halka ve ülkeye hizmet edebilecek ve devleti daha ileriye taşıyabilecek bir sonuç beklenildiğini vurgulayan Atun, partizanlık ve kişiselliğin son zamanlardaki eleştirilerden sonra yeni seçim dönemi ile birlikte parti adaylarının oldukça dikkatli olması gerektiğini savundu. Atun, “Parti adayları bu eleştirileri dikkate alarak benimseyerek adımlar atmalı. Yoksa böyle geldi böyle gider mantığı sürdürülebilir bir yapı değildir artık” diye konuştu. 

Halkın Partisi tek başına iktidar çıkabilir 
Tüm partilerin seçim dönemine iddialı bir giriş yaptığını ancak Halkın Partisi’nin daha da iddialı ve yeni bir parti avantajını kullanarak bu yarışa girdiğini savunan Atun, “Halkın partisinin bir sürpriz yapması beklenebilir. Siyasi yapının yıpranmışlığı ve yaşanan başarısızlıklardan dolayı ve sık sık hükümet değişerek istikrarın sağlanamamasından dolayı yeni bir arayış içerisin girebilir vatandaşlar. Yeni bir başlangıç ve oluşumla yeni bir sayfa açılabilir düşüncesi oluşabilir ve bu da Halkın Partisi’ni öne çıkarabilir” ifadelerini kullandı. 

Denenmiş partiler yine koalisyona gidebilir 
Bugüne kadar denenmiş ve iktidarı elinde bulundurmuş partilerden tek başına iktidar olmasını beklemediğini dile getiren Atun, halkın daha çok yeni bir oluşum ile farklı yaklaşımı olan partiler üzerinde durabileceğine dikkat çekti. Yeni sistem ile birlikte halkın eğiliminin yeni bir oluşum temelinde şekillenmesinin tek başına yeni bir partiyi iktidara taşıyabilme ihtimalinin de olduğunun altını çizen Atun, aksinin yaşanması halinde ise tek başına iktidar değil, koalisyon hükümetleri ile devam edilebileceğini ifade etti. 

“Türkiye örnek”
Yakın coğrafya Türkiye’den de örnek veren Atun, “Türkiye’deki üçlü koalisyondan bunalan halk, yeni bir oluşum olan AKP’yi tek başına iktidara getirdi. Mevcut yapının içerisinde farklı bir çıkış yakalayan AKP diğer denenmiş ve iktidar olmuş partilerin yanında oldukça avantajlı bir ivme yakaladı. Aynı şey bizim seçim dönemimiz ve partilerimiz için de geçerli olabilir” dedi. 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam