DOLAR 32,3892 0.2%
EURO 35,0708 -0.09%
GBP 41,0764 0.38%
ALTIN 2.325,110,26
BITCOIN 2261791-1,64%

Yargıya tehdit işe yaramadı

ABONE OL
22 Şubat 2018 07:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Günlerdir kamuoyunda merakla beklenen Afrika gazetesine yönelik linç girişimiyle ilgili sanıklar hakkındaki kararı dün açıklayan Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, sanıklardan Mehmet İpek ve Ahmet Türkmen’in 6 ay,  Abdülhadi Doğan, Bayram Ak ve Ümit Taş’ın 4 ay, ve sanık Oktay Güney’i ise 2 ay hapis cezasına çarptırdığını söyledi


Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, sanıkların işlediği suçun çok ciddi bir suç olduğunu ve bu suçun, KKTC Anayasasının temelini oluşturan birinci maddesinde yer alan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti, demokrasi, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanan laik bir Cumhuriyettir.” ifadesine aykırı olduğunu belirtti 


Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, demokratik hukuk devleti olan KKTC’de yasaların dışında hareket edenler olursa işledikleri suçun cezasının bağımsız mahkemeler tarafından verilebileceğini, bir düşüncenin suç olup olmadığına da karar verenin bağımsız ve hukukun uygulayıcısı olan bağımsız yargıçların olduğunu söyledi


Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, sanıklara işledikleri suçlardan ötürü hürriyeti bağlayıcı ceza dışında bir ceza verilemeyeceğini, verilen cezanın da bu suçu işlemeye teamül gösterecek olanlara caydırıcı olması gerektiğini vurguladı


Bu arada, dünkü kararı Yeni Bakış’a değerlendiren Avukat Boysan Boyra, bir ceza davasında ceza yasasının cezaların üst limitini belirlediğini belirterek, alt limit konusunda ise yargıcın istediği noktaya kadar inebilme yetkisi olduğunu söyledi 


Boyra, meydana gelen fiilin bahanesiyle ilgili mahkemenin değerlendirme yaparken, söz konusu durumu oldukça vahim bir fiil olarak nitelendirdiğini ve daha aşağısında bir ceza vermeyi takdir etmediğini kaydetti


Öte yandan, Yeniden Doğuş Partisi, mahkemenin kararını “Yargıda çifte standart” olarak niteledirerek, “Bu durum, KKTC’de uygulanan adalet sistemine olan inancımızı bir kez daha sarsmıştır. Mahkeme bu kararı ile hem Türkiye’ye hem de buradaki çift uyruklu vatandaşlara bir mesaj vermiştir” iddiasında bulundu


Evrim KAMALI- Deniz ABİDİN

Afrika gazetesine karşı gerçekleştirilen linç girişimi ile ilgili olarak tutuklanan sanıklar Abdülhadi Doğan, Oktay Güney, Mehmet İpek, Bayram Ak, Ahmet Türkmen ve Ümit Taş aleyhindeki karar, dün, Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Tacan Reynar tarafından açıklandı. 

9 kişinin akıbeti hala belirsiz

Kıdemli Yargıç Reynar, kararda sanıkların teminata bağlanmalarından sadece 3 gün sonra dava dosyalarının hazırlanması ve aranan 9 kişinin akıbetinin halen belirlenmemesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Kıdemli Yargıç, sanıkların aleyhlerine getirilen Kanunsuz topluluk oluşturma, Ayaklanma, Bildirim okunmasına rağmen ayaklanma, Ayaklananların zarar sebep olması, Kasti hasar, ve Tecavüzkar alet taşıma’dan oluşan 7 davayı kabul etiklerini belirterek tümünü suçlu bulup mahkûm ettiğini açıkladı. 

Savunma ve iddia makamının ortaya koydukları

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, savunma avukatının dava sürecinde sanıklar aleyhine olan hafifletici sebepleri sıralarken, iddia makamı Başsavcılığın olguları ile ters düşerek gazete binasından kendilerine parmak gösterildi iddiasında bulunup olayların tetiklenme anının o olduğunu iddia etiğini belirtti. Savunmanın bu iddiası üzerine, bu olgu üzerine duruşma yapıldığını anımsatan Kıdemli Yargıç Reynar, savunmanın bu iddiayı ispatlamak için 3 tanık dinlettiğini, iddia makamının ise 4 tanık dinlettiğini belirtti.

Reynar sürece yönelik bilgileri aktardı

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, Savunmanın tanıklarını değerlendirdiğini, ilk olarak savunma tanığı sanık Ahmet Türkmen’in pencereden parmak gösteren birini gördüğünü söylemesine rağmen bu durumdan tahrik olmadığını belirttiğini anımsattı. Reynar, sanığın daha sonra gözlük taktığını belirterek gözlerinin -1.75 olduğunu belirttiğini ancak olay günü gözlük takmadığını bu durumda olmasına rağmen pencereden parmağı görmesinin inandırıcı olmadığını belirtti. 

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, savunmanın ikinci tanığı olan Gökhan Saraç’ın ise olay yerinde olduğunu belirttiğini ve pencereden parmak gösteren birinin olduğunu görmesine karşın, bu durumu sadece Facebook üzerinden Program yapımcısı Erkan Eğmez’e gösterdiğini belirterek bu durumunda iddiayı ispatlamaya yetmediğine değindi. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, savunmanın üçüncü ve son tanığı olan tanık Erkan Eğmez’in ise eylem alanında olduğunu ancak parmak gösteren birini görmediğini belirttiğini ancak bu olayı birçok kişiden duyduğunu belirttiğini anımsattı. Kıdemli Yargıç, tanık Eğmez’in mahkemede aktarmış olduğu bu iddiayı yapmış olduğu TV programında sadece Tanık Gökan Saraç’ın iddiası üzerine dile getirdiğini, ancak program boyunca bu iddiayı tekrarlamamasına değinerek bu durumunda bu iddiayı kanıtlayamadığını belirtti. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, savunmanın bu iddiasının sadece mahkeme görüşülürken ortaya atıldığını sanıkların davalarına yanıt verirken başka birçok hususa değinmesine rağmen, tanık olarak dinletilen sanık Ahmet Türkmen’in bu hususa değinmemesinin dikkat çekici olduğuna değindi. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, İddia Makamının ise olgularını kanıtlamak maksadı ile dinletmiş olduğu tanıkların ise olguların şüpheden ari ispatlanmasını sağladığını söyledi. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, aktarmış olduğu bulguların ardından sanıkların mahkûm oldukları bulgulara değinilmesi gerektiğini belirtti. 

“İşledikleri suç çok ciddi”

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, sanıkların işlemiş olduğu suçun çok ciddi olduğunu, Anayasamızın temelini oluşturan birinci maddesine “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti, demokrasi, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanan laik bir Cumhuriyettir.” ifadesine aykırı olduğunu belirtti. Kıdemli Yargıç, kimsenin başkasının düşüncesine, söylediğine veyahut yazdığına, kendisi ile aynı düşüncede olmadığı gerekçesi ile Anayasada 32. Maddede belirtilen “Yurttaşlar, önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız toplanma veya gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir. Bu hak, kamu düzenini korumak için yasa ile sınırlanabilir.” ifadesini kullanmak için çıktığı yolda karşıt görüşte olduğu gerekçesi ile kimseye zarar vermeye yeltenemeyeceğini belirtti. 

“Hareketler durumun vahametinin göstergesi”

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, sanıkların bir gazetenin yayını ile aynı düşünmedikleri gerekçesi ile konu gazetenin binası önünde toplandığını ve gazete binasına içeride insanlar olduğunu bildikleri halde camlarına büyük taşlar atarak içerdekilerin korkuya kapılması ve dehşete düşmesini sağlamasını, ancak taş atanlar ile orada bulunan topluluğun atılan her taşın ardından sevinç çığlıkları atmasının durumun vahametini gösterdiğini belirtti. Bu durumun kabul edilemeyeceğine değinen Kıdemli Yargıç, bu olayın ülkede büyük infiale neden olduğunu ve toplumsal huzuru bozduğunun altını çizdi.


“Hürriyeti bağlayıcı ceza dışında bir ceza verilemez”

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, demokratik hukuk devleti olan ülkemizde yasaların dışında hareket edenler olursa, işlemiş oldukları suçun cezasının bağımsız mahkemeler tarafından verilebileceğini, bir düşüncenin suç olup olmadığına da karar verenin bağımsız olan ve hukukun uygulayıcısı olan bağımsız yargıçların karar verebileceğini kaydetti. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, değinmiş olduğu tüm bulgular ışığında sanıklara işlemiş oldukları suçlardan ötürü hürriyeti bağlayıcı ceza dışında bir ceza verilemeyeceğini, verilen cezanın da bu suçu işlemeye teamül gösterecek olanlara caydırıcı olması gerektiğine değindi. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, sanıklar hakkındaki hafifletici nedenlerin ise, eylemde oluşan 17 bin 500 TL’nin ödenerek zararın tazmin edilmesi, suçlarını kabul edip, adaletin erken tecellisine katkı koymaları olduğunu söyledi.

Cezaları açıkladı

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, sanıklara ceza takdir ederken suça katkılarına göre ceza verilmesi gerektiğini belirterek, aleyhlerine ve lehlerine olan tüm hususları değerlendirdikten sonra sanıklar Mehmet İpek ve Ahmet Türkmen’in 6 ay, sanıklar Abdülhadi Doğan, Bayram Ak, Ümit Taş’ın 4 ay ve sanık Oktay Güney’in ise 2 ay hapis cezasına çarptırdığını açıkladı.

Geniş güvenlik önlemleri altında cezaevine götürüldüler

Kararın ardından geniş güvenlik önlemleri altında cezaevine götürülen sanıklar karardan memnun olmadı ve “Adalet bu ise biz böyle adaleti S….” sözleri içeren küfürler ettiler.

Savunma, istinafa başvuracak

Bu arada, kararın ardından savunmanın istinafa başvurması bekleniyor. 

Avukat Boyra: Mahkeme durumu vahim bir fiil olarak değerlendirdi

Avukat Boysan Boyra, dünkü kararı Yeni Bakış’a değerlendirdi. Boyra, bir ceza davasında ceza yasasının cezaların üst limitini belirlediğini belirterek, alt limit konusunda ise yargıcın istediği noktaya kadar inebilme yetkisi olduğunu söyledi. Boyra, “Bir fiilin ceza yasasındaki cezası 10 yıl olsa demek oluyor ki mahkeme isterse 10 yıl, isterse en az limit belirleyerek 6 ay verir ya da tamamen para cezası verir” diyerek, bu davada hapisliğin öngörüldüğünü belirtti. Boyra, meydana gelen fiilin bahanesiyle ilgili mahkemenin değerlendirme yaparken söz konusu durumu oldukça vahim bir fiil olarak değerlendirdiğini, daha aşağısında bir ceza vermeyi takdir etmediğini kaydetti. 

“Bu cezaya çarptırılanların bir üst mahkemeye gitme hakkı var”

Boysan Boyra, her yargılamanın bir üst mahkemenin denetimine tabii olduğunu ifade ederek, şunları söyledi, “Öyle tahmin ediyorum ki bu ceza kararından sonra, bu cezaya çarptırılanlar bir üst mahkemeye gidecekler ve bu kararı istinaf edeceklerdir. İstinaf Mahkemesi yargılama yapmaz, alt mahkemenin kararını değerlendirir. Bu durumda mahkumlar, istinaf mahkemesine gitmeleri durumunda cezaları artabilir, veya aynı da kalabilir. Veyahut indirilebilir de.”


“İstinaf Mahkemesi bu kararı ağırlaştırılmış maddelerle irdeler”

Boyra, mahkumların istinaf mahkemesine gitmeleri durumunda mahkemenin verilen kararı, bunların karşılığı olarak ceza yasasında yazan maddelerle ve de ağırlaştırılmış maddelerle irdeleyeceğini, mukayese edeceğini söyledi. Avukat Boysan Boyra, ağırlaştırılmış nedenlere göre daha ağır bir fiil olduğuna karar verilirse alınan karar artabilir, daha hafif bir fiil olduğuna karar verilirse cezaların inebileceği gibi olduğu gibi de kalabileceğini kaydetti.    

“Adalet sistemine olan inancımız sarsıldı”

Öte yandan, Yeniden Doğuş Partisi(YDP), 22 Ocak’ta Afrika gazetesine karşı düzenlenen eylemde yaşanan olaylarla ilgili 6 kişiye ceza verilmesini, “yargıda çifte standart” olarak niteledi.

YDP’den yapılan açıklamada, “Verilen ceza, bu ülkede yargının içinde bulunduğu çifte standardın tescili açısından önemlidir” denildi. Afrika gazetesi önünde 22 Ocak’ta yer alan olaylardan dolayı yargılananlara hapis cezası verilirken, çok daha şiddetli eylemlerle ilgili yargı önüne çıkarılanlara hafif para cezası verildiği iddia edilen açıklamada, “Bu durum, KKTC’de uygulanan adalet sistemine olan inancımızı bir kez daha sarsmıştır. Mahkeme bu kararı ile hem Türkiye’ye hem de buradaki çift uyruklu vatandaşlara bir mesaj vermiştir. 

YDP olarak bu kararı şiddetle protesto ediyor ve kınıyoruz” denildi. 

Toplantı yapılacak

YDP olarak Afrika gazetesi aleyhinde yapılan şikayet ile ilgili hala daha netice alınmamasının garip karşılandığı da ifade edilen açıklamada, YDP yetkililerinin konuyla ilgili eylem ve protestoları görüşmek üzere toplantı yapacağı kaydedildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam