DOLAR 32,3759 0.15%
EURO 34,9739 -0.31%
GBP 40,9811 0.22%
ALTIN 2.324,470,23
BITCOIN 2261730-0,46%

Vatandaşın çözüm yorumu: Aynı tas aynı hamam

ABONE OL
17 Aralık 2018 08:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Süreyya ÖZDEMİR

Vatandaş ne dedi?

Sertan Ertorul: Biz zaten 63’te iki toplumun birbirinden ayrılmasıyla bir çözüm yaşadık

“Birleşik milletler tarafından Gurterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışman Lute’un gelmesiyle bu adanın çözüme kavuşması olanaksızdır. Yapılan görüşme sonrasında olumlu bir sonuç doğacağını düşünmüyorum. Bu adada Kıbrıs Türk toplumu 40 yıldır bir şekilde yaşantısına devam ediyor. Bizlerin de artık zaten Avrupa devletlerinden yana herhangi ne bir beklenti ne de isteği var. Kıbrıs toplumu olarak bizlerin tek beklentisi Türkiye Cumhuriyeti’ndendir. Senelerdir bu toplum zaten kendini sürdürebiliyorsa bundan sonra da devam ettireceğiz. 63’te iki toplumun birbirinden ayrılmasıyla bir çözüm yaşadık zaten. Bu yüzden bir çözüm yoluna ulaşmak bundan sonrası için imkânsızdır.”

Mustafa Filyalı: Toplum gerçekçi davransa da çözüm yolunda yetkililer hayal kuruyor

“Lute adaya çözüm getiremeyecek. Ne kadar toplantı yapılırsa yapılsın bu adada istedikleri gibi bir çözüm olması imkânsızdır. 

40 senedir gelmeyen çözüm BM’nin gönderdiği özel danışman ile bir yol gidemeyecektir. Toplum içerisinde çözümün olamayacağı gerçeği olmakla birlikte, yetkililerin de çözüme kavuşacağı hayali vardır. 

BM’nin bu konuda bize bir fayda sağlayamayacağını düşünüyorum. Kıbrıs sorunu meselesinde ne karşı taraf ne de bizler kendimizden taviz veririz. Bizlerin en büyük dostu anavatan Türkiye’dir. Başka bir dostumuz olduğuna inanmıyorum. Kıbrıs’ın varlığı anavatan sayesinde yolundan şaşmayacaktır. Bu durum böyle sürecek başka çaresi yok.”

Enver Dinçoğlu: Rumların Enosis kararları meclislerinde durduğu sürece çözümden bahsedilemez

“Kıbrıs sorunu meselesi için Avrupa birliği tarafından sayısız yetkili geldi. Bu yetkililerin hepsi Lute’un görüşünü savunarak aynı şeyleri ifade ettiler. Rum tarafı, Türk Toplumu ile bir anlaşma istiyorsa Türkleri ‘tebaa’ olarak görmekten vazgeçmeliler. Her iki toplumun istekleri orta yolu bulursa Lute’un görüşmesinin ardından ortak bir noktaya gelinebilir. Fakat Rumların Enosis kararları meclislerinde durduğu sürece Kıbrıs’ta çözümden bahsedilemez. Bizler 74’ten bu yana adamızda iki toplumdan kaynaklanan bir can kaybı yaşamadık. Şu an iki farklı toplum var diye ülkede huzur var. Ayrıca Rumların düşündüğü gibi Türkler burada azınlık bir halde değiller. Çözüm olmasa da bizler varlığımız bir şekilde burada devam ettirebiliriz.”

Ekrem kara: Yetkililerce yapılan toplantılar sorunu halletmiyor sadece halkı ümitlendiriyor

“BM tarafından görevlendirilen Lute’un çözüm yolunda bir gelişme sağlayacağını düşünmüyorum. İki tarafın düşünceleri de istekleri de bellidir. Aynı zamanda ne onlar ne de biz kararlarımızdan vazgeçmeyiz. Senelerdir süre gelen bir çıkar savaşı ortadadır. Bu çözüm yetkililerin araya koyduğu danışmanlar tarafından çözümlenebilecek bir mesele değildir. Ayrıca ben Kıbrıs’ın bir çözüme ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Kendini bir şekilde sürdürmeyi başaran Kıbrıs Türk toplumu bundan sonra da sürdürebilecektir. Yapılan toplantılarla halkın kafasını karıştırdıklarını düşünüyorum. Bizlere ümit verilmesini istemiyorum. Bence herkes bu konudan elini ayağını çekmelidir.”

Ali Aldemir: Çözüm bizlere huzursuzluktan başka bir şey getirmeyecektir

“BM’nin Kıbrıs sorunu için gönderdiği danışman Lute Kıbrıs’a bir çözüm getiremeyecek. Zaten burada iki toplum arasında ayrı kalarak bir anlaşma sağlanmış durumda. Yerli halkın çözüm istediğini düşünmüyorum. Çözüm bizlere huzursuzluktan başka bir şey getirmeyecektir. Şu an yerli halk kendi tarafında istediği gibi hareket etmekte, gelecek olan çözümle bu denli rahat olamayacağız. Bir çözümün gelmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Fakat biz zaten çözüm istemiyoruz. Lute gibi buradan kimler geldi geçti. Kıbrıs halkı benliğini bunca yıl koruyabildiyse bundan sonra da kendi benliğini sürdürmeyi bilir.”

Ahmet yıldız: Bu konudaki çözüm çözüm değil

“Lute’un yaptığı görüşmeden sonra bir çözüm geleceğini düşünmüyorum. İki tarafın istekleri birbirine ağır gelmektedir. Bu konu da bizler gerçekçi olsak da çözüm yolunda hala hayal kurulması bizlere komik geliyor. Ben Avrupa birliğinin güvenilirliğine inanmıyorum. Bu yüzden onların çözüm yolundaki destekleri de güvenilir olmayacaktır. Bizler çözüm olmadan bu ülkede yaşantımızı sürdürebildiysek bundan sonrası için de kendi varlığımızı sürdürebiliriz. Aslında bu konudaki çözüm, çözüm değil.”

Mustafa Bıyık: Çözümün gelmesi sadece bir ihtimal

“Gelen danışmanla birlikte çözüm sürecinin başlayacağını sanmıyorum. Aynı zamanda zaten Türkiye Cumhuriyeti de Kıbrıs’tan vazgeçmez. Bu yüzden Lute’un görüşmesinden sonra, ne ılımlı ne de olumlu bir düşünce ortaya çıkmayacaktır. İki toplumun istekleri birbirini karşılayamayacaktır. Gelmesi ihtimal olan çözüm de adada yine huzursuzluğu getirecektir. Bunca zaman olmayan çözüme karşın Kıbrıs halkı kendi varlığını sürdürebildiyse bundan sonra da sürdürebilir.”

Mustafa Evsa: Kıbrıs halkı çözüm olmadan da varlığını sürdürecektir

“BM tarafından görevlendirilen danışmanın çözüm karşısında olumlu bir sonuç alacağını düşünmüyorum. İki tarafın birbiriyle anlaşamadığı gibi birbirlerinden beklentileri de ağır niteliktedir. Yapılan görüşmeler bu yüzden çözüm odaklı olmayacaktır. Aynı zamanda, bunca zaman kendi varlığını sürdüren bir toplum bundan sonra çözüm olmadan da sürdürebilir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam