DOLAR 32,5006 0.15%
EURO 34,7451 0.04%
GBP 40,5823 0.29%
ALTIN 2.488,541,08
BITCOIN 20384680,46%

Çevre ve doğa sevgisini aşılıyorlar

ABONE OL
16 Temmuz 2018 08:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Doğa ve yaban hayat yararına kar amacı gütmeden çalışan ve büyük bir sosyal sorumluluk projesi olan Taşkent Doğa Parkı, 2016 yılının Şubat ayında faaliyete başladı. Yeni Bakış’a kapılarını açan  Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, yaban hayatın korunması, çevreci tarım, yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonlarının yapılıp doğaya geri kazandırılması gibi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Basat, çevre-doğa sevgisi ve bilincinin oluşturulması üzerine emek sarf ettiklerini belirtti.

“Birçok projemiz var”

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, “Bu kapsamda hayata geçirmiş olduğumuz projeler içerisinde Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Güzelyurt Doğa Müzesi, Taşkent Piknik Alanı, Gölet Projesi ve yakın zamanda tamamlayacağımız projeler içerisinde de Doğa Parkı, Herbarium ve eğitim çalışmalarımız yer almaktadır. Hali hazırda yapımına devam ettiğimiz Doğa Parkı’nda ziyaretçilerin görebileceği hayvanlar bulunacak” dedi.

“Uzman ekiple çalışıyoruz”

“Burada ortam, insan odaklı hayvan sergilemeye yönelik değil, aksine hayvan odaklı ve bu hayvanların kendilerine uygun uluslararası standartlardaki yaşam alanlarında barınarak stresten uzak, rahat bir yaşam sürmelerini öncelik olarak amaç edinen bir şekilde düzenlenmektedir. Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Uluslararası Vahşi Yaşam Rehabilitasyon Konseyi’ne üye olup, Çevre Koruma Dairesi ile iş birliği içerisinde hizmet vermektedir. Merkezimiz bünyesinde bir veteriner, bir vahşi yaşam biyoloğu, bir zoolog, bir zooteknist ve üç yaban hayat rehabilitasyon uzmanı bulunmaktadır.”

“7/24 hizmetteyiz”

“Ayrıca hayvanları, 7/24 kameralarla kayıt altında tutarak gözlem yaptığımız, sıcaklıkları, nem oranları ve aydınlatmaları uzaktan ölçülüp ayarlanabilen, rehabilitasyon süreçleri kapsamında üçe ayrılan, sırasıyla “kısıtlı, sınırlı ve sınırsız aktivite” olmak üzere uluslararası standartlara uygun bir şekilde düzenlenmiş bakım ve rehabilitasyon odalarımız bulunmaktadır. Bu bağlamda bünyemizde kurulan 1190 Yaban Hayat Destek Hattına gelen çağrılar neticesinde yaralı, hasta, yardıma muhtaç yaban hayvanlarını doğaya geri kazandırmak için 7/24 hizmet vermekteyiz.”

“Laboratuvar inşa etmekteyiz”

“Kara hayvanları ve kuşların yanı sıra, Deniz Canlıları Rehabilitasyon Merkezi’nde ise çeşitli ebatlarda, deniz suyunun filtrelenmesine olanak tanıyan farklı boyutlardaki havuzlarımız hizmet vermektedir. Bünyemizde hali hazırda 5 adet deniz kaplumbağası ve 1 adet timsah kaplumbağası bulunmaktadır. Bu hayvanların tedavi, bakım ve rehabilitasyonları ise onlara özel, uygun sıcaklıkta hazırlanmış tatlı ve tuzlu su havuzlarda devam etmektedir. Yaban hayvanlarının tedavisi hususunda bir de hayvan hastanesi ve hastane bünyesinde gerek duyulan tüm testlerin yurt dışına ihtiyaç duyulmaksızın, ülkemizde yapılabileceği tam teşekküllü bir laboratuvar inşa etmekteyiz.”


“Laboratuvar dışa da hizmet verecek”

“Ayrıca bu laboratuvarımızla dışarıya da hizmet vereceğiz. Hayvanların genetik bilgilerinin çıkarılıp saklanmasına kadar uzanan teferruatlı projelerimiz de eş güdümlü olarak devam etmektedir. Bir diğer hayata geçirmiş olduğumuz projemiz olan Güzelyurt Doğa Müzesinin tüm restorasyon ve bakım çalışmaları ise Taşkent Doğa Parkı tarafından yapılmıştır. Ülkemizde bulunan yaban hayvanlarının tahnit sanatı ile yeniden canlandırılmış hallerinin bulunduğu müze, ziyaretçilere faunamız ile ilgili detaylı görsel ve içeriksel bilgi sunmaktadır.”

“Gölet projesi hayata geçirdik”

“Öte yandan ülkemizde yaban hayvanlarının oldukça ihtiyaç duyduğu bir diğer alan olan su kaynakları hususunda ise dev bir gölet projesini hayata geçirmiş bulunuyoruz. 

Taşkent Doğa Parkı bünyesinde yer alan gölet projemiz, eski taş ocağı çukuru yeniden düzenlenerek yaban hayatın geliştirilmesi için oluşturulmuştur. 4 bin ton su toplayan göletin tamamen dolduğunda ise 40 bin tona yakın yağmur suyu barındıracağını ön görmekteyiz.

 Göletin yapım amacı doğa ve yaban hayata katkı sunmaktır. Bu gölet projesiyle Taşkent Doğa Parkı civarında su, doğa hayvanları ve yeşilliğin iç içe geçtiği bir portre meydana getirmeyi hedefliyoruz.”

“Park bünyesine piknik alanını da kattık”

“Bir diğer gerçekleştirmiş olduğumuz projemiz ise Taşkent Doğa Parkı bünyesine kattığımız piknik alanıdır. Bu piknik alanında engelliler için özel tasarımla yapılan piknik masaları, araç park yerleri ve tuvaletler bulunmaktadır. 300 masalı ve yaklaşık 2000 kişilik piknik alanımızda ayrıca çocuklar için ayrılan özel piknik masaları, engelli ve çocuk oyun parkı ile 3 ayrı noktada büfe bulunmaktadır. Her gün ziyarete açık olan piknik alanımızda ayrıca doğal yaşamı destekleyen unsurlar olan; kuşlar için yuvalar, yemlik ve suluklarda mevcuttur.

Bunların dışında Prof. Dr. Salih Gücel önderliğinde devam eden birde herbarium projemiz vardır. Oluşturulacak olan bu bitki müzesinde doğamızın bu alandaki çeşitliliğini bilinçlendirme faaliyeti olarak insanlara sunmayı amaçlıyoruz.”

“Çocuk ve gençlere yönelik proje de var”

“Taşkent Doğa Parkı’nın üzerinde özenle durduğu bir diğer konu ise çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik eğitim projeleridir. 

Bu kapsamda çocuklarımız ve gençlerimiz Taşkent Doğa Parkı’na gelip uzman kadromuz eşliğinde yerinde gözlemleyebildikleri doğa ve yaban hayat hususunda bilgi sahibi olacaklardır. Bu alanda Taşkent Doğa Parkı Bilim Kurulu Üyesi ve Çevre Eğitimi Danışmanı / Yakın Doğu Üniversitesi Çevre Eğitimi ve Yönetimi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Nazım Kaşot’un önderliğinde doğa-eğitim programları çalışmalarımız devam etmektedir. 

Farkındalığı yüksek bir nesil yaratmak geleceğimiz için yegâne hedeflerimizden biridir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam