DOLAR 32,6030 0.39%
EURO 34,8152 0.22%
GBP 40,6090 0.03%
ALTIN 2.495,710,47
BITCOIN 21052375,03%

İran, yaptırımlara çareyi kripto parada buldu

ABONE OL
11 Mayıs 2018 14:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkma ve yaptırımları yeniden uygulama kararı nedeniyle büyük endişe yaşayan İranlılar, parayı yurt dışına çıkarmak için kripto paraları giderek daha fazla kullanıyor.

Forbes’un haberine göre, yaptırımlar nedeniyle kripto para, son dönemde İranlılar arasında popüleritesini giderek artırıyor.

Venezuela gibi İran’ın da yaptırımların etkisini azaltmak için kendi kripto parasını çıkarabileceğini yazan Forbes, ülkede yerli kripto para seçeneğinin geçen yıldan bu yana tartışıldığına dikkat çekti. İran’ın en genç bakanı Azari Jahromi, geçen ay devlete ait Post Bank’ın kripto para konusunda incelemelerde bulunduğunu söylemişti.

Öte yandan, ABD’nin vatandaşlarının Venezuela’nın kripto parası Petro’yu satın almasını yasaklaması, İran’ın benzer bir hamlede bulunmasını engelleyebilir. ABD’nin yasağı, uluslararası yatırımcıların Petro’ya ilgisini önemli ölçüde sınırlamış durumda.

YRT DIŞINA PARA GÖNDERMENİN TEK YOLU

ABD’nin yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının, İran’ın petrol ve diğer ürünlerdeki ihracatında sert düşüşe yol açması bekleniyor. Halihazırda riyalde yaşanan hızlı değer kaybına eşlik edecek bu durum, İran’da ekonomik krizi ciddi boyutlara taşıyabilir

İran Hükümeti, yaptırımları karşı kripto para planı üzerinde çalışırken birçok İranlı yaptırımlardan kaçmak için Bitcoin’i tercih ediyor. Forbes’a konuşan bir İranlı, birçok döviz bürosunun art arda kapanması, riyaldeki düşüş ve son olarak da yaptırım tehdidi nedeniyle Kuzey Amerika’da yaşayan oğluna ancak Bitcoin yoluyla para gönderebildiğini söylüyor.

İran yaptırımlar öncesinde döviz fiyatlarındaki sert dalgalanmalar üzerine, birçok döviz bürosunu kapatılıp döviz işlemi yapan yüzlerce kişi tutuklanmıştı. İran Merkez Bankası, ticari işletmelerin ABD doları kullanarak ithalat siparişi vermesini yasaklandığını açıklamıştı.

Riyalin dolara karşı değer kaybının önlenememesi üzerine İran, dolar kuru 42 bin riyale sabitlemiş, vatandaşların bankalar dışında tutabilecekleri döviz miktarına da sınır getirmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam