DOLAR 32,5509 0.02%
EURO 34,9073 0.16%
GBP 40,7336 0.33%
ALTIN 2.432,180,39
BITCOIN 2071688-4,14%

Trump kritik ismi görevden aldı

ABONE OL
14 Mart 2018 06:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Beyaz Saray kulislerinde ayrılacağı sık sık gündeme gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın görevinden alındığı açıklandı.

İlk olarak ABD’nin çok okunan gazetelerinden Washington Post’un ortaya attığı iddiayla birlikte ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Trump milyonlarca takipçisine, “Mike Pompeo, CIA’nin direktörü, yeni dışişleri bakanımız olacak. Fantastik bir iş yapacaktır” yazdı. Twitter üzerinden değişikliği gündeme getiren Trump, CIA’nin Direktör Yardımcısı Gina Haspel’in ise CIA’nin tepesine getirileceğini belirtildi. Onaylanması durumunda Haspel CIA’nin başına geçen ilk kadın olacak.

trump-twitter

Washington Post’un haberinde, ABD Başkanı Trump’ın geçtiğimiz hafta Cuma günü Tillerson’dan istifa etmesini istediği ve Tillerson’ın bu sebeple Afrika ziyaretini yarıda keserek Pazartesi günü Washington’a döndüğü ifade edildi. ABD Başkanı Trump’ın geçtiğimiz hafta gündeme gelen Kuzey Kore ile ilişkilerin normalleşmesi üzerine müzakerelerde Pompeo’ya güvendiği belirtilirken, Trump gazeteye “CIA’nin Direktörü Mike Pompeo’yu yeni Dışişleri Bakanı olarak aday göstermekten dolayı çok gururluyum” dedi.

ABD Başkanı Trump, “CIA’nin Direktör Yardımcısı Gina Haspel, Pompeo’nun yerine aday gösterilecektir ve CIA’nin ilk kadın direktörü olacaktır. Bu tarihi bir an. Mike ve Gina bir yılı aşkın bir süredir birlikte çalışıyorlar ve birbirlerine karşı çok saygılılar” dedi.

Trump CIA Direktörü Mike Pompeo'yu dışişleri bakanlığına aday gösterdi.

Trump CIA Direktörü Mike Pompeo’yu dışişleri bakanlığına aday gösterdi.

Trump, Twitter hesabından Tillerson’a hizmetlerinden ötürü teşekkür ettiğini söyledi. Beyaz Saray tarafından yapılan resmi açıklamada ise, Trump’ın Pompeo’ya güvendiği belirtilirken, CIA’nin direktörlüğünü üstlenen isim hakkında, “Bu kritik süreçte bu iş için doğru insan” yorumunu yaptı.

KARARI TWITTER’DAN ÖĞRENDİM

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, “Trump, Kuzey Kore ile müzakereler ve ticaret ilişkilerinin görüşülmesinden önce yeni bir ekip istedi” dedi. Göreve başladığı andan itibaren yakın çevresindeki kurmaylarla birer birer yollarını ayıran Trump’ın Tillerson’ı görevden alması bu zamana kadarki en büyük değişim olarak görülürken, Exxon Mobil’in 65 yaşındaki eski CEO’su konuyla ilgili açıklamada bulundu. Tillerson, “Kararı Twitter’dan öğrendim” dedi.

ABD Başkanı Trump hakkında, geçtiğimiz yıl “moron” diyen ve sık sık kamera karşısında sürtüşen ikilinin yollarını ayıracağı geçmiş dönemde de gündeme gelmişti. ABD Başkanı Trump ile Tillerson’ın bazı önemli konularda birbirleriyle çelişen açıklamalarda bulunması da Beyaz Saray kulislerinde Tillerson’ın yakında görevden ayrılacağına yönelik iddiaların ortaya atılmasına sebep oluyordu.

Rex Tillerson’ın görevden alınmasının ardından sosyal medyada büyük bir tartışma yaşandı. Twitter’da Rex Tillerson’ın ilk ismi ve çıkış anlamına gelen ‘exit’ kelimesinin birleşmesinden oluşturulan “REXIT” hashtag’i gündem olurken, birçok kullanıcı Trump’ın dışişleri bakanını Twitter üzerinden kovmasına tepki gösterdi.

TRUMP’IN ASİSTANI DA GÖREVDEN ALINDI

Öte yandan Washington, kabinedeki büyük değişiklikle çalkalanırken, Trump’ın kişisel asistanı da işten atıldı. Trump’ın asistanı John McEntee, açıklanmayan güvenlik endişesi dolayısıyla Beyaz Saray’dan çıkarılırken görüntülendi. Beyaz Saray’da görevli üst düzey iki isim Wall Street Journal gazetesine konuştu. Yapılan açıklamada McEntee’nin kovulma sebebi açıklanmazken, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, “Kişisel konularda yorum yapmıyoruz” dedi. McEntee, Trump’ın başkanlığa gelmesinden beri ABD Başkanı’na en yakın çalışan isimlerden biriydi. McEntee’nin görevden alınmasıyla birlikte Trump’ın yakın çevresindeki kurmaylardan biri daha Beyaz Saray’dan uzaklaşmış oldu.

KRİTİK İSİMDEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
ABD Başkanı Trump’ın dışişleri bakanlığı için adını telaffuz ettiği Mike Pompeo, Washington Post’a konuştu. Pompeo, “Trump’ın CIA’nin Direktörü olarak beni görevlendirmesinden dolayı çok minnettarım ve Dışişleri Bakanlığı için sunduğu bu fırsat için de. Onun liderliği Amerika’yı daha güvenli bir yer haline getirdi. CIA’de harika erkek ve kadınlarla çalıştığım için çok onur duyuyorum” dedi.

WASHINGTON POST’A KONUŞTU

Pompeo’nun yerine CIA’nin başına getirilmesi gündemde olan Haspel ise, “30 yıl boyunca CIA’de çalıştıktan sonra geçen yıl Mike Pompeo ile birlikte Direktör Yardımcısı unvanıyla çalışmıştım. Başkan Trump’ın sunduğu bu fırsat için çok minnettarım ve beni CIA’nın yeni direktörü olarak aday göstererek güvenmesinden dolayı gururum okşandı” dedi.

MIKE POMPEO KİMDİR?

23 Ocak’ta CIA Direktörlüğü koltuğuna oturan Mike Pompeo, eski bir asker aynı zamanda bir hukukçu. Berlin Duvarı’nın yıkılması öncesi uzun yıllar Almanya’da görev yaptı. Birinci Körfez Savaşı’nda da aktif görev aldı. Pompeo, daha sonra bir savunma sanayi şirketinde CEO olarak çalışmaya başladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam