DOLAR 32,5633 0.21%
EURO 34,9422 -0.13%
GBP 40,7308 -0.2%
ALTIN 2.443,840,33
BITCOIN 20912950,06%

Vatandaşlar “geçinemiyoruz”, siyasiler “ekonomi çok iyi durumda”!!

ABONE OL
9 Ekim 2017 08:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Maaş artışlarının yetersizliğine değinen bir vatandaş, “Devlet maaşlarımıza 150 TL zam yapıyor, sonra elektrik, gaz ve akaryakıta artış ekliyor, verdiği artışın 3-4 katını geri alıyor. Vatandaş zamlar altında ezilirken, birçok harcamadan da kısmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

 

“Elektrik, ev kirası, akaryakıt ve gaz gibi zorunlu kullanım kalemlerinden tutun gıda ve diğer kalemlerimize de 1 yılda inanılmaz artışlar yaşandı” diyen Vatandaş “Örneğin geçtiğimiz yıl 200 TL ödediğimiz elektrik faturası bu yıl 300 TL oldu” şeklinde konuştu.

 

Esnaf ve üretici ise vatandaşın alım gücünün düşmesi ile bağlantılı olarak kazançlarının düştüğünden yakınarak, “Dövizin yükselmesi, ülkede fazlasıyla hissedilen ekonomik kriz, insanların alım gücünün düşmesi ve harcamalarından kesme yoluna gitmesi ve birde vergilerin bunlara bağlı yükselmesi bizi de ekonomik yönden olumsuz etkiliyor” dedi.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Vatandaş, esnaf ve üretici Hayat Pahalılığının günden güne arttığını ve alım güçlerinin sürekli düştüğünü söyleyerek Yeni Bakış’a ekonomik sıkıntılarını anlattı. Konuştuğumuz vatandaşlara sorduğumuz “son bir yıl içerisinde alım gücünüz arttı mı? Yoksa azaldı mı?” sorusuna verilen cevapların tamamı “azaldı” şeklinde oldu.

 

Sevilay Uğun;

“Alım gücümüz düştü”

“Her yıl alım gücümüz biraz daha düşüyor. Örneğin geçtiğimiz yıl bin TL harcadığım mutfak masrafına bu yıl 2 bin TL’de yetmiyor. İnsanların kazancı değişmiyor. Maaşlar neredeyse yerinde sayıyor ama birçok kaleme artış yapılıyor. Ev kiralarından tutun gaz ve elektik faturalarına, sütten tutun, yediğimiz ete kadar her şey pahalılaştı. Ama asgari ücret bir yılda 100-150 TL artış aldı. Kısacası her yıl artan Hayat Pahalılığı karşısında geçinmek ne mümkün.”

 

Mustafa Maraşlı;

“Geçinmek imkansız oldu”

“Geçtiğimiz günlerde açıklanan Hayat Pahalılığı oranlarına baktığımızda yükseldiğini görüyoruz ve hayat pahalılığı yükseldikçe bizlerinde alım gücü düşmektedir. Geçtiğimiz yıl 3 TL aldığımız bir ürünü bu yıl 5 TL alıyoruz. Memurun ve özel sektör çalışanının maaşlarına 100’er TL göstermelik artış yapılıyor, ama olması gereken en az 500 TL artıştır. Kısacası tüketim maddelerimizin fiyatları arttıkça geçim bizler için daha zor oluyor”

 

Ramazan Kapuş;

“Maaşlarımız eriyor”

“Devlet maaşlarımıza 150 TL zam yapıyor, sonra elektrik, gaz ve akaryakıta artış ekliyor verdiği zammın 3-4 katını geri alıyor. Artan hayat pahalılık ve zamlar altında maaşlarımız erirken alım gücümüz düşüyor.”

 

Derdaş Kasap;

“Vatandaş zor durumda”

“Devlet hayat pahalılığı oranlarını geçtiğimiz gün açıkladı ve her zaman olduğu gibi artış gözlemlendi. Diğer yandan herkesin malumudur ki ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar, dövizin yükselişi, ev kiralarının, araba fiyatlarının ve vergi gibi birçok şeyin dövize bağlı yükselişi de vatandaşı zor durumda bırakıyor. Tüm bunlara birde gıda, elektrik, akaryakıt gibi kalemlerde artışlar gelmesi bizlerin alım gücünü bir hayli düşürüyor.”

 

Eşref Kardeşoğlu;

“Ekonomik olarak gerilemeye devam ediyoruz”

“Her yıl insanlarımız ekonomik anlamda gerilemeye devam ediyor, alım gücü her geçen yıl biraz daha düşüyor. Bir yandan mutfak masrafları, diğer yandan çocukların okul masrafları derken geçinmek bir hayli zorlaşıyor. Geçtiğimiz yıl çocuklarımız için 70 TL’ye aldığımız kitaplar bir yılda yüzde yüzdende fazla artış alarak bu yıl 150 TL oldu. Okul harçları arttı, benzin fiyatı, ödediğimiz elektrik faturaları her şey yükseldi. Böyle olunca da tatbiki alım gücümüz düştü.”

 

Filiz Kardeşoğlu;

“Vergiler ve artışlar birçoğumuzun belini büktü”

“Esnafın kazancı her yıl düşerken, memur ve özel sektör çalışanların maaşları düşük oranlarda artış alırken, hayat pahalılığı arttı, birçok ürüne ve zorunlu kullanım maddelerimize zamlar geldi. Tabi ki vatandaş geçinemez, çocuklarını zorlukla okutur bir hale geldi. Alım gücü düştü, insanlar günden güne yoksullaşmaya doğru yol alırken, vergiler ve artışlar birçoğumuzun belini büktü.”

 

Selim Bayar;

“Ekonomik sıkıntı her kesime yansıdı”

“Ülkede ekonomik sıkıntı ülkenin her kesimine yansıdı. Esnafından tutun, iş adamına, marketçisine, manavına, galericisine, dülgerine, makinistine kadar herkes, ülkede yaşanan şartlar sonucunda ekonomik sıkıntıyla boğuşuyor. Hayat pahalılığı, döviz ve vergiler yükseldikçe birçoğumuzun alım gücü düştü, hayatımızı idame ettirmek geçinebilmek daha da zorlaştı.”

 

Salman Demir;

“Zamlar belimizi büktü”

“Bu yıl kendi şahsım adına konuşmam gerekirse üretimde zarar ettim ve kazancım buna bağlı olarak düştü. Yükselen hayat pahalılığı oranları karşısında mücadelemiz zayıfladı, alım gücümüz düştü. Artışlar ve zamlar ise bu yıl bir hayli belimizi büktü. Örneğin geçen yıl 200 TL ödediğimiz elektrik faturası 1 yıl bile geçmediği halde zamlanarak 300 TL olarak karşımıza çıktı.”

 

İzzet İşleyen;

“Zamlar vatandaşa olumsuz yansıdı”

“Geçtiğimiz yıldan bu yana alım gücü oldukça düştü.  İnsanların kazançları düşerken ve yerinde sayarken, hayat pahalılığı günden güne artmaya devam etti. Döviz yükseldi, vergiler arttı tüm bunların yansıması da vatandaşa olumsuz olarak döndü”

 

Pembe Soyer;

“Birçok kalemde artış yaşandı”

“Ülkemizde ekonomik sıkıntılar vatandaş tarafından fazlasıyla hissediliyor. Geçtiğimiz yılla kıyaslamamız gerekirse tükettiğimiz birçok kalemde ve temel ihtiyaç kalemlerimizde artışlar yaşandı. Hal böyle olunca da alım gücümüz her gün biraz daha düştü. Ülkedeki insanların çok büyük bir kısmının alım gücü geçen yıla göre azalmıştır, birçok insan artık sadece temel ihtiyaçlarını ancak karşılayabilmektedir. Açıklanan hayat pahalılığı fiyatlarını da gerçekçi bulmuyorum.”

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam