DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2065106-2,12%

Akıncılar’da kaçak sigara kokusu!

ABONE OL
28 Mart 2018 07:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Maliye Bakanı Serdar Denktaş tarafından 2016 yılında Tütün Endüstrisi hissedarlarından birine verilen antrepo izninin, Akıncılar’ın DP Örgüt Başkanına ait bir depo için kullanıldığı ve bu depoda tutulan sigaraların Rum tarafına kaçak yolla geçirildiğiiddia ediliyor 


Yeni Bakış’a konuşan bir kaynak, iki yıl önce polis ekiplerinin söz konusu depoya baskın yapması sonucu 40 bin adet sigaraya el konulduğunu, ancak söz konusu iki kişinin antrepo izni olması nedeniyle serbest bırakıldıklarını ve sigaraların geri iade edildiğini anımsatarak, sigara kaçakçılığı yapıldığının bilinmesine karşın ise, buna göz yumulduğunu iddia etti


Antrepo izninin ise, işi kılıfına uydurmak adına verildiğini iddia eden kaynak, bu şekilde sigara kaçakçılığının bugün de sürdüğünü ve ayda 100 kartona yakın sigaranın söz konusu depoya taşındığını, yasal olarak bu izin verilmiş olsa bile, depoya giren ve çıkan malın devlet tarafından denetlenip denetlenmediğini sordu

Deniz ABİDİN

Maliye Bakanı Serdar Denktaş tarafından 2016 yılında Tütün Endüstrisinde hissesi olan bir kişiye antrepo izni verildiği, ve bu iznin Akıncılar’da DP Örgüt Başkanına ait bir depo için kullanılarak ve bu depoda tutulan sigaraların Rum tarafına kaçak yollarla geçirilerek rant elde edildiği iddia ediliyor.

Yeni Bakış’ın güvenilir bir kaynaktan elde ettiği bilgiye göre, polis ekiplerinin 2 yıl önce Akıncılar’da söz konusu depoya baskın yaptığını,  hem depoda hem de şahıslardan birinin aracında sigara tespit etiğini anımsatarak, söz konusu kişilerin tutuklandığını, ancak bu şahısların  antrepo izini olması nedeniyle serbest kaldıkları ve 40 bin adet sigaranın da kendilerine iade edildiğini belirtti.  Aleyhlerine “gümrüksüz mal tasarrufu” suçundan dava getirilen iki zanlının mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakıldıkları kaydedildi. Olayın kapatıldığını ancak, Tütün Endüstrisinde hissesi olan bu şahıs ile DP Akıncılar Örgüt Başkanının, sigara kaçakçılığı yapmaya devam ettikleri iddia edildi. Maliye Bakanı Serdar Denktaş aracılığıyla söz konusu şahıslara rant sağlamak adına antrepo izni verdiğini ifade eden kaynak, bu iznin ise, işi kılıfına uydurmak adına verildiğini savundu. Gazetemize konuşan kaynak, verilen antrepo izninin hala devam ettiğini, Akıncılar’da bulunan ambarın içine her ay yüklü miktarda sigara geldiğini ifade etti. 

“İşi kılıfına uydurmak için antrepo izni verildi”

Söz konusu kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: “Akıncılar Köyü 200 kişilik bir sınır köyüdür. Bu sigaraları Tütün Endüstrisinden alıyorlar. Bu kişilerden birinin orada hissesi var. Lefkoşa’dan alınan bu sigaraları Akıncılar’da bulunan bu depoya götürüyorlar. Bu işte büyük bir rant var. Size tuhaf gelmiyor mu? Lefkoşa’dan çıkılıyor ve bu sigaralar Akıncılar’da depo ediliyor. Bu şahıslara verilen antrepo izni hala devam ediyor. Bu kaçakçılık hala yapılıyor. Tütün Endüstrisinde üretilen sigaralar dışarıya satılamıyor. Bu nedenle de kaçakçılık yoluyla rant elde ediyorlar. İki yıl önce yapılan baskında toplanan sigaralar neden geri iade edildi diye sorsanız, antrepo izinleri olduğu söylenecektir. Evet bu izin var. Ancak işi kılıfına uydurmak için 2016 yılında Maliye Bakanı Serdar Denktaş tarafından bu izin kendilerine gümrüksüz malı depoya koymaları için verildi. Ben şimdi soruyorum. Yeni hükümet bu konunun üzerine gidecek mi?”

“Herkes bilir, ancak göz yumulur”

Kaynak, depo olarak kullanılan mekanın bir kapısının Rum tarafına, diğerinin ise Türk tarafına açıldığını ifade ederek, “Gerçek amaç sadece depoda muhafaza edilmekse o zaman neden Akıncılar Köyü tercih edildi?” diye sordu. Kaynak, muhafaza edilen sigaraların Akıncılar’dan Mağusa Gümrüğüne götürüldüğünün belirtildiğini ifade ederek, şöyle devam etti, “Mağusa’dan da bu depoya sigara kaçırarak orada muhafaza ediyorlar. Sonra da Rum tarafına geçerek satıyorlar. İşi hem devlet açısından hem de kendileri açısından kılıfına uydurdular. Tütün Endüstrisinden bu sigaralar alınıyor ve Mağusa Gümrüğünden de kaçak olarak Akıncılar’daki depoda muhafaza ediliyor. Gece de kartonlarla Rum tarafına geçirilir. Bunu bilmeyen yoktur. Herkes bilir, ancak göz yumulur. En önemlisi de bu iş bazı polis mensupları ile birlikte yürütülür.”

“Depoya giren ve çıkan mal denetleniyor mu?”

Ayda 100 kartona yakın sigaranın depoda olduğunu bildiğini belirten söz konusu kaynak, yasal olarak antrepo izni verilmiş olsa dahi, depoya giren ve çıkan malı devletin denetleyip denetlemediğini sordu. Kaynak, “Devlet bunu nasıl tespit ediyor? Bu kişilerden devlet vergi alıyor mu?2 yıl önce polis baskını sonucu yakalanan 40 bin sigara iade edildikten sonra bu sigaralar ne oldu, ne yapıldı? Bunu açıklamalıdırlar” diye konuştu. 

“Hükümet konuyu irdeleyecek mi?”

“Bu sigaralar Lefkoşa’da bir ambara konulacağına, sınır köyünde bir ambar yapılarak bu sigaraların taşınması düşündürücü değil mi?” diye soran kaynak, hükümetin bu konuyu irdelemesini talep etti. Kaynak, konunun gündeme gelmesini ve iki yıldır süren bu kaçakçılığın önlenmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam