
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada, imzalanacak olan protokolle Geçitkale Havaalanı’nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na devredileceğini ifade ederek, Türkiye’nin KKTC’de bir üssü olacağını söyledi
Geçitkale Havaalanı’nın sivil havacılık tarafından kullanılmasının yasaklandığını anımsatarak, “biz bu protokolle geçici bir şeyi kalıcı hale getiriyoruz” dedi
Arıklı, 2023 yılı içinde KKTC’ye gelecek olan yolcu sayısını 5 milyona çıkarma hedeflerinde olduklarını belirterek, özellikle yeni Ercan Havaalanı’nın güvenlik açısından İngiltere ve Avrupa Birliği’nin istediği şartlara uygun hale geleceğini söyledi
Yeni Ercan Havaalanı’nın KKTC’ye şimdiye kadar yapılmış olduğu en büyük yatırım olduğunu söyleyen Arıklı, yeni havayolunun teknik olarak bittiğini, şu anda son teknik cihazların yerleştirilmekte olduğunu belirterek, çok yakında test sürüşlerine başlama hedefinde olduklarını söyledi. Bakan Arıklı, resmi açılış tarihinin Türkiye ile birlikte kararlaştırılacağını belirtti
Arıklı, uçak bilet fiyatlarını aşağı çekebilmek için rekabet ortamı oluşturma gayreti içinde olduklarını belirterek, Mart ayı itibariyle üç tane yeni hava yolu şirketinin devreye girmek için izin aldığını söyledi. Arıklı, “Üç hava yolu şirketi daha devreye girerse artan rekabet koşulları çerçevesinde bilet fiyatları da aşağıya düşecek diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı
Yeni Bakış
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada, Geçitkale Havaalanı’nın bir müddetten beridir kullanımı için Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildiğini belirterek, şimdi ise bunun protokol imzalanarak kalıcı hale gelmesinin sağlanacağını söyledi. Arıklı, imzalanacak olan protokolle Geçitkale Havaalanı’nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na devredileceğini ifade ederek, Türkiye’nin KKTC’de bir üssü olacağını söyledi. Arıklı, Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesinin ardından Geçitkale Havaalanı’nın sivil havacılık tarafından kullanılmasının yasaklandığını anımsatarak, “biz bu protokolle geçici bir şeyi kalıcı hale getiriyoruz” dedi. Arıklı, özelleştirmenin şartlarından bir tanesinin Ercan Havaalanından başka uçuşa hazır başka hava alanının olmaması olduğunu belirtti.
“Yolcu sayısını 5 milyona çıkaracağız”
Arıklı, 2023 yılı içinde KKTC’ye gelecek olan yolcu sayısını 5 milyona çıkarma hedeflerinde olduklarını belirterek, özellikle yeni Ercan Havaalanı’nın güvenlik açısından İngiltere ve Avrupa Birliği’nin istediği şartlara uygun hale geleceğini söyledi. Erhan Arıklı, dolayısıyla KKTC’den giden yolcuların Türkiye’de herhangi bir hava alanına inmeden veya uçaktan inmeden direkt gidebileceklerini kaydetti.
“400 milyon Euro’luk bir yatırım”
Erhan Arıklı, “Güvenlik açısından son derece üst düzey bir havaalanına kavuşmuş olacağız” diyerek, 400 milyon Euro’luk bir yatırımın söz konusu olduğunu, KKTC’nin şimdiye kadar yapmış olduğu en büyük yatırım olduğunu söyledi. Arıklı, günün sonunda yatırımcı firmanın gideceğini, 400 milyon Euro’luk yatırımın bize kalacağını ifade ederek, “Ercan Havaalanını bugünkü şartlarda yapmaya kalksak 1 milyar Euro’nun üzerinde bir paraya ihtiyaç olurdu” diye konuştu.
“Yeni havayolu teknik olarak bitti, çok yakında test sürüşlerine başlayacağız”
Arıklı, “Geçmişte bu özelleştirmenin birçok eksiğine rağmen hatalarına rağmen yapmaya cesaret eden kişileri ve destekleyen hükümeti tebrik ediyorum” dedi. Bakan Arıklı, Ercan Havaalanı’nın geçtiğimiz yıl ortalama 250 milyon liraya yakın bir gelir getirdiğine vurgu yaparak, bu rakamın her geçen yıl daha da artacağını söyledi. Arıklı, yeni havaalanının teknik olarak bittiğini, şu anda son teknik cihazların yerleştirilmekte olduğunu belirterek, çok yakında test sürüşlerine başlama hedefinde olduklarını söyledi. Bakan Arıklı, resmi açılış tarihinin Türkiye ile birlikte kararlaştırılacağını belirtti.
“Mart ayı itibariyle üç tane yeni havayolu şirketi devreye girmek için izin aldı”
Arıklı, uçak bilet fiyatlarını aşağı çekebilmek için rekabet ortamı oluşturma gayreti içinde olduklarını belirterek, Mart ayı itibariyle üç tane yeni hava yolu şirketinin devreye girmek için izin aldığını söyledi. Arıklı, “Üç hava yolu şirketi daha devreye girerse artan rekabet koşulları çerçevesinde bilet fiyatları da aşağıya düşecek diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR