DOLAR 32,4516 -0.12%
EURO 34,7996 -0.52%
GBP 40,6249 -0.44%
ALTIN 2.442,130,26
BITCOIN 20784880,84%

Hükümet sınıfta kaldı

ABONE OL
15 Kasım 2017 07:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Özlem ÇİMENDAL

UBP-DP koalisyon hükümetinin iktidara geldikten sonra ülke hayvancısı ve çiftçisiyle yaptığı görüşmeler ve verdiği sözlerin lafta kaldığını dile getiren sektör temsilcileri, hükümeti yalancılıkla suçlayarak, “Görüşmelerde verilen sözler, projeler ve destekler kapılar kapandığı anda unutuldu” şeklinde konuştular. 

KKTC Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan: “Her gelen sayısız vaatte bulundu ama bir arpa boyu yol gidilmedi”
Yıllardır hükümetlerle sayısız görüşmeler yaptıklarını dile getiren KKTC Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, her gelen hükümetin sayısız vaatte bulunmasına rağmen bir arpa boyu yol kat edilemediğini kaydetti. 

“Üreticiye verilen sözler kapılar kapandığı anda unutuluyor”
Her başa gelen hükümetin ilk başlarda kendilerini kabullerinde birçok destek ve projeden bahsettiğini ifade eden Doğan, “Her gelen hükümet bize kapılarını açıp, bizi dinledi. Her şey o görüşmelerde güllük gülistanlık oluyor. Her şeye olumlu yaklaşıp takdir ediyorlar. Ama arkamızı dönüp kapıdan çıktığımızda konuşulanlar da verilen sözler de hemen unutuluyor” dedi. 

“Sorunlarımızı her gelene tekrar etmekten bıktık”
Bugüne kadar tarım politikası geliştirilmediği gibi KKTC üretici için olumlu adım atılmamasının yanında hükümetler tarafından hiçbir proje de geliştirilmediğinin altını çizen Doğan, “Her değişen hükümetle birlikte sorunlarımızı tekrar tekrar anlatmaktan ve bir adım atılmadığını görmekten bıktık artık” şeklinde konuştu. 

“Sistem böyle devam ettikçe hiçbir şey yolunda gitmez ve düzelmez”
Ülkede sürekli Tarım Bakanı’nın değiştiği bir ortamın da hakim olduğuna dikkat çeken Doğan, “Her 6 ayda bir Tarım Bakanı değişiyor. Bir bakanla görüşüp sorunlarımızı aktarıp kendimizi anlatıyoruz, ancak sonra bir bakıyoruz ki bakan değişiyor sil baştan her şeye yeniden başlıyoruz. O yüzden bu memlekette sistem böyle gittikten sonra hiçbir şey yolunda gitmez ve düzelmez” ifadelerini kullandı. 

“Herkes masa başında günü birlik verdiği kararlarla işini sürdürüyor”
Üreticiye verilen sözlerin kapılar kapandığı anda unutulduğunu ifade eden Doğan, “Herkes masa başında günü birlik verdiği kararlarla işini sürdürüyor. Kimsenin üreticiyi düşündüğü yok. Üreticiye yol gösteren elinden tutup bir politika belirleyen yok biz kendi kendimize bir şeyler yapıp ayakta kalmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

“Bugüne kadar hiçbir iktidar partisi üreticinin fikirlerine önem vermedi”
Önümüzdeki seçim döneminde başa gelecek olan hükümetten duyarlılık zemini temelinde halka ve ülkeye yararlı icraatlarda bulunması temennisinde bulunan Doğan, bugüne kadar hiçbir iktidar partisinin üreticinin fikirlerine değer vermediğine vurgu yaparak, bundan sonraki dönemlerde ülke üreticisinin fikirlerine değer veren ve ülke üretimini destekleyen bir politika oluşturulması çağrısı yaptı. 

Hal Yasası sözü veriliyor, unutuluyor
Hal Yasası sözünün her hükümet döneminde verildiği ancak seçimler bittikten sonra tekrar rafa kalktığını söyleyen Doğan, yasa eksikliği nedeniyle üreticinin mağdur olmasının yanında her geçen gün biraz daha geriye gittiğini savundu. 

Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı: “Hal Yasası sözünün üstünden 1 yıl geçti”
Tatlısulu seracılar adına açıklamalarda bulunan Mithat Kargı ise, UBP-DP iktidarı döneminde hükümetle yaptıkları görüşmelerde verilen sözlerin çoğunun yerine getirilmediği gibi, Eylül 2016’da verilen Hal Yasası sözünün de üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hiçbir adım atılmadığının altını çizdi. 

“Verilen söz, yalancılık çok, yapılan icraat yok”
UBP-DP hükümetinin verdiği sözlerin oldukça çok ancak icraatın yok olduğunu dile getiren Kargı, “Hükümetin verdiği sözler, yalancılığı çok. Birinci verilen söz zaten köylülere arsa dağıtılacağıydı ne oldu ne olacak. Hal Yasası’nın geçmesi de verilen en önemli sözlerdendi. Elçilik yeni hal için parayı da ayırmıştı ama onu da yapmadılar. Sera başına verilen teşviğin yükselmesi gerekiyordu o da hep dilde döndü hiçbir şeyin gerçekleştiği yok” dedi. 

“Üreticinin girdi maliyeti 2 katı arttı, ürün satışı 1 katı azaldı”
Hal Yasası olmamasına rağmen Başbakanlığa bağlı bir örgütün ürün fiyatlarını belirleme için düğmeye bastığı duyumunu da aldıklarını anlatan Kargı, “Başka bir birim nasıl belirleyecek bu fiyat aralığını. Biz dövizin yükselişi ve girdi maliyetlerini hesaba katarak, tüketiciye en uygun fiyatı belirlemeye çalışıyoruz. Geçen yıl 130 TL’ye aldığımız 1 çuval gıda bu yıl 220 TL’ye çıktı. Üreticinin halinden de dilinden de kimse anlamak istemiyor” dedi. Üreticinin girdi maliyetleri iki misli artarken, ürün satışının bir katı aşağıya düştüğüne de dikkat çeken Kargı, “Biz bu denklemi anlayamadık. Üretici sürekli bir adım daha geriye gidiyor” ifadelerini kullandı. 

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları: “Verilen sözler unutuldu”
Hayvancılar olarak 4 yılda 3 hükümet ve 3 ayrı Tarım Bakanı ile çalışmak zorunda kaldığını anlatan KKTC hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da, her başa gelenin önceden verdiği sözleri unuttuğuna işaret etti.

“Hayvancı ve üreticiyi sürekli eyleme ittiler”
Bu süre boyunca hayvancıyı sürekli eyleme iten bir anlayışın hakim olduğuna da dikkat çeken Naimoğulları, üreticinin hakkını aramak için sürekli mücadele verdiğinden bahsetti. Hayvancının haklarını sürekli mücadele ile almayı başardığını anımsatan Naimoğulları, üretici kesimin hakkı olanı kendi çabası ile hükümetten talep ettiğini dile getirdi. 

Üreticiye ayrılan bütçenin artırılacağı sözü yalan oldu
Hükümetlerle yaptıkları görüşmelerde en ön plana çıkan konunun ve iyileştirilme yapılacağı sözünün verildiği noktanın ülke üreticisine ayrılan bütçenin artırılacağı yönünde olduğunun altını çizen Naimoğulları, verilen bu sözün de tutulmadığı gibi aksine her yıl bütçede azalmaya gidildiğini savundu. 
“Üreticiyi hep birbirine kırdırıldı”
Ülke üreticisinin desteklenmesi yerine tarafların ve sektörlerin hükümet edenler tarafından birbirine kırdırıldığını da dile getiren Naimoğulları, “Hayvancı bir şey istediği zaman çiftçiyle kavga ettirildi. Çiftçi istediğinde başka sektörlerle araları bozduruldu” şeklinde konuştu.

“Alacakların gününde ödeneceği sözü tutulmadı”
Hayvancıya verilen sözlerin birçoğunun yerine getirilmediğini anlatan Naimoğulları, verilen en önemli sözlerden birinin de hayvancının alacaklarının gününde ödenmesi olduğuna dikkat çekerek, hayvancının hala  geriye dönük ödemelerini alamadığını söyledi.  

“Her şey lafta kaldı”
Üreticinin girdi maliyetlerinin sürekli artması ve hükümet edenlerinin üreticiyi destekleyen duruşunun gerçeği yansıtmadığı gerçeğinin de ortada olduğunu ifade eden Naimoğulları, “Üreticinin girdi maliyetleri sürekli artarken, hükümet sadece seyretti. Hayvancı ve üreticiye ödemesi gereken alacakları ödenmedi. Teşvikler verilmedi. Bütçenin artırılması söylemleri de sadece lafta kaldı” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam