DOLAR 32,3675 0.14%
EURO 34,9736 -0.31%
GBP 40,9677 0.19%
ALTIN 2.323,960,21
BITCOIN 22806580,51%

Döviz balıkçılığı da vurdu

ABONE OL
31 Ekim 2017 07:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Atakan, “Biz derdimizi anlatana kadar yeni bir seçim kapıya dayanıyor. Derdimizi, sıkıntımızı öğrenen sayın bakanlar gidiyor yerlerine yenisi geliyor. Biz de her gidenle birlikte yeniden başlıyoruz her şeye. İnsanları da sektörleri de hep daha geriye götürüyorlar” dedi

Dövizin artması ile birlikte balıkçılık sektörünün giderlerinin de arttığına işaret eden Atakan, sektörün bir başka sorununun da denetimsizlik olduğuna değinerek, her tüccar kendisine göre fiyat arttırdığını kaydetti.

Balıkçılık sektörünün çok masraflı bir sektör olduğunun altını çizen Atakan, teknelerin yakıtı, bakımı, balıkların avlanma takımlarının oldukça pahalı olduğunu söyledi

 

Özlem ÇİMENDAL

KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, balıkçılık sektöründeki sorunların hala çözüm beklediğini belirterek, mevcut hükümet döneminde kaydedilen ilerlemelerin yeni seçim dönemi ile birlikte sil baştan başlayacağını kaydetti.

“Tam derdimizi anlatıyoruz, kapıya seçim dayanıyor”

Son 1 yılda balıkçılık sektörüne hassasiyet gösterilmesine rağmen, hükümet bütçesinden para ayrılamamasına eleştirilerde bulunan Atakan, “Biz derdimizi anlatana kadar yeni bir seçim kapıya dayanır. Derdimizi, sıkıntımızı öğrenen sayın bakanlar gider yerlerine yenisi gelir. Biz de her gidenle birlikte yeniden başlarız her şeye” dedi.

“Herkes kendi çıkarı için bir şeyler yapma peşinde”

Yıllardır balıkçılık sektörünün hep geri plana atıldığına dikkat çeken Atakan, “Neden bu sektöre gereken ilgi gösterilmiyor, neden sürekli seçimlerle bu insanları sürekli geriye götürüyorlar. Herkes kendi çıkarı için bir şeyler yapma peşinde” ifadelerini kullandı.

Altın yumurtalayan tavuk kesiliyor

Dünyanın en zengin besin kaynaklarının başında gelen balığın KKTC’de en çok sıkıntı çeken sektörlerin başında yer almasının üzücü olduğuna vurgu yapan Atakan, “Denizlerimizde balık çeşitlerimiz oldukça zengin ama biz bundan yeterince yararlanamıyor ve sektör olarak maalesef kalkınamıyoruz” diye konuştu.

“Döviz arttıkça girdiler de artıyor”

Dövizin artması ile birlikte balıkçılık sektörünün giderlerinin de arttığından bahseden Atakan, “Sektörün bir başka sorunu da denetimsizliktir. Her tüccar kendisine göre fiyat arttırıyor” dedi.

“Sadece balıkçılıkla uğraşanlar batacak”

Atakan şöyle konuştu: “Yan gelirleri balıkçılık olanlar bu gidişe ayakta kalacak. Sadece balıkçılıkla uğraşanlar batacak ve bu işten ekmek yiyemeyecek. Çünkü girdi maliyetlerinin yüksekliği geçimini sadece balıkçılıktan sağlayanların belini bükecek.”

İlgi gösterilirse balıkçılık sektörü hız kazanır

KKTC’de balıkçılık ve balık olmadığı söylemlerinin doğru olmadığının da altını çizen Atakan, sektöre gerekli ilginin gösterilmesi halinde tüm ülkeye yetecek kadar kaliteli ve zengin balık türlerinin var olduğuna işaret etti.

“Sürekli yapılan seçimler sektörleri sekteye uğratıyor”

İstikrarlı bir siyasetin olmaması sebebiyle, ülkedeki birçok sektörün sekteye uğradığına dikkat çeken Atakan, “Sürekli gerçekleştirilen seçimler nedeniyle ülkedeki sektörlerin de projeleri aksayabiliyor, ya da yapılması gereken ödemeler yapılamıyor” diye konuştu.

“Balıkçılık çok masraflı”

Balıkçılık sektörünün çok masraflı bir sektör olduğunun altını çizen Atakan, teknelerin yakıtı, bakımı, balıkların avlanma takımlarının oldukça pahalı olduğunu söyledi. Atakan, “Her balığın türüne göre ayrı bir takımı olması gerekir. Bir balıkçı mevcut şartlarda ne kazanıyor ki takımları satın alabilsin” şeklinde konuştu.

“Herkes mışıl mışıl uyurken, balıkçı denizlerde”

Balıkçılık sektöründe çalışanların, hasta raporu olmadığını, belli mesai saati olmadığını vurgulayan Atakan, “Balıkçının gecesi gündüzü yoktur. Sıcak soğuk, gece gündüz dinlemeden balığa çıkmak zorundadır. Çalışma saati gecedir. Herkes gece karanlığında mışıl mışıl uyurken onlar tekneyle denize açılıyor” diye konuştu.

“Hasta raporu, mesai saati yok”

Atakan, “Hastalandığında rapor alıp işe gitmeme lüksü yoktur. Memur gibi mesai saati yoktur. Böylesi zor şartlar altında yaşatılmaya çalışılan sektöre destek olunmazsa, sektörün bir adım ileriye taşınması mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Hükümet kaynak ayıramıyor”

Hükümetin balıkçılık için kaynak ayırmakta zorlandığını da dile getiren Atakan, “2016’nın mazot desteği hala daha tam olarak alınmadı. Teşvik aynı şekilde yine verilemedi. İhtiyat sandığı yatırımlarının yüzde ellisi ödenecekti ancak ödenemedi. Balon balıklarının tanesi 3 TL’ye alınacaktı. Bunlar da henüz daha ödenemedi. Vereceklerini söylüyorlar ancak ödenemiyor. Acı ama gerçekler bunlardır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam