DOLAR 32,5848 0.11%
EURO 34,9853 0.41%
GBP 40,7288 0.32%
ALTIN 2.427,390,19
BITCOIN 2091976-3,82%

Esnaf adalet istiyor !

ABONE OL
4 Kasım 2016 09:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Vergilerin belini büktüğünden yakınan esnaf, Denktaş’ın açıklamalarına inanmak istediklerini belirtti. Esnaf, “Gün oluyor ki siftah yapmadan kepenk kapatıyoruz ancak devlet kazanmasak da bizden vergisini çatır çatır tahsil ediyor” dedi

Her geçen yılın bir öncekini arattığından yakınan esnaf, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacak adaletli bir sistemin gelmesini talep etti. Ekonomik darboğaz nedeniyle vatandaşın alışverişini de kısıtladığına dikkat çeken esnaf, buna karşın ödemek zorunda kaldıkları astronomik vergilerle baş edemediklerini vurguladı

 

Özlem ÇİMENDAL

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş’ın vergi sisteminin sürdürülebilir olmadığı ve 2017’de yeni vergi sistemi üzerinde çalışma başlatılacağı yönündeki açıklamaları yankı buldu. Yeni Bakış’a konuşan Esnaf,  ülkede adaletli bir vergi sisteminin şart olduğunu vurguladı.

“Veresiye çok, ödeyen yok”

Esnaf, “Veresiye çok, ödeyen yok” diye isyan ederken, bir yandan da belini büken  vergilerle boğuşmak zorunda olduğunu vurguluyor. KKTC ekonomik şartlarının göz önünde bulundurularak esnafı içine girdiği çıkmazdan kurtaracak birtakım düzenleme yapılması çağrısında da bulunan esnaf, “Gün oluyor hiç müşteri uğramıyor. Buna karşın bize hiçbir yetkili bugün müşteri gelmedi siz de verginizi bu kadar eksik yatırın. Bu ülkede adaletli bir vergi sistemi şart” dedi.

 

Esnaf ne dedi?

Orhan Üzüm:

“600 TL reklam vergisi ödedim”

“Esnaf artık kan ağlıyor. Her yıl daha da kötüye gidiyor işlerimiz. Ben 10 yıldır kasaplık yapıyorum ama bu sektörün geleceğini göremiyorum artık. İnsanlarda da para yok, bir şey kazanamıyoruz. Eskiden haftada 2 gün et almaya gelen müşteri haftada 1 zor gelir oldu. İnsanların da ekonomik durumu kötü. Bu sektör artık para kazandırmıyor. Veresiye çok ödeme yok. Vergiler belimizi büküyor. Bana 600 TL reklam vergisi geldi. Ben küçük bir kasap olarak ne kazanıyorum ki ne ödeyeyim. Dükkan vergimize bir de tabela ve reklam vergisi külfeti geldi. Yasalarda varmış ama şimdiye kadar uygulanmıyormuş, halkın bu kadar zorda olduğu dönemde mi uygulamaya karar verdiler. Bu tam bir vicdansızlıktır.”

 

Reyhan Yiğitcan:

“Vatandaşta para olmazsa piyasada da olmaz”

“Ben butik işletiyorum ama hiçbir hareketlilik yok maalesef. İnsanlarda para yok ki nasıl alışveriş etsinler. Esnaf gerçekten darboğazda ve artık bir şey kazanamıyor. Akmasa da damlıyor diye kendimizi avutuyoruz ama artık avutulacak hal de kalmadı. Bütün gün oturuyoruz. Astığımız tabelalara da para ödüyoruz, dükkan vergisi de ayrı ödüyoruz. Her yerimiz vergi oldu anlayacağınız. Ne kazanıyoruz ki ne ödeyeceğiz.”

 

Gökhan Tayfun:

“Dükkan giderlerine ve vergilere gücüm yetmiyor”

“Esnafın halini Allah bilir. Kimin nelerle boğuştuğunu, ekmeğini nasıl kazandığını bir başkası anlayamaz. ‘Vergi sisteminin daha adaletli olacağı söylemleri gösteriyor ki ülkede adaletli bir vergi sistemi yok.’ Adaletliyse neden böyle bir açıklama yapılsın ki demek ki yanlış bir sistem olduğunu herkes biliyor.”

 

Mehmet Yıldız:

“Çok kazanandan çok, az kazanandan az”

“Vergi sistemi yanlış ve adaletli değil. Çok kazanandan çok, az kazanandan az alınan bir vergi sistemi yok maalesef. Vergi sisteminin değişeceği adaletli bir sistem getirilme açıklamalarını biz de gördük, pek umudum yok ama umarım söylenilen adalet yerini bulur.”

 

Özay Özokan:

“Adaletli bir vergi sistemi şart”

“Esnafın en çok belini büken olay vergi sistemidir. Vergi sisteminin adaletli olmadığını düşünüyorum. Hem dükkan vergileri hem de reklam vergileri esnafı çok zora sokuyor. Gün oluyor hiç müşteri uğramıyor. Ancak hiçbir yetkili bize bugün müşteri gelmedi siz de verginizi bu kadar eksik yatırın demiyor. Adaletli bir vergi sistemi şart.”

 

Ufuk Kılıç:

“Esnafı da düşünsünler”

“Esnaf gerçekten zor durumda. Her yıl bir önceki yıla göre daha aşağı düşüyoruz. Ülke yolgeçen hanına döndü, kimin ne yaptığı belli değil. Herkes bir yol tutturmuş gidiyor. Esnaf artık bir şey kazanmıyor. Vergiler bizi çok zorluyor. İtirazımız yok ama bizi de düşünen düzenlemelerle birtakım tedbirler alınabilir. Ülkenin durumu ortada. Ekonominin durumu ortada. Müşteride de para yok ki alışverişe çıksın, durum öyle olunca da biz de para kazanamıyoruz. Herkes kredi kartı kullanıyor.”

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam