DOLAR 32,5909 0.35%
EURO 34,8667 0.36%
GBP 40,6224 0.04%
ALTIN 2.504,660,82
BITCOIN 20990031,22%

Arıtılan sular tarımda kullanılacak

ABONE OL
26 Mart 2018 08:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

2012 yılından beri faaliyette olan Güzelyurt Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyun sulama amaçlı kullanımına yönelik olarak yapılan çalışmalar sürüyor. Hazırlanan proje ile arıtılan suyun tarımda kullanılması ve eğitim amaçlı bir fidanlık oluşturulması hedefleniyor.

Güzelyurt ve Bostancı’nın atık sularının değerlendirildiği ve günde yaklaşık bin metreküp suyun arıtıldığı Güzelyurt Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi randımanlı olarak çalışmaya devam ediyor.

İHALE SÜRECİ BAŞLADI

Bir süredir devam eden proje çalışmalarının tamamlanması ile arıtılan suyun sulama amaçlı tekrar kullanılmasına yönelik ihale süreci de başlamış oldu.

Avrupa Birliği destekli geri dönüşüm projesi kapsamında 100 bin metre küplük gölet, sulama hattı; memran kaplı toprak rezervuar; pompa istasyonu, mekanik, elektrik hatları ve eğitim amaçlı fidanlık inşa edilecek.

ÖZÇINAR: 50 DÖNÜMLÜK ARAZİ DEĞERLENDİRİLECEK

Konuyla ilgili olarak BRT’ye bilgi veren Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, arıtma tesisinin bölge için çok önemli olduğunu belirterek, tesiste arıtılan suyun tarımda kullanılmasının gereğine vurgu yaptı.

Hazırlanan proje ile bölgede eğitim amaçlı bir de bahçe oluşturulacağını kaydeden Özçınar, tesiste örnekleme ağaçları ile zeytin ve diğer bazı meyve ağaçlarında denemeler yaptıklarını anlattı.

Proje sayesinde 50 dönümlük arazinin değerlendirilmiş olacağını kaydeden Özçınar, oluşturulacak göletten çevrede yaşayan doğa hayvanlarının da yararlanacağını söyledi.

Özçınar, Belediye olarak geri dönüşüm konusuna büyük önem verdiklerine de işaret etti.

Özçınar, yeşil atıkların ve molozların değerlendirilmesi, teneke çocuk geri dönüşüm ve kanser hastalarına yardım derneğine katkı sağlayan 2. el eşya geri dönüşüm projelerini sürdürdüklerini anımsattı.

Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisi İşletme Sorumlusu Menteş Zorba da tesiste toplanan sularda ileri biyolojik arıtma yapıldığını anlatarak, tesiste günde bin metreküp su arıtıldığını ve suyun tamamen AB kriterlerinde dezenfekte olarak doğaya verildiğini söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam