DOLAR 32,3471 0.25%
EURO 35,1713 0.01%
GBP 41,0859 0.08%
ALTIN 2.303,491,15
BITCOIN 22930322,70%

Süreç çetin pazarlıklara gebe

ABONE OL
4 Şubat 2018 08:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kemal, yeni hükümetin içinde Kıbrıs konusunu iyi bilen bir ekip olduğunu ve bu konuda karşılıklı uyum sağlayabilmeleri gerektiğini söyledi. Kıbrıs konusunda UBP ile Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yaşadıkları sıkıntıların, yeni hükümetle yaşanacağını düşünmediğini belirtti

Kemal, “Umarız sıkıntılar yaşanmaz ve uyumlu bir çalışma ortaya konur. Halk da bunu istiyor, bekliyor. Bunun gerçekleşmesi için karşılıklı yapıcı çabaya, işbirliği ve uzlaşı ruhuna ihtiyaç olacak. Kıbrıs sorununu iyi bilen bir ekipten söz ediyoruz. Karşılıklı uyum sağlayabilmeleri lazım. Daha uyumlu bir süreç olabilir. Bakalım. Göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Özersay dış politika, diplomasi ve müzakereler konusunda deneyimli bir kişidir. İşin içinden geliyor. Konunun uzmanıdır. Sanırım aldığı görevle ilgili tercihinin temel nedeni de budur. Dış politikayı, Kıbrıs sorununu iyi bilen bir kişinin işin başında olması kuşkusuz önemli”

 “Müzakerelerin yeniden başlaması ile ilgili konuşabilmek için Güneydeki seçim sonucunun görülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. İsmail Kemal, “Müzakerelerin devamı olasılığı elbette vardır. Bu kolay ve kısa sürede olacak mı? Bilmiyoruz. Seçimlerin tamamlanmasından sonra herhalde bu yönde girişimler olacak. Uluslararası aktörler çaba harcayacak. Müzakerelere hangi noktadan başlanacağını ise bilmiyoruz”

 “Anastasiadis, Kıbrıs sorunu ve müzakereler konusunda çok deneyimli bir politikacı. Uzun yıllardan beri bu işin içinde. Malas ise genç ve farklı bir politikacı profili ile seçmenin karşısına çıktı. “Değişim” mesajları verdi. Elbette kazanması durumunda Kıbrıs sorununu AKEL’le birlikte yürütecek. Malas’ı destekleyen AKEL Crans Montana müzakereleri konusunda Sayın Anastasiadis’e sert eleştiriler yöneltmişti. Bundan hareketle Malas’ın benzeri bir süreçte daha farklı taktikler izleyeceği sonucunu çıkarılabilir”

Eniz ORAKCIOĞLU

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. İsmail Kemal, Yeni hükümetin Kıbrıs konusundaki açıklamalarını, Güney Kıbrıs’taki seçimlerden sonra müzakerelerin nasıl seyir alabileceğini ve daha birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türk tarafının BM’ye sunduğu  haritayı geri çekmesini de değerlendiren Kemal,  Anastasiadis’in bu tutumu kendisine karşı yapılan bir hareke olarak algıladığını belirtti. İsmail Kemal, “Haritanın geri çekilmiş olması müzakerelerin yeniden başlaması, nereden başlayacağı ve toprak başlığında daha çetin pazarlıklar yaşanacağının habercisi olabilir. Son müzakerelerde haritaların sunulması toprak konusunda önemli bir adım olarak nitelenmişti. Şimdi bu durum değişti” dedi.

“Daha uyumlu bir süreç olabilir”

Yeni hükümetin Kıbrıs konusundaki görüşlerinin farklı olması ve bu konuya çok müdahil olmayacaklarını açıklamalarını Yeni Bakış’a değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. İsmail Kemal, yeni hükümetin içerisinde Kıbrıs konusunu iyi bilen bir ekip olduğunu ve bu konuda karşılıklı uyum sağlayabilmeleri gerektiğini söyledi. Kıbrıs konusunda UBP ile Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yaşadıkları sıkıntıların, yeni hükümetle yaşanacağını düşünmediğini belirten Kemal, “Umarız sıkıntılar yaşanmaz ve uyumlu bir çalışma ortaya konur. Halk da bunu istiyor, bekliyor. Bunun gerçekleşmesi için karşılıklı yapıcı çabaya, işbirliği ve uzlaşı ruhuna ihtiyaç olacak. Kıbrıs sorununu iyi bilen bir ekipten söz ediyoruz. Karşılıklı uyum sağlayabilmeleri lazım. Daha uyumlu bir süreç olabilir. Bakalım. Göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Dış politikayı ve Kıbrıs sorununu iyi bilen biridir”

Eski müzakereci Kudret Özersay’ın yeni kabinede  Dışişleri Bakanı olarak yer almasını da değerlendiren İsmail Kemal, şunları söyledi; “Sayın Özersay dış politika, diplomasi ve müzakereler konusunda deneyimli bir kişidir. İşin içinden geliyor. Konunun uzmanıdır. Sanırım aldığı görevle ilgili tercihinin temel nedeni de budur. Dış politikayı, Kıbrıs sorununu iyi bilen bir kişinin işin başında olması kuşkusuz önemli. Yabancı diplomatlarla hep temas halinde olmuştur. Tabii genelde politikalar ve dış politika koalisyon ortaklarının istişareleri sonucu oluşturulacak, koalisyonun ortak politikası olacak ve ortak program temelinde yapılacaktır. Sayın Özersay da kendi alanında bunları hayata geçirecek. Bunu yaparken Türkiye dahil ilgili tüm aktörlerle birlikte çaba harcaması, diyalog içinde olması gerekeceğini bilen bir kişidir.”


“Toprak başlığında daha çetin pazarlıklar yaşanabilir”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM ‘ye Türk tarafı adına sunduğu  haritayı geri çekmesininin Anastasiadis’in bu tutumu kendisine karşı yapılan bir hareke olarak algıladığına işaret eden İsmail Kemal, “Türk tarafı öyle olmadığını söylese de Sayın Anastasiadis konuyu bu şekilde algıladı. Seçimlere kısa süre kala böyle bir açıklamanın yapılmış olmasının seçimlerle bağlantılı olduğu görüşünü ifade etti. Önemli olan bu algıdır. Tabii konunun detaylarını, perde gerisini daha iyi öğrenmemiz lazım. Birleşmiş Milletler, haritaların onları sunan taraflara ait olduğu görüşünden hareketle talep edilmesi üzerine haritayı Kıbrıs Türk tarafına geri verdiğini söylüyor. Türk tarafının bu niyeti konusunda Kıbrıs Rum tarafına bilgi verildiği belirtiliyor. Kıbrıslı Rum yetkililer ise bunu Kıbrıs Türk tarafının açıklamalarından öğrendiklerini söylediler. Bunun ötesinde Rum tarafı haritanın geri çekilmesine olumlu bakmıyor. Olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriyor. Gerekli girişimlerde bulunacaklarını söylüyorlar. Konunun detaylarını bilmediğimiz için fazla yorum yapmak zor ama haritanın geri çekilmiş olması müzakerelerin yeniden başlaması, nereden başlayacağı ve toprak başlığında daha çetin pazarlıklar yaşanacağının habercisi olabilir. Son müzakerelerde haritaların sunulması toprak konusunda önemli bir adım olarak nitelenmişti. Şimdi bu durum değişti” dedi.

 

“Müzakerelerin devam olasılığı vardır”

Müzakerelerin yeniden başlaması ile ilgili konuşabilmek için Güneydeki seçim sonucunun görülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. İsmail Kemal, “Müzakerelerin devamı olasılığı elbette vardır. Bu kolay ve kısa sürede olacak mı? Bilmiyoruz. Seçimlerin tamamlanmasından sonra herhalde bu yönde girişimler olacak. Uluslararası aktörler çaba harcayacak. Müzakerelere hangi noktadan başlanacağını ise bilmiyoruz. Sayın Anastasiadis açıklamalarında hep “iyi hazırlık yapılması gerektiğini” vurguluyor. İyi hazırlıktan ne anlaşıldığına bakmak lazım. Belli ki müzakerelerin başlaması ve nereden başlayacağı konusunda taraflar arasında epey pazarlık yer alacak. Bunun sonucunu şimdiden tahmin edemeyiz. Elbette bölgemize de bakmak lazım. Maalesef bölgesel konjonktürün bu açıdan olumlu olduğunu söylemek zor. Örneğin Suriye savaşına kalıcı bir siyasal çözüm üretilebilir ve bölgedeki gerginlikler azalırsa daha iyi bir konjonktür oluşabilir. Tabii başka bölgesel sorunlar da var” şeklinde konuştu. 

“Karşımızda iki farklı politika var”

Açıklamalarında Güney’de bugün gerçekleşecek Başkanlık seçimi de değerlendiren İsamail Kemal, Her iki adayında seçimleri kazanması durumunda Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yoğun çaba harcayacağını söylediğini hatırlatarak, “Her iki aday da önceliklerinin bu konu olacağını vurgulamışlardı. Bu temelde oy talep etmişlerdi. Sonuçta seçmenler karar verecek. Gerek Sayın Anastasiadis, gerekse Sayın Malas diğer konuların yanı sıra Kıbrıs konusunda da kendisinin kazanmasının daha iyi olacağını söylüyor. Bu temelde “bana oy verin” mesajını seçmene ilettiler. Bugün seçmen konuşacak. Dediğim gibi akşam saatlerinde sonucu öğreneceğiz. Anastasiadis ve Malas Kıbrıs sorununa federal bir çözüm bulunması gerektiği konusunda birleşiyorlar ama işin detayına girildiğinde aralarında bazı görüş ayrılıkları, taktiksel ayrılıklar olabilir. Anastasiadis, Kıbrıs sorunu ve müzakereler konusunda çok deneyimli bir politikacı. Uzun yıllardan beri bu işin içinde. Malas ise genç ve farklı bir politikacı profili ile seçmenin karşısına çıktı. “Değişim” mesajları verdi. Elbette kazanması durumunda Kıbrıs sorununu AKEL’le birlikte yürütecek. Malas’ı destekleyen AKEL Crans Montana müzakereleri konusunda Sayın Anastasiadis’e sert eleştiriler yöneltmişti. Bundan hareketle Malas’ın benzeri bir süreçte daha farklı taktikler izleyeceği sonucunu çıkarılabilir. Karşımızda iki farklı politikacı var. Kazanan kim olacaksa onunla müzakere yapılması gerekecek. Kimin kazanacağına ise seçmenler karar verecek. Herkesin bu karara saygı göstermesi gerekecek. İlginç bir döneme gireceğiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam