DOLAR 32,5406 0.16%
EURO 34,9595 -0.06%
GBP 40,7625 -0.1%
ALTIN 2.457,570,89
BITCOIN 20864981,08%

“Bu işin peşini bırakmayacağım”

ABONE OL
3 Ağustos 2017 06:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Eniz ORAKCIOĞLU

 

CTP Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal, Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısının bir an önce hayat bulup  3’lü kararnamelerle atamaların son bulması gerektiğini belirterek,  yasayı geçirmeyip  rafla kaldırdıran UBP-DP hükümetine ise ateş püskürdü.

 

“Tasarı 2006’dan beri tartışılıyor”

CTP Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal, 3 yıl boyunca İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesinde görev aldığını anımsatarak, “3 yıl boyunca çalıştığımız konu Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı yani Kamu Reformuydu. Bu konu 2006’dan beri tartışılan ve gündemde olan Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde olan bir yasa tasarısıydı.  Başlangıçta komite başkanı Demokrat Partiden önce Özdemir Berova, sonra da Menteş Düzgün en son da Serdar Denktaş olmuştu. Bu tasarı geçecek diye çok hummalı çalışmalar yapılmış ve bize her hafta toplandığımızda ay sonuna yasanın geçeceği söylenmekteydi.  CTP-UBP Hükümeti yıkılana kadar da bu toplantılar ve çalışmalar sürdürdük” şeklinde konuştu.

 

“3’lü kararname ortadan kalkacaktı”

Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa tasarısının bu ülkede kamu çalışanlarının anayasası olduğunu belirten Erçal, “Bu tasarı çok ciddi değişiklikler getirecek bir tasarıydı. İşe alınmalardan tutun, terfilere, atamalara kadar değişiklikler barındırmaktaydı ve bu tasarı ile 3’lü kararname ile atamalarda ortadan kalkacaktı. Bunun yanında tasarı kamu görevlilerinin atamalarında oluşacak imtiyazları da ortadan kaldıracaktı. Örneğin, memur olan bir kişinin emekliliğine çok az kala 3’lü kararname ile müdür veya üst kademe yöneticisi yapılması gibi durumlar yaşandı. Bu durum kişiye hayatı boyunca emeklilik ikramiyesine ek milli piyango ikramiyesi gibi 150-200 TL artış ve emekli maaşına Bin 500 TL civarında bir ilave gibi ciddi imtiyazlar sağlıyor. Bu noktada da Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa tasarısı tüm bunları ortadan kaldıracak bir yasa tasarısı olacaktı. 20 yıl memuriyet yapan ve 2 yıl da üst kademede görev yapan bir kişi tasarıya göre sadece 2 yılın avantajını ikramiyesine ilave alacaktı, böylelikle de müşavirlik de ortadan kalkacaktı” dedi.

 

“Yandaşlarını ve akrabalarını atadılar”

Erçal, sözlerine şu şekilde devam etti; “CTP-DP ve CTP-UBP dönemlerinde Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısının geçmesi için çok uğraşılmış ve geçecek gözüyle bakılarak da o dönemde çok ciddi atamalar yapılmamıştı. Hatta CTP-UBP döneminde hiç atama yapılmazken, CTP-DP döneminde içten atamalar yani müşavir pozisyonunda olanların tekrar göreve çağrılması şeklinde yapılmaya çalışılmıştır. Ama ne yazıktır ki UBP-DP koalisyonu hükümete gelirken hükümet programlarında 3’lü kararname ile yapılan atamaların daraltacağını belirtmiş, fakat 100’ü aşan kişiyi yani yandaşlarını ve akrabalarını ise 3’lü kararname ile atadılar. Bu konuda son olay ise Sayıştay yakınlarına özellikle kız kardeşi ve eşine sağlanan imtiyazlar da ortada.

 

“Cevap verme tenezzülünde bulunmadılar”

Bu işin peşini bırakmayacağını vurgulayan Erçal, “Ben bunu konuyu meclis kürsüden de bizzat başbakanla ve başbakan yardımcısı ile 2’li görüşmelerimde de söyledim. Bunun yanında Başbakan ve Başbakan Yardımcısından yazılı olarak 13 Haziran 2016 ve 7 Şubat 2017 tarihlerinde 2 kez ayrı olarak koalisyon dönemlerindeki atamaların listesini istedim ama her ikisine de cevap alamadım. Bu sorulara yazılı cevap verilmediği zaman sorular sözlü olarak cevap istenir bende sorularımı sözlü olarak meclis kürsüsünden sordum. Sonuç olarak başbakan ve başbakan yardımcısı bize cevap verme tenezzülünde bile bulunmadılar.

 

“Toplumu karalayan bir olaydır”

Müşavirliğin, toplumu karalayan en önemli olaylardan biri olduğunun altını çizen Erçal, “Yapılan yandaş ve akraba atamaları devam etsin diye bunlar bu yasayı hiç ellemediler, getirmediler ve getirmeye de niyetleri yok. Hatta bu Kamu Görevlileri Değişiklik Yasası Türkiye ile imzalanan protokolde, Yapısal Dönüşüm Programında da yer almaktadır ve biz bu imzalarla Türkiye Cumhuriyetine bu yasayı geçireceğiz diye söz verdik. Ama ne yazık ki 18 ayını dolduran bu hükümet birçok konuda olduğu gibi bunu da yerine getirmemiştir. Sorulduğunda ve günü geldiğinde ise her zamanki gibi zamanın yetişmediğini öne süreceklerdir” şeklinde konuştu.

 

“Bu hükümet, hükümet değildir”

UBP-DP hükümeti için artık söylenecek söz kalmadığını vurgulayan Erçal, “Bu hükümetin yaptıkları ortada. Memleketi, arazileri ve makamları yakınlarına, yandaşlarına ve menfaat karşılığı dağıtmaya en başından beri devam ediyorlar. Bunları yaparken de ben yaparım olur zihniyeti ile hareket ediyorlar. En basit örneği ise göreve geldikleri günlerde Sayıştayın maaşını artırmak, arkasından yakınlarının üs kademeye atanmasını sağlamak gibi faaliyetlerde bu diğer taraftan gücü yettiği kadar yasaları uygulamaya gayret gösteriyorlar. Bu hükümet artık hükümet değildir, menfaat dağıtan bir gurup halini almıştır ve bunu yaparken de bizim çocuklarımızın ve torunlarımızın haklarını ve geleceklerini gasp ederek bunları yapmaktadırlar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam