DOLAR 32,3303 0.24%
EURO 35,0937 -0.11%
GBP 41,0364 0.03%
ALTIN 2.296,560,85
BITCOIN 22894031,21%

Kalkanlı kamuoyuna açıkla!

ABONE OL
30 Nisan 2018 08:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Gelir ve Vergi Dairesi, hiçbir kıstas ve gerekçe göstermeden Gifa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kısa ve şirketlerinden 111, 582, 923, 18 TL tutarında vergi talep etti   

Kısa, “Vergi Dairesi yetkililerinin burada yapmaya çalıştığı önce şahsımı ardından da Yeni Bakış’ı susturma girişimidir” dedi. Kısa, 80 milyon nüfusa  sahip Türkiye’nin en büyük ve köklü kuruluşlarından KOÇ Holding’in bile 40 milyon TL vergi ödediği bir ortamda, şahıs ve şirketlerinden bu rakamın talep edilmesini “Şaka” olarak nitelendirdi

Kısa: En basit bir şirket devir işlemi için yasal mevzuat neyse bunu yerine getirerek başvurumuzu yaptık. Önce amir pozisyonundaki  Salih Koçak, ardından ise daire müdürü Özdemir Kalkanlı yolumuza taş koymaya çalıştı. Bu insanlar, ABD’de ülkenin bayrağını dalgalandırmaya çalışan bir şirketin önüne takoz koymanın cesaretini kimden alıyorlar çıkıp açıklasınlar

Yusuf Kısa, Başbakan Erhürman ve Başbakan Yardımcısı Özersay’dan  vergi dairesi’nin uygulamalarını incelemesini talep etti. Kısa, Özersay’ın seçim öncesi re’sen vergi konusunda söylediklerinin gereğini yerine getirmesini de istedi

Bu arada, Gelir ve Vergi Dairesi’nin Kısa’ya karşı başlattığı sindirme politikasından GIFA Holding Genel Müdürü İlksen Yeşilada ve şirketin Avukatı Hülya Sönmez de nasibini aldı

Vergi Dairesi İlksen Yeşilada’ya 1 Milyon 800 bin TL, Hülya Sönmez’e ise 2 milyon 500 bin TL vergi kesti

 

Yeni BAKIŞ

Vergi Dairesi tarafından  GIFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kısa’ya kesilen  111 milyon 582 bin TL’lik Re’sen Vergi büyük tepkilere neden oldu. GIFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kısa’nın şahsına ait olan hisselerinin yine Yusuf Kısa’nın şahsına ait olan başka bir şirkete aktarılması için hisse takas işlemi yapmak amacıyla daireye başvuruda bulunmasıyla gelişen olaylarda, daire yetkilileri önce Kısa’nın başvurusunu incelemeye aldıklarını belirtmiş, ardından ise devri istenen şirketlerin rayiç bedelleriyle ilgili değer kaybından söz etmişti.

 

Vergi Dairesi ne yapmaya çalışıyor ?

Bu gelişmelerin ardından  Vergi Dairesi, Gifa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kısa’ya şirketlerinin 

111, 582, 923, 18 TL tutarında vergi borcu olduğuna dair bir yazı gönderdi. Yazıda hiçbir şekilde neye dayanarak böyle bir vergi kesildiği belirtilmemesi, kafalarda bir takım soru işaretlerine neden oldu. Bu arada, Yusuf Kısa’nın hisse devri için daireye yaptığı başvurunun hemen ardından Yeni Bakış’ta Gelir ve Vergi Dairesi Amirlerinden Salih Koçak’la ilgili bir haberin yayınlanması üzerine daire müdürü Özdemir Kalkanlı’nın Yeni Bakış gazetesinin de sahibi olan Yusuf Kısa’ya “Gözdağı” vermesi olarak nitelendirildi.

 

Kıstaslar neler ? 

Yusuf Kısa’ya Gelir ve Vergi Dairesi yetkililerince hiçbir gerekçe ve kıstas belirtilmeden apar topar gönderilen yazı, daire Müdürü Özdemir Kalkanlı ve amir Salih Koçak’ın, devletin bir kurumunu vatandaşa karşı bir silah olarak kullandıklarının göstergesi olarak nitelendirildi. 

 

“Türkiye’de bile tek bir firmanın girebildiği ABD Borsası’na GIFA girmeyi başardı”

Yusuf Kısa; GIFA, Türkiye’de bile bir şirketin ancak ulaşabildiği ABD Borsası’na girmeye hak kazandı. Bu KKTC tarihinde bir ilktir ve bunu devletin kurumları destekleyeceğine, vergi dairesi’nin iki yetkilisi önümüze takoz koymaya çalışıyor. Bu yetkililer bu gücü nereden ve kimden alıyorlar bunu çıkıp kamuoyuna açıklasınlar. Yok eğer amaçları bizden bir şeyler koparmaksa onu da talep etsinler. GIFA, bu kadar vizyondan uzak ve şahsi çıkarlar için makamlarını kullanmaya çalışan zavallılara pabuç bırakacak değildir. Biz KKTC bayrağını yurt dışında dalgalandırma kararlılığındayız ve bu konuda da bizi kimse engelleyemeyecek.” dedi.

 

Kısa:  Gerekçeleri kamuoyuna açıklasınlar vergiyi ödeyeceğim

Konuyla ilgili Yeni Bakış’a açıklamalarda bulunan GIFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kısa, “Vergi Dairesi yetkililerinin burada yapmaya çalıştığı önce şahsımı ardından da Yeni Bakış’ı susturma girişimidir” dedi.

Kısa, “ En basit bir şirket devir işlemi için yasal mevzuat neyse bunu yerine getirerek başvurumuzu yaptık. Önce amir pozisyonundaki Salih Koçak, ardından ise daire Müdürü Özdemir Kalkanlı yolumuza taş koymaya çalıştı. Benim şirketlerimin ödenmemiş tek kuruş vergisi yoktur. Biz devir işlemleriyle ilgili daireden onay almayı beklerken geçtiğimiz gün 

111, 582, 923, 18 TL’lik re’sen vergi talep edilen bir yazıyla karşılaştık. Başta müdür Kalkanlı ve amir Koçak, bu vergiyi hangi gerekçe ve kıstaslara göre belirlediklerini bize açıklarsa GIFA bu meblağı ödemeye hazırdır” şeklinde konuştu.

Kısa, Daire müdürü Özdemir Kalkanlı ve Amir Salih Koçak’a birtakım sorular yöneltti ve vergi belirleme kıstasları konusunda kriterleri açıklamasını talep etti.

 

 Yusuf Kısa’nın Kalkanlı ve Koçak’tan kamuoyuna açıklamasını talep ettiği hususlar şöyle : 

Bu vergiyi hangi kural ve verilere göre belirlediniz kamuoyuna açıklayın.

 

Bu vergiyi belirlerken hangi prosedürü izlediniz ve kıstaslarınız nedir?

 

 Devlete ait bir kurumu zırh olarak kullanarak GIFA ve YENİ Bakış’ı sindirip susturmaya mı çalışıyorsunuz?

 

Bu verginin yasal ve dairenin kurallarına uygun olarak belirlendiğini kamuoyu önünde taahhüt edin, son kuruşuna kadar ödemeye hazırım.

 

Kısa: Koç Holding bile bu kadar vergi ödemedi

GIFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kısa sözlerinin sonunda, Gelir ve Vergi Dairesi yetkililerince GIFA Holding’ten talep edilen Re’sen Vergi’yi “Yangından mal kaçırır gibi bir uygulama” olarak nitelendirerek, “Türkiye’nin en köklü ve büyük işletmelerinden KOÇ Holding bile şahsıma ve şirketlerime çıkarılan verginin üçte biri tutarında bir vergi ödediği bir ortamda, Vergi Dairesi’nin bize yaptığı herhalde şakadan ibarettir. Bizim talebimiz, bu vergilendirme konusunda önce daire yetkililerinin ardından da siyasi erkin kamuoyuna açıklama yapması yönündedir” dedi. 

 

Erhürman ve Özersay’a çağrı:Re’sen Vergi konusunda seçim öncesi verdiğiniz sözleri yerine getirin

Yusuf Kısa, açıklamasında Başbakan Tufan Erhürman ve hükümet ortağı ve Halkın Partisi Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’a da çağrıda bulunarak, özellikle Özersay’ın Re’sen Vergi konusunda seçim öncesi verdiği sözü yerine getirmesini talep etti.

 

“Verginin kıstasları 2 kişinin dudağı arasında mı?

Kısa, “Bir ülkede vergi gibi son derece ciddi ve önemli bir konuda, devletin bir kurumunda amacı halka adil ve şeffaf bir şekilde hizmet vermek olan ve halkın vergileriyle maaşını alan 2 kamu görevlisinin, insanımıza kin, nefret ve intikam duygularıyla yaklaşmaya ne hakları var?” diye sordu. 

“Başbakan ve yardımcısı kamuoyunu aydınlatsın”

Yusuf Kısa, iktidara gelmeden önce şeffaf bir yönetim anlayışından söz eden Erhürman ve Özersay’ın bu konuda da şeffaf davranarak vergi dairesi’nin politikalarıyla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapmalarını talep etti. 

 

“Re’sen vergi uygulamasını değiştireceğiz”

Bu arada, HP Genel Başkanı Özersay, seçim öncesi Güzelyurt’ta gerçekleştirdiği bir ziyarette, re’sen verginin adil bir uygulama olmadığını belirtmiş ve iktidara gelmeleri halinde bunu değiştireceklerini açıklamıştı. 

 

Özersay, Re’sen vergiyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

 “Çok sayıda esnafın normal gelirinin belki de 20 katı oranında re’sen vergi gönderilerek ciddi şekilde huzursuz edildiğini gözlemledik. Bu girişim ertesinde insanları ‘gelin de konuşup hallederiz’ diyerek davet ettiklerini, ancak daha sonra da at pazarlığı misali vergiyi aşağıya düşürdüklerini öğrendik. Bunu genelde siyasilerin devreye girebilmek için bir fırsat bildiği ortadadır. Özetle re’sen vergi sisteminin ya insanlara baskı yapmak ya da esnafı siyasilere muhtaç bırakmak için istismar edildiği açıktır. Bunun için bir yandan bunun objektif kriterlere dayalı bir hale dönüştürülmesinde, diğer yandansa itiraz süreçlerinin adil olmasında siyasi kararlılık göstereceğiz. Halkın Partisi programına da açıkça yazarak halkımıza dönük olarak bir taahhüt altına girdik. Biz bu re’sen vergi uygulamasını değiştireceğiz. Meslek birliklerinin ve sivil toplum örgütlerinin de temsil edileceği vergi takdir ve itiraz komisyonları (vergi tahkim kurulu) oluşturacağız.”

 

Genel müdür ve avukata da astronomik vergiler

Öte yandan, Gelir ve Vergi Dairesi’nin Kısa’ya karşı başlattığı sindirme politikasından GIFA Holding Genel Müdürü İlksen Yeşilada ve şirketin Avukatı Hülya Sönmez de nasibini aldı. Vergi Dairesi İlksen Yeşilada’ya 1 milyon 800 bin TL, Hülya Sönmez’e ise 

2 milyon 500 bin TL vergi kesti.

Gifa Holding Avukatı Hülya Sönmez, Sosyal Medya hesabından yaptığı açıklamada Vergi Dairesi’nin tavrını sert bir dille eleştirdi.

Sönmez’in çıklaması şöyle: 

 “Vergi Dairesi, olmayan gelirin olmayan vergisini ödemedin denilerek cezasıyla birlikte benden 2.457,760,056TL talep etmiştir. Evet iki buçuk milyon Türk lirası vergi ve ceza benden talep edilen.. İşin yasa dışı olan kısmı burada başlıyor.., şöyle ki; 2017 yılı için son beyan verme günü 30 Nisan 2018 olmasına rağmen, 27 Nisan 2018 tarihinde ve tahakkuk edilen vergi ve cezaların bana tebliğ edilmesi gerekirken, müvekkilimin şirketi olan Gifa’ya tebliğ edilmiştir… Vergi dairesi hem muaccel olmayan vergiyi hazırlayıp tahakkuk etmiş hem de usulsüz tebligat yaparak büyük bir yasadışılığa ve keyfiliğe imza atmıştır.. Vergi gelirden alınan bir durumdur.. Yukarıda belirttiğim fahiş, uçuk, hayali rakamı vergi dairesi neye göre bulmuş çok merak ediyorum… Bu ülkede vergi rekortmenleri bile bu rakamları ödememiştir. Vergi dairesi’nin yaptığı işlemin devlete gelir sağlama olmadığı farklı bir amaç güdüldüğü çok açıktır.. Vergi Dairesi müvekkilim olan Gifa şirketi ve Yusuf Kısa aleyhine de toplam 

111 milyon TL vergi tahakkuk etmiştir. KKTC ve dünya da böyle bir vergi yok.. Müvekkilimin haklarını savunmamdan dolayı bana da vergi ve cezalandırma işlemi yapılmıştır.. Üzücü olan vergi dairesi’nin inceleme, denetleme, değerlendirme, vergilendirme yetkisini kötüye kullanmaktan çekinmemiş olmasıdır.. Vergi gelirden, varlıktan doğan yasal bir durumdur.. Hal böyleyken vergi dairesi’nin muaccel olmayan bir vergi ve ceza yaratması ve bana tebliğ edilmesi gerekirken müvekkilime tebliğ ederek hayali vergi yaratması, vergi kadar ceza kesmesi, eskilerin dediği gibi MİNARE GÖLGESİNİ vergilemek gibi bir şeydir… 

Yaşadığım bu olaydan sonra şuan KKTC’de hükümette olan partilerin seçim manifestolarına baktım.. Başbakan yardımcısı Kudret Özersay, “Çok sayıda esnafın normal gelirinin belki de 20 katı oranında re’sen vergi gönderilerek ciddi şekilde huzursuz edildiğini gözlemledik.. Bu girişim ertesinde insanları gelinde konuşup halledelim denilerek davet edildiklerini, at pazarlığı misali vergiyi aşağıya düşürdüklerini öğreniyoruz.. SİYASİLERİN DEVREYE GİREBİLMEK İÇİN BUNU FIRSAT BİLDİĞİ ORTADADIR.. Re’sen vergi sisteminin ya insanlara baskı yapmak ya da insanları siyasilere muhtaç bırakmak için istismar edildiği açıktır.” şeklinde ifadeleri vardır.. Yine benzer açıklamaları hukukçu Başbakan’ın yaptığını gördüm.. Re’sen verginin bir tehdit aracına döndüğü aşikardır.. Hiç bir yasal dayanağı olmayan intikam duygusu ile kesilmiş vergiler kabul edilemez.. Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde kabul göremez. Böyle bir keyfi uygulama padişahlık döneminde bile görülmemiştir.. Padişahlar bile vergi saptama yetkilerini böyle kullanmamıştır.. Keyfi yasa dışı vergi uygulamasına karşı kamu da şeffaflık, dürüstlük, denetim ilkelerine göre hareket edeceğini söyleyen hükümetin bu konuda nasıl bir tavır alacağını da göreceğiz..

Muaccel olmayan vergiyi ve cezayı bana tebliğ etmesi gerekirken müvekkilimin ofisine tebliğ edip gerçek niyetini ortaya koyup büyük bir hukuksuzluğa, keyfiliğe, kamu gücünü kafasına göre kullanan, devlet dairesindeki konumunu yasalara aykırı bir şekilde kullanan vergi dairesi ve yetkililerine karşı tüm yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım.”      

 
 
 
 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam