DOLAR 32,5486 -0.02%
EURO 34,9731 0.26%
GBP 40,6128 0.01%
ALTIN 2.425,660,11
BITCOIN 2100358-3,35%

Hesaplamalar şeffaf ve net

ABONE OL
16 Kasım 2017 07:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış Özel

Devlet Planlama Örgütü’nün enflasyonu hesaplamada şeffaf olmadığı ve hatalı hesaplamalar yaptığı şeklindeki eleştirilere yanıt geldi. Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, söz konusu eleştirilerle ilgili Yeni Bakış’a özel açıklamalarda bulundu. Muhtaroğlu, eleştirileri kabul etmediğini belirtti. 

Her türlü şeffaflık var
DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu “Devlet Planlama Örgütü tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay Tüketici Fiyatları Genel Endeksini yayınlamaktadır” diyerek: “Tüketici Fiyatları Endeks değerleri ve değişim oranları, her ay düzenli olarak şeffaf bir şekilde (fiyat derleme ayını takibeden ayın ilk haftasında) basın açıklaması ile web sitemizde de yayınlanmak üzere kamuoyuna duyurulmaktadır. Açıklamasında endeksin bir önceki aya göre değişim oranı, bir önceki yılın aralık ayına göre değişim oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ve TÜFE ile ilgili Tablolar (Ana Mal ve Hizmet Gruplarında Meydana Gelen Endeks Değerleri ve Değişim Oranları, Ana Harcama Gruplarının Bir Önceki Aya Göre Değişime Etkileri, Bir Önceki Aya Göre En Yüksek Artış ve En Yüksek Düşüş Gösteren Mal ve Hizmetler (20 Madde), En Ağırlıklı 40 Maddenin Tüketim Ağırlıklı Ortalama Fiyatlarında Bir Önceki Aya ve Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre Değişim Oranları) yayınlanmaktadır” şeklinde konuştu. 

Tüketici Fiyatları Endeksleri güncelleniyor
Ödül Muhtaroğlu, “Tüketici Fiyatları Endeksleri”ni günümüz yapısına uygun hale getirmek, ülkenin tüketiciler açısından enflasyon oranını daha güncel ve doğru bilgilerle belirleyebilmek amacıyla, bir dizi araştırma, anket ve çalışmalar gerçekleştirilmektedir” dedi. Muhtaroğlu “Mal ve hizmet sepeti yenilenen 2015 Temel Yılı TÜFE 2017 yılının Ocak ayından itibaren hesaplanmaya başlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca yeni çalışmanın Metodolojisi de web sitemizde yayınlanmıştır. İlk kez bu çalışmada endeks kapsamındaki madde çeşitlerinin ağırlıkları da yayınlanmıştır. Bundan önceki endeks, 2008 temel yılını baz alan ve 2010 yılından itibaren hesaplanmaya başlayan endeksdi” şeklinde konuştu

Değerlendirmeleri yıllık bazda yapmak daha doğru
Muhtaroğlu, “Son günlerde bazı basın-yayın kuruluşlarına yansıyan haberlerde Ekim ayında enflasyon oranının Türkiye’deki enflasyon oranının yaklaşık 1 puan gerisinde olduğu ve nasıl olurda TC’den daha ucuz olduğumuz sorgulanmakta ve bu durumun izaha muhtaç olduğu değerlendirilmesinde bulunulmaktadır. Aslında bu tür değerlendirmelerin aylık bazda değil de yıllık bazda yapılması daha doğru olacaktır.
Şöyle ki, şu anda yıllık bazda iki ülkeyi karşılaştıracak olursak KKTC’de yıllık enflasyon %16.05 iken, TC’de bu oran %11. 9 olarak gerçekleşmiştir. Yani, KKTC yıllık bazda 4.15 puan TC’den daha yüksek bir enflasyon oranına ulaşmış durumdadır” diyen DPÖ müsteşarı TC’deki Ekim ayı enflasyon oranının KKTC’den yüksek çıkmasının başlıca nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Akaryakıt ücretlerine TC’de 1 ay içinde 3 kez zam yapılmış ayrıca taksi, dolmuş ücretlerine de artışlar gerçekleşmiştir. TC’de, süt ve süt ürünlerine, su, elektrik, doğal gaz, kömür ve odun ürünlerine zam yapılırken KKTC’de bu ürünlere zam yapılmamıştır. Ayrıca TC’de tüp gaza 1 ayda %4.25 zam yapılırken KKTC’de bu oran %1.55 olmuştur. KKTC deki Döviz kurlarındaki yükselişler ise ana harcama gruplarındaki eğitim, kira ücretleri,beyaz eşya ,otomobiller gibi madde çeşitlerinde fiyat artışlarına  yol açmış ve hayat pahalılığına yansımıştır. Görüldüğü üzere, TC’de madde çeşitlerine yapılan zamlar ekim ayı  enflasyon oranının KKTC’den daha yüksek çıkmasına sebep olmuştur. Ancak, yıllık bazda KKTC enflasyon oranının TC enflasyon oranının 4.15 puan üzerinde olması uzun vadede daha sağlıklı karşılaştırmalar yapmak adına göz ardı edilmemelidir “ dedi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam