DOLAR 32,5209 -0.09%
EURO 34,7993 -0.21%
GBP 40,4465 -0.19%
ALTIN 2.420,61-0,38
BITCOIN 21571890,00%

“Çözüm korkusu Anastasiadis’in en büyük korkusu haline dönüştü”

ABONE OL
25 Temmuz 2017 11:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Burcu, katıldığı bir televizyon kanalında Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan süreçleri değerlendirdi ve müzakereler hakkında bilgi verdi.

Crans Montana Zirvesi’nin mimarının Kıbrıs Türk tarafı olduğunu kaydeden Burcu, bu sürecin Kıbrıs Rum tarafının müzakere ve çözüm rayına girmesi amacıyla yapılmak istendiğini belirterek,  “Sonuç üretilmesinin başka bir yolu yoktu, sonuç üretilmezse de durumun tespitinin uluslararası gözlemciler tarafından gözlemlenmesinin başka bir yolu yoktu, biz bunu yaptık” şeklinde konuştu.

Özellikle Crans Montana’da ve Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Türk tarafının ‘hatası var mıydı’ şeklinde soru işaretlerinin bulunduğunu ifade eden Burcu,  soru işaretlerine yer verilmemesi adına tüm süreci anlattığını kaydetti.

Burcu  “Eğer biz kusurlu taraf olsaydık bizim üzerimizden değim yerindeyse ‘ciribindiri gibi’ geçerlerdi, fakat BM, Türk tarafının açılımlarının daha mantıklı olduğu ve bunu uyarlamaya hazır olduğu yönünde mesajlar veriyordu, bu da Rumları çıldırtıyordu. Tüm bunların göstergesi bizim kusurlu taraf olmadığımızı anlatıyor” açıklamalarında bulundu.

Burcu, “Crans Montana bir sonuç, ama çoğu zaman süreçler sonuçla ilgili belli temeller oluşturur. Crans Montana aşamasına kadar işi ileriye taşıyan, olumlu yönde teşvik eden Cumhurbaşkanımızın kendisi oldu. Beklenen de hızlı gelişmeler yaşandığı doğru fakat süreç ilerlerken sürece karşı olanların propagandaya başlayacakları belliydi. Bizi ‘vatan haini’ olarak suçladılar, biz tüm zorlukları göğüsleyerek süreci devam ettirdik, ancak bu kararlılığı Anastasiadis’te göremedik. Çözüm korkusu Anastasiadis’in en büyük korkusu haline dönüştü.”dedi.

Burcu, Anastasiadis’in  oluşabilecek çözümü gördüğünü ve  bunu Rum  siyasi partilere, bürokrasiye ve topluma nasıl kabul ettirebileceği korkusuna kapıldığını belirterek  “Bu Anastasiadis’in en büyük korkusu haline geldiği. Bu nedenle kaydedilen ilerlemeler durma noktasına geldi, hatta gerilemeye başladı.”dedi.

Gerçekleştirilecek zirve için Anastasiadis’in “Toprak konusunda beni tatmin edeceksiniz, Konferans sadece güvenlik ve garantileri görüşmek için oluşturulacak, bunda da beni tatmin ederseniz geriye kalan konularla ilgili müzakereye ancak o zaman başlarım” şeklinde ön şart ortaya koyduğuna işaret eden Barış Burcu, “böyle bir şer şey 11 Şubat belgesinin ilkelerini yok eden bir anlayış, bunu kabul edemedik, şiddetle karşı koyduk” diye konuştu.

Burcu “Bizde hata var mıydı’ gibi sorular var, bütün süreci anlattık ve çok basit bir sorguyla bizim burada kusurlu taraf olmadığımızı üretebilir herkes. Biz BM’ye üye bir ülke değiliz, Rum tarafı tanınmış bir devlet, AB’de oy hakkına sahip değiliz, Rumların ve Yunanistan’ın oy hakkı var, bu 2 buçuk yıllık süreçte AB tüm süreçlerin içerisinde vardı, eğer biz kusurlu taraf olsaydık bizim üzerimizden değim yerindeyse ‘ciribindiri gibi’ geçerlerdi.”dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam