DOLAR 32,4511 -0.12%
EURO 34,7414 -0.68%
GBP 40,5584 -0.62%
ALTIN 2.434,60-0,05
BITCOIN 2063202-1,30%

Laf çok icraat yok

ABONE OL
19 Aralık 2017 08:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

CTP’nin iktidarda olduğu dönemde sağlık alanında halka verdiği vaatler; 

AB standartlarında üretim tüketim faaliyetlerinin sürdürülmesi amacıyla çalışmalar yapılacak

Genel Sağlık Sigortası hayata geçirilecek 

Sağlık Çalışanları Yasası yapılacak 

Özel hastane ve klinikler yasası gözden geçirilecek

Engelli vatandaşlar için gerekli düzenlemeler yapılacak

Koruyucu sağlık hizmetleri yaygınlaştırılıp etkinleştirilecek 

Çağdaş, sağlıklı, yaşanabilir köyler yaratmak temel hedefler arasında olacak 

Kansere yönelik erken tanı ve tarama merkezleri yapılandırılacak  

Hasta haklarıyla ilgili gerekli yasalar düzenlenecek

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası çıkacak 

Döner Sermaye Yasası’na geçilecek

Bulaşıcı Hastalıklar Yasası sözü yerine getirilecek

Sağlık ocakları güçlendirilecek

Deniz ABİDİN 

CTP,  1994 yılında ilk defa DP ile hükümet kurarak iktidara geldi. O dönemden bu yana CTP, 2004 ve 2005 yılında yeniden DP ile, 2006 yılında ÖRP ile, 2013 yılında DP-TDP ile, 2015 yılında ise ilk kez UBP ile kolisyonda yer aldı. CTP iktidarda olduğu dönemlerde sağlık sisteminin iyileştirilmesine yönelik birçok vaatte bulunmasına rağmen bunların çoğu gerçekleşmedi. 

Birçok yasa 

CTP döneminde de hayat bulmadı

CTP de UBP ve DP gibi iktidarda olduğu dönemlerde birçok vaatte bulunmasına rağmen çoğunu gerçekleştiremedi. 1994 yılında CTP hükümet programında halkın sağlıklı beslenmesini sağlayabilmek için AB standartlarında üretim tüketim faaliyetlerinin sürdürülmesi amacıyla çalışmalar yapılacağını ifade etti, ancak bu vaadi gerçekleştiremedi.  2004 yılında DP-CTP hükümeti döneminde Genel Sağlık Sigortası, Sağlık Çalışanları Yasası’nın hayata geçirileceği, özel hastane ve klinikler yasası gözden geçirileceği sözü verildi. 

Engelli vatandaşların bir sistem çerçevesinde rutin sağlık kontrollerini yaptırabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılacağı açıklandı, ancak bir sonuca varılamadı. Ayrıca, engelli vatandaşlar için sağlık hizmetinden yararlanırken kolaylık getirecek düzenlemelerin yapılacağı, engelli vatandaşların erken tanısı, özür tespitinin yapılarak kayıt altına alınması CTP’nin iktidar olduğu dönemlerde hükümet programında yazan vaatler arasında yer aldı. 

Koruyucu 

sağlık hizmetleri 

yaygınlaştırılıp 

etkinleştirilemedi

2005’te CTP-DP Hükümet döneminde ise, CTP hükümet programında yine benzer vaatlerle vatandaşın karşısına çıktı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılıp etkinleştirilmesi, hastalık durumunda ise kolay ulaşılabilen kaliteli sağlık hizmeti verilmesi CTP’nin sağlık alanındaki en büyük hedefiydi. Ancak bu hedeflerin hiçbirini gerçekleştiremedi. Devlet Laboratuvarı Dairesini, Temel Sağlık Dairesi işbirliğiyle gıdalarda olmak üzere toksik maddelerle ilgili düzenlemeleri sürekli kılacak yasaların geçirileceği ifade edilirken, insanların sürekli koruma altına alınmasını sağlanacak bu yasalar hayat bulmadı. 

Vaatlerin çoğunu 

halk göremedi

2006 yılında CTP-ÖRP Hükümet döneminde ise, genel sağlık ve çevre temizliği açısından çağdaş, sağlıklı, yaşanabilir köyler yaratmak temel hedefleri başında olan CTP,  iş sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili olan yasaları bile tam anlamıyla yerine oturtamadı. 

2006 yılında CTP iktidarda olduğu dönemde, sağlıkta kırsal kesimdeki hastaların sağlık birimlerine kolay ulaşmasını sağlayabilmek için sağlık ocaklarının güçlendirilmesi, etkin hale getirilmesi, aile hekimliği uygulamasına geçilerek sevk sisteminin oluşturulmasını hedef koydu. Hastanelerde olan yığılmanın da önleneceği vaat edilirken, bu konuda bir ilerleme sağlanmadı. Hayata geçirilecek otomasyon projeleri, kansere yönelik erken tanı ve tarama merkezlerinin yapılandırılması, kanser konusunda sürekli eğitim programları CTP’nin hep parti programlarında yer almasına rağmen sözde kaldı. Hasta haklarıyla ilgili gerekli yasalar düzenlenecek ve çıkartılacak denilmesine rağmen halk yine bunların hiçbirini göremedi. 

Genel Sağlık Sigortası Yasası her dönem 

gündem oldu 

2013 yılında yine koruyucu sağlık hizmetleri, sürekli eğitim tarama ve araştırma çalışmaları düzenli bir şekilde sürdürülecek diye vaatlerde bulunan CTP, yine o dönemlerde istismara uğrayan çocukların tanı tedavi ve rehabilitasyonu için çocuk izleme merkezinin kurulacağını gündeme getirdi. Kamu sağlık çalışanları yasası CTP döneminde de gündemde olup hala hayat bulmayan yasa olarak kalırken, hasta hakları yasası da yine aynı şekilde Meclis’e taşınacağı sözü verilmesine rağmen bu yasa da hayat bulmadı. Genel Sağlık Sigortası Yasası her hükümet döneminde gündeme gelen fakat gerçekleşmeyen vaatler olarak kaldı. 

Döner Sermaye Yasası ilk CTP döneminde 

gündeme getirildi 

Özel Sağlık Hizmetlerini düzenleyen yasaların diğer yasalarla uyumlu bir sinerji oluşturacak şekilde şekillenmesinin sözünü hükümet programlarında dile getiren CTP,  paramedikal sağlık hizmeti verenlerin sağlık sistemindeki yerleri AB ilke ve vizyonuna uygun olarak düzenlenemedi.  

Acil sağlık hizmetlerinin etkin ve daha kaliteli hale getirilebilmesi için kalıcı kadrolar ve fiziki altyapılar oluşturulması hala beklenirken, yeterli düzeyde eleman, alet eksikliğinin devam etmekte olduğu görülüyor.  Döner Sermaye Yasasına geçileceği fikri CTP’nin 2013 yılında gündeme getirdiği fikirlerden biri olmasına rağmen, bu yasa da bugün mevcut UBP-DP hükümeti döneminde hala gerçekleşmedi. CTP hükümet programlarında Bulaşıcı Hastalıklar Yasası sözü vermesine rağmen bu da günümüzde henüz hayat bulmadı. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam