DOLAR 32,3208 0.2%
EURO 35,0455 -0.28%
GBP 40,8877 -0.4%
ALTIN 2.308,231,36
BITCOIN 22883873,00%

“C Star” ayrıldı

ABONE OL
28 Temmuz 2017 04:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Gamze PİR BAYKUR

Akdeniz’deki mültecilerin önünü kesmeyi hedefledikleri iddia edilen ve Pazartesi günü Sahil Güvenlik’in mürettebat çokluğundan şüphelenerek Mağusa Limanı’nda rıhtıma yanaştırdığı “C Star” isimli gemi mürettebatı ile birlikte dün saat 19:10 raddelerinde Mağusa Limanından ayrıldı. Dün sabah saatlerinde “Sahte evrak düzenleme” ve “Sahtelenmiş evrakı tedavüle sürme” suçlamasıyla Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan gemi sahibi Sven Tomas Egerström, gemi kaptanı Nayna İndika Hetti Don, kaptan yardımcısı Alaxander Nichkolaus Bernard Schleyer ve 7 mürettebat aleyhine 1’er günlük tutukluluk süresinin temin edilmesinin ardından öğle saatlerinde ise konu kişiler ve gemi hakkında ihraç kararı çıktı.

Tunus’a doğru yola çıktı…

“C Star” isimli gemi, gemi sahibi Sven Tomas Egerström, gemi kaptanı Nayna İndika Hetti Don, kaptan yardımcısı Alaxander Nichkolaus Bernard Schleyer ve 7 mürettebat hakkında çıkan ihraç kararının ardından gemi mürettebatları gemiye dönerek yola çıkmak için hazırlıklarını tamamlandı. “C Star” isimli gemi, geminin acenteliğini alan şirketin direktörü Mahir Houkan tarafından pasaportlarını teslim alan gemi kaptanı, kaptan yardımcısı ve 7 mürettebatı ile birlikte Mağusa Limanından saat 19:10’da ayrıldı. Limandan ayrılan ve KKTC’ye girişi yasaklanan geminin, sahibi Egerström’ün isteği üzerine Tunus’a gideceği öğrenildi.

Gemi sahibi Egerström ise Güney Kıbrıs’a ihraç edildi…

Gemi kaptanı, kaptan yardımcısı ve 7 mürettebat “C Star” ile Mağusa Limanından ayrılırken, geminin sahibi Sven Tomas Egerstörm’ün ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimine ihraç edildiği öğrenildi. Mağusa’da bir otele yerleştirilen 5 Sri Lankalı mültecinin ise durumunun ne olacağı henüz netlik kazanmadı.

Dün sabah saatlerinde mahkemeye çıkarıldılar…

Gemi sahibi Sven Tomas Egerström, gemi kaptanı Nayna İndika Hetti Don, kaptan yardımcısı Alaxander Nichkolaus Bernard Schleyer ve 7 mürettebat dün sabah saatlerinde “Sahte evrak düzenleme” ve “Sahtelenmiş evrakı tedavüle sürme” suçlamalarıyla ilgili olarak Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldılar. Meselenin tahkikat memuru mahkemede olayla ilgili verdiği şahadetinde kısaca konu geminin 17 Temmuz 2017 tarihinde Dubati isimli Afrika ülkesinden beraberine 20 Sri Lanka vatandaşı alarak zanlılarla birlikte önce Süveyş Kanalı üzerinden önce Mısır’a sonra da Mağusa açıklarına geldiğini belirtti.  Zanlıların 25 Temmuz tarihinde Liman Dairesi’ne giderek beraberlerinde bulunan 20 yolcuyu uğurlayıp yakıt aldıktan sonra ayrılmayı talep ettiklerini belirten Alper, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Sahil Güvenlik ekipleri tarafından gemide kontrol yapıldığını ve ayni zamanda muhaceret polisinin de gemide bulunan mürettebat ve yolcularının kimlik kontrolünü yaptığını açıkladı. Alper, söz konusu kontrollerde gemi mürettebatının gemide yolcu olarak bulunan 20 yolcu için Sri Lanka’dan temin ettikleri ve sahte olduğuna inanılan stajyer gemici belgelerini muhaceret görevlilerine ibraz ederek tedavüle sürdüklerini açıkladı. Akabinde 20 Sri Lanka vatandaşından 15 tanesinin gemi armatörü zanlı Sven Tomas Egerström tarafından biletleri kesilerek ülkelerine gönderildiğini belirten Alper, 5 Sri Lanka vatandaşının ise muhaceret işlemi sırasında polise iltica talebinde bulunduklarını ve söz konusu stajyer gemici defterlerinin kendilerinin bilgisi dışında ancak Sri Lanka’da bulunan acenteye 10 bin Dolar para vererek temin edildiğini ve bunları gemi kaptanı zanlı Nayna İndika Hetti Don’a gizlice teslim ederek kendilerini İtalya’ya götürmek için anlaştıklarını belirttiklerini açıkladı.  

Armatör zanlı Egerstörm, her şeyin yasal olduğunu iddia etti ancak kanıtlayamadı…

Polis Memuru Tukay Alper, zanlı Sven Tomas Egerström, gemi kaptanı Nayna İndika Hetti Don, kaptan yardımcısı Alaxander Nichkolaus Bernard Schleyer ve 7 mürettebat’ın 26 Temmuz tarihinde tutuklandıklarını ve geniş çaplı soruşturma başlatıldığını açıkladı.  Soruşturma kapsamında zanlı Egerström, Don, Schleyer ve zanlılardan 1 mürettebatın ifade verdiğini belirten Alper, gemi sahibi olan zanlı Egerström’un söz konusu yolcuların stajyer gemici olduklarını, bunların 30 gün gemide kalma karşılığında acente ile anlaştıklarını, her şeyin yasal olduğunu ve elinde kontrat olduğunu belirttiğini ancak söz konusu kontratın herhangi bir kopyasını veya aslını ibraz edemediğini açıkladı.

1’er gün tutuklu kalacaklardı…

Polisin talebi üzerine Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Gülay Süleymanoğlu, Sven Tomas Egerström, gemi kaptanı Nayna İndika Hetti Don, kaptan yardımcısı Alaxander Nichkolaus Bernard Schleyer ve 7 mürettebatın 1’er gün süreyle poliste tutuklu kalmasına emir verdi. Ancak mahkemeden sonra ihraç işlemleri tamamlanan zanlılar KKTC’den ihraç edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam