DOLAR 32,3480 0.29%
EURO 35,1001 -0.12%
GBP 41,0712 0.04%
ALTIN 2.307,641,34
BITCOIN 22886123,32%

Köftecik

ABONE OL
7 Mayıs 2018 09:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kadınlar sabahları buluşurlar. Hal hatır sorma faslından sonra muhabbetin geldiği nokta bugün de ne pişireceğiz oluyor. Aslında ev hanımının da çalışan kadının da ortak sorusudur bu. Sevgili okuyucular bugün size yapması biraz zaman alan fakat lezzetiyle vazgeçilmez olan Köfteciğin ( Kıbrıs Köftesi) yapılışını annemin tarifiyle aktaracağım.

Köftecik, bol patatesli, az kıymalı, bol soğanlı olursa ve elde rendelenirse daha güzel olur. Kıyma yerine bolibif koyularak daha farklı bir lezzet de elde edilir. Köftecik sıcak da yenir soğuk da. Tavadan çıkar çıkmaz ev ahalisi başlar yemeye yana yana, en son anne oturur sofraya. Yanında yoğurdu, mevsim salatası ama ille de domates, salatalık, soğan, bol zeytin yağı ve sirke ile yapılan salata olursa artırır köfteciğin lezzetini. Köftecik soğuk da yenir demiştim. Köftecik denince çocukluğumda okul pikniğinde yediğimiz soğuk köfteler aklıma geliyor. 

Annemlerin pikniklerinde de köftecik favori yiyecekmiş. Köftenin kabının kapağı açıldığında etrafa dayanılmaz güzel bir koku yayılırdı. Yememek imkansızdır.

Köftenin yemesi çok kolay yapması zahmetlidir ama bu lezzete değer. Şimdi köfteciğin tarifini verelim.

Malzemeler (4 kişilik): İki kilo patates, yarım kilo kıyma veya bir büyük dana bolibif, iki üç tane orta boy soğan, yarım demet maydanoz ( ince kıyılmış) bir iki dilim bayat ekmek içi, bir diş sarımsak, bir iki dal taze nane yaprağı (ince kıyılmış), bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı karabiber, bir çay kaşığı bahar (tarçın).

Patateslerin yarısı el rendesinin en ince kalanı incenin bir kalınından rendelenir ve elle sıkılarak başka bir kaba alınır. Sulu olan kısım bir kenarda bekletilir. Dibe çöken patatesin nişastası bağlayıcı olduğu için diğer malzemelere mutlaka katılmalıdır. Tüm malzeme patatese karıştırılıp iyice yoğrulur kabın bir kısmı boşluk kalacak şekilde bir tarafa yığılır ve buzdolabında en az yarım saat bekletilir.

Buzluktan çıkardığımız köfte harcının dibinde su biriktiğini görürüz bu su süzülür. Cevizden biraz büyük harç alınır avuç içinde sıkılarak fazla suyu sıkılıp şekil verilir. Bol kızgın yağda kızartılır fakat köfte yağa atıldığında hemen yanmayacak şekilde kızdırılmış yağda kızartılmalıdır.  Afiyet olsun.

GÖKÇEN İYİKALP; YEDİTEPE ÜVİVERSİTESİ, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI MEZUNU (GASTRONOM)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam