DOLAR 32,3791 0.17%
EURO 35,0149 -0.22%
GBP 40,9692 0.16%
ALTIN 2.324,460,23
BITCOIN 2264305-0,79%

“Rum tarafından olumlu mesajlar gelmiyor”

ABONE OL
1 Temmuz 2018 08:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 50. Geleneksel İskele Festivali’nin açılışında yaptığı konuşmada, Rum yönetiminin akaryakıt denetimleri konusunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü aracılığıyla gereken mesajı verdiklerini, Dışişleri Bakanlığı’nın da açıklama yaptığını anımsatarak, festival açılışında, barış, dostluk, kardeşlik sözcüğünün dalgalandığını kaydetti. 

“Barış, dostluk kardeşlik” Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle konuştu:

“Ülkemiz için de, toplumumuz için de, adamız, bölgemiz ve dünya insanlığı için de bundan daha güzel sözcükler herhalde bulunamaz; barış, dostluk, kardeşlik. Çünkü bunların karşıtı nedir kardeşlerim; barışın olmadığı yerde savaş vardır, savaşın olduğu yerde kan vardır, gözyaşı vardır, cinayetler vardır. Dostluğun, kardeşliğin olmadığı yerde düşmanlık vardır. Dolayısıyla hiç birimiz ama hiç birimiz hangi dünya görüşünde olursak olalım, hangi ideolojide olursak olalım ne düşmanlık isteriz, ne savaş isteriz. Kıbrıs Türkleri olarak da aslında biz bunların acısını çok çektik, yaşadık.”

“Haklarımızı da elbette koruyarak, gözeterek yürümemiz lazım”

Güzel sözcüklerin temenni etmekle yerine gelmediğini, uğraş vermek, ancak tedbiri de elden bırakmamak gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Barış için, uzlaşma için uğraş vermek lazım. Ancak bu uğraşları yerine getirirken de bunların bir çırpıda yerine geleceğini hayal etmeden gerçekçi olarak ayaklarımızın da yere basması lazım. Haklarımızı da elbette koruyarak, gözeterek yürümemiz lazım” dedi.

“Rum tarafından maalesef olumlu mesajlar gelmiyor” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, son birkaç günde yaşanan benzin olayından önce de tatsız olaylar olduğunu belirtti. Akıncı, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında satılan ve Rum okuluna döşenen seramiklerin söküldüğünü, Larnaka’dan gelen turistlerin KKTC’de konaklayacakları bilindiğinde KKTC’ye geçişlerinin engellendiğini, KKTC’deki etkinliğe katılmak için gelen folklor ekiplerinin de geri gönderildiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi’nin, Rum öğretmen ve öğrencilerini, okullar tanınır diye KKTC’deki okullara göndermediğine de işaret ederek, 1960 Cumhuriyeti’nde Cemaat Meclisleri olduğu dönemde bile eğitim, spor, kültür gibi faaliyetlerin iki topluma ait olduğunu kaydetti.


“Değişmesi gereken zihniyetin örnekleri”

Adı ne olursa olsun, kurulacak herhangi bir çözümde kültür, sanat, spor, eğitim, sağlık ve daha birçok alanın iki kurucu devletin, iki ayrı yapının altında olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunlar hep bilinen, uzlaşılmış konulardır. Dolayısıyla, ‘biz, öğretmen, öğrenci okullarınıza göndermiyoruz, sonra sizi tanımış oluruz’ zihniyeti işte benim son zamanlarda sık sık dile getirdiğim değişmesi gereken zihniyetin örnekleridir” dedi.

 Adada ve dünyada, barış, dostluk, demokrasi, insan hakları, özgürlük için uğraşmaya devam edeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Onların yanlışları bizim de onlar gibi olmamızı gerektirmez. Biz doğru yolda gideceğiz. Doğruları savunacağız. Haklıyız, doğruluktan şaşmayacağız, çünkü dünyanın geleceği doğru ilkeler etrafında şekillenecektir, ama bugün, bugün değilse yarın. Çünkü dünyanın, dünya insanlığının barıştan, dostluktan, işbirliğinden, kardeşlikten, dayanışmadan kazanacağı çok şey vardır. Savaştan, düşmanlıktan, kinden, nefretten, garezden herkes kaybeder. Biz, kaybeden olmak istemiyoruz. Halklarımızı koruyarak, sonuna kadar barışı, ama haklarımızı koruyarak, altını çiziyorum ve temkini elden bırakmadan yolumuza devam edeceğiz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam