DOLAR 32,3207 0.2%
EURO 35,1354 -0.02%
GBP 41,0860 0.13%
ALTIN 2.300,131,01
BITCOIN 2281671-0,73%

Taş usta ellerde sanat eserine dönüşüyor

ABONE OL
13 Ağustos 2018 15:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Zümrütköy’de yaşayan 70 yaşındaki Mustafa Zaman, yaklaşık 3 yıldan beri ytong taşından el emeği figürler yapıyor. Oymacılığa olan ilgisinin 6 yaşında başladığını ifade eden Zaman, bu fırsatın eline 3 yıl önce geçtiğini belirtti. Ytong taşını rast gele bulduğunu anlatan Zaman, ilk deneyimini taştan değirmen yaparak yaşadığını kaydetti. Zaman, değirmenin ardından taş devri arabası, buhurdanlık, tabla ve kalbur gibi figürler de yaptığını kaydetti. İlk satışının çok iyi gittiğini anlatan Mustafa Zaman, son dönemlerde ise satışların azalmaya başladığını ifade etti. Turistlerin bu ürünlere ilgi gösterdiğini belirterek, yerli gençlerin de bu dalla ilgilenmesini istedi.

“Değirmen yaparak başladım”

Mustafa Zaman, bu işe nasıl başladığını şöyle anlattı, “Ben 12 yaşında Limasol’da inşaat boyacılığı yapmaya başlamıştım. 45 yıl çalıştıktan sonra emekli oldum. Bir gün balık avlamaya gitmiştim. Yerde atılı vaziyette bu taştan buldum. Baktım ki oyulmaya uygun bir taştır. Zaten 6 yaşında taş oymaya ilgim başlamıştı. Taşı bulduktan sonra Kıbrıs’a özgü ve geriye dönük ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Aklıma ilk gelen şey değirmendi. Bu taşı oyarak değirmen yapmayı denedim ve oldu. Daha sonra yaptıklarımı tüm komşularıma bedava dağıttım. Daha sonra yalak yaptım. Bu taş hem su geçirmez hem de suda batmıyor.”

“İlk satışım çok iyi gitmişti”

“Çocuklarım yaptığım figürleri görünce, panayırlarda satmamı önerdi. Yaklaşık 3 yıldır bu işle uğraşıyorum. Figür yapma konusunda daha da eskiye gideyim dedim ve taş devri arabası yaptım. Çocuklarımın önerisi üstüne panayıra gittim ve ilk tezgâh kurduğum yer Tepebaşı’ydı. O dönem de panayır hem Cumartesi hem de Pazar günü yapıldı. Hava rüzgârlı olduğu için gidip gitmeme konusunda kararsızdım. Sonra gitmeye karar verdim. Gittim ve çok güzel de satış yaptım. O günden beridir, imkân olduğu sürece her festivale katılıyorum.”

“Kolay iş değil”

“Bu ytong taşını hırdavatçıdan alıyorum. Metre ile ölçü alıp, dülger gönyesi ile çiziyorum. Daha sonra yapacağım figüre göre bıçkı, keski ve bıçakla şekil veriyorum. Zımpara ile sıfırlıyorum. Sonra ilaçlı suya batırıyorum toz çıkarmasın diye. Kullandığım tahtalar işi biraz zorlaştırıyor. 

Tahtaları kesip şekil verdikten sonra boyuyorum. 1 hafta sonra kuruyunca yaptığım figüre monte ediyorum. Bu el emeklerini yapmak pek de kolay değil. Bazısını yapmak uzun sürüyor.”

“Kıbrıs’a özgü figürler yapıyorum”

“Oyduğum taş ile Kıbrıs’a özgü değirmen, buhurdanlık, tabla, taş devri arabası, tepsi, fincan, kalbur ve havan yapıyorum. Festivalde sattığım bu ürünlere daha çok İngiltere’den ve Avustralya’dan gelen turistler ilgi gösteriyor. Satın da alıyorlar. Gençlerin ilgisi pek yok. Yetişkin yerli insanımızın ise ilgisi daha iyi durumdadır. Gençlerin de Kıbrıs’a özgü el emeği ürünlerine ve kültürümüze ilgi göstermesini istiyorum.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam