DOLAR 32,2637 0.02%
EURO 34,6946 -0.06%
GBP 40,2804 -0.2%
ALTIN 2.394,76-0,22
BITCOIN 2009946-3,05%

Yüksek enflasyon ve faizler devam edecek!

ABONE OL
9 Aralık 2018 10:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sepet kurun % 7,5, petrol fiyatlarının ise 20,78 oranında azalmasına rağmen kayda değer azalmanın % 6,46 oranında ulaştırmada yaşandığının gözlemlendiğinin de altını çizen Buğrahan, “Yılbaşına göre hayat pahalılığı hala daha Türkiye’de % 20, KKTC’de ise % 30’un üzerinde bulunmaktadır” dedi

Buğrahan, tüketici enflasyonun yanı sıra üretici enflasyonunun da son 5 yılın zirvesine % 38,54 bandına fırladığını söyledi. Buğrahan,  yüksek enflasyonun bir yandan hayat pahalılığını artırarak ekonomik daralmaya neden olurken, diğer yandan da faizler üzerinde yukarı yönlü baskı yarattığını kaydetti 

2019 yılında da yüksek enflasyon sorununun devam edeceği ve politika faizlerinde arzu edilen seviyelere inilmesinde zorluk yaşanacağını dile getiren Buğrahan, bu sorunun en büyük belirleyicisinin ise TL’nin yüksek değer kaybı ve maliyet yüksekliği olduğuna dikkat çekti 

Özlem ÇİMENDAL

Risk Yöneticisi ve Ekonomist Ertuğrul Buğrahan, 2018 yılında TL’nin yüksek değer kayıpları ve üretici fiyatlarında oluşan yüksek maliyetlerin 2019’da da yüksek enflasyonun ve faizlerin üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini söyledi. 

Enflasyonda sürdürülebilir bir azalma eğilimi yok 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve KKTC Devlet Planlama Örgütü’nün enflasyon verilerini açıkladığından bahseden Buğrahan, “Bu kapsamda, Tüketici Fiyatları endeksi Türkiye ve KKTC’de hafifçe azalma kaydetmiş ve sırasıyla yıllık enflasyon % 21,62’ye ve % 34,16’ya gerilemiştir. Bu gerilemede Türkiye’de başlatılan enflasyonla topyekün mücadele seferberliği, döviz kurlarında yaşanan azalma ve ithalatçısı olduğumuz petrol fiyatlarındaki global düşüş, enflasyon oranlarını azda olsa azalmasına sebebiyet vermiş ancak sürdürülebilir bir azalma eğilimi hala daha sağlamamıştır” dedi.

Hayat Pahalılığı hala yüzde 30’un üzerinde 

Bir önceki aya göre azalma yaşanan harcama gruplarının incelendiği zaman sepet kurun % 7,5, petrol fiyatlarının ise 20,78 oranında azalmasına rağmen kayda değer azalmanın % 6,46 oranında ulaştırmada yaşandığının gözlemlendiğinin de altını çizen Buğrahan, “Yılbaşına göre hayat pahalılığı hala daha Türkiye’de % 20, KKTC’de ise % 30’un üzerinde bulunmaktadır” diye konuştu. 

Tüketici ve üretici enflasyonu son 5 yılın zirvesinde 

“Yıl sonundan aralık başına kadar olan dönem zarfında USD/TL % 41,70 oranında artış göstermiş, gecelik TL faizleri % 10,73 oranında artmış ve bunların sonucunda oluşan maliyetler enflasyonu körüklemiştir” diyen Buğrahan,  “Bu itibarla tüketici enflasyonun yanı sıra Üretici enflasyonu da son 5 yılın zirvesine % 38,54 bandına fırlamıştır” şeklinde konuştu. 

2019’da da yüksek enflasyon yakmaya devam edecek 

Buğrahan şöyle konuştu: “Bu da haliyle siyasal baskılarla henüz üreticinin tüketiciye yansıtamadığı ancak kapıda bekleyen kaçınılmaz artışın tüketici fiyatlarının düşürülmesini kısa vadede çok zor bir hale getirmektedir. Böylelikle, 2019 yılında da yüksek enflasyon sorununun devam edeceği ve politika faizlerinde arzu edilen seviyelere inilmesinde zorluk yaşanacağı düşünülmektedir. Yüksek enflasyonun bir yandan hayat pahalılığını artırarak ekonomik daralmaya neden olurken, diğer bir yandan faizler üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmaktadır.” Buğrahan, “Uluslararası üç büyük kredi derecelendirme kuruluşlarının da vurguladığı üzere kredi riskinin azalması ve kredi notlarının yükselmesi için enflasyon, cari açık ve ekonomik programlarda iyileşme beklenmektedir. Ekonomik program ekonomik daralmayı göze alarak, ithalat rakamlarını azaltarak ithalat-ihracat dengesini iyileştirmiş ve azalan ticaret açığına müteakip verilen cari fazlalarla yıllık cari açık yıl sonunun gerisine gelmiştir. Üretim hacminin ve kalitesinin artırılması sağlıklı büyümeyi, cari açığı ve enflasyonu destekleyecek ana etkenlerden biridir. Bu çerçevede sanayi üretiminin % 2,17 oranında gerilediği ve Türkiye satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım 2018 döneminde 44,7 bandına ekonomide büyüme beklentisi olan 50 puanın altına gerilemiştir” diye konuştu. 

 

TL’nin yüksek değer kaybı ve maliyet yüksekliği körükleyecek 

Buğrahan, mali disiplin ve artık cari açıkta toparlanma ekonomik göstergelerin bir kısmı olarak iyi sinyaller verse dahi üretimin azalması, 2018 yılında TL’nin yüksek değer kayıpları ve üretici fiyatlarında oluşan yüksek maliyetler nedeniyle enflasyonun ve faizlerin üzerindeki baskının daha uzun bir süre devam edeceğini vurguladı.  

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam