DOLAR 32,5181 -0.1%
EURO 34,9042 -0.05%
GBP 40,5831 0.03%
ALTIN 2.429,560,01
BITCOIN 2158749-0,12%

Kazan Kaynıyor

ABONE OL
16 Mayıs 2015 09:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

CTP-BG Genel Başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun ortağı Denktaş’ın kararı neticesinde önümüzdeki bir aylık süreçte koalisyonu nasıl ayakta tutabileceği tartışılmaya başlandı.

Denktaş’ın istifa gerekçeleri arasında gösterdiği TC Yardım Heyeti’nin çalışma şekliyle ilgili rahatsızlığın, aslında Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın koalisyondan değil de bu yapıdan aldığı direktifler doğrultusunda ortaya koyduğu politikalardan kaynaklandığı belirtiliyor.

Mungan’ın bu davranışlarının sadece Denktaş’ın tepkisiyle karşılaşmadığı hükümet içinde başka bakanların da bu hareketlerden rahatsız olmasına karşın Başbakan’ın Mungan’a söz geçiremediği ileri sürülüyor.

Bu arada, yerel yönetimler ve milletvekilliği seçimleriyle birlikte CTP-BG’de had safhaya ulaşan kutuplaşma ve kavgaların 14 Haziran Kurultayının ardından partinin başına geçecek olan Talat’ın önderliğinde nasıl bir zemine oturacağı ve oluşacak yeni yapıda nasıl bir denge kurulacağı tam bir merak konusu.

Talat’ın parti başkanlığına seçilmesinin ardından, koalisyon hükümetinin bozulmasına ise kesin gözle bakılırken, Talat’ın yeni bir koalisyon oluşumu içine girip girmeyeceği veya muhalefette kalarak ülkenin yeni bir seçim sürecine girmesini mi bekleyeceği siyasi kulislerde konuşulan bir başka konu.

 

DP-UG Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın hükümetteki görevinden istifa kararının ardından zaten ağır aksak yürüyen Koalisyon Hükümeti’nin daha da zora girdiği bildirildi. Hükümetin DP kanadında Denktaş’ın aldığı istifa kararının ardından yerine atanacak isim konusunda birkaç isim üzerinde durulurken,  görevlendirilecek ismin partide yeni tartışmalara neden olmaması için yoğun kulis faaliyetleri yürütülüyor.

Selef isimler belli oldu

Denktaş’ın selefi olacak isimler arasında Mustafa Arabacıoğlu, Hakan Dinçyürek ve Hasan Taçoy’un adları geçerken, Taçoy’un UBP’li kimliği nedeniyle diğer iki adaya göre bu görev için daha az şansa sahip olduğu kaydediliyor.  

CTP, koalisyonu ayakta tutmaya çalışıyor

Hükümetin büyük ortağı CTP-BG’de ise tam anlamıyla  “parçalı bulutlu” bir hava hakim. 14 Haziran’daki kurultayda aday olmayacağını açıklayan Parti Genel Başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Denktaş’ın kararı neticesinde önümüzdeki bir aylık süreçte koalisyonu nasıl ayakta tutabileceği tartışılmaya başlandı.

Asıl hedefi Mungan’dı

Denktaş’ın istifa gerekçeleri arasında adres gösterdiği TC Yardım Heyeti’yle ilgili sorunlar aslında koalisyonun Maliye Bakanı Zeren Mungan’a yönelik açıklamalar olarak değerlendiriliyor. Koalisyonun kurulduğu günden itibaren Mungan’ın hükümetle değil de direkt olarak TC Lefkoşa Büyükelçiliği’yle istişare içinde görevini yürütmesi ve Büyükelçilikçe onaylanmayan hiçbir şeye “Olur” vermemesi Denktaş’ın yanında koalisyonun CTP kanadındaki kimi bakanların da ana rahatsızlık konusu.

Akim, Yorgancıoğlu’nun elini zayıflatıyor

Yorgancıoğlu’nu bu süreçte sıkıntıya sokan bir başka önemli faktör ise KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in davranış şekli. Kurumla ilgili kararları alırken hükümete danışmayan Akim’in bu hareket tarzı Yorgancıoğlu’nda büyük bir rahatsızlık yaratıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından tansiyonun daha da yükseldiği CTP-BG’de şimdi tek beklenti; en az hasarla 14 Haziran Kurultayına girip buradan Mehmet Ali Talat’ın başkanlığında çıkmak.

Hükümeti Talat bozacak

Kurultaya yönelik ilk adım olarak adaylık başvuru sürecini tamamlayan CTP-BG’de şimdi de Talat’ın başkanlığında parti içinde oluşacak dengeler tartışılıyor. Yerel yönetimler ve milletvekilliği seçimleriyle birlikte parti içinde süren kutuplaşma ve kavgaların Talat’ın önderliğinde nasıl bir zemine oturacağı ve oluşacak yeni yapıda nasıl bir denge kurulacağı tam bir merak konusu. Bu arada, Talat’ın parti başkanlığına seçilmesinin ardından koalisyon hükümetinin bozulmasına kesin gözle bakılırken, Talat’ın yeni bir koalisyon oluşumu içine girip girmeyeceği veya muhalefette kalarak ülkenin yeni bir seçim sürecine girmesini mi bekleyeceği 14 Haziran’ın ardından ortaya çıkacak unsurlar arasında. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam