DOLAR 32,6723 0.53%
EURO 35,3566 0.36%
GBP 41,5877 0.46%
ALTIN 2.502,010,73
BITCOIN 20272680,55%

Yasağı takan yok!

ABONE OL
14 Temmuz 2017 06:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek, yasağın geçte olsa yürürlüğe konulduğubu belirterek, “Yaptığımız gözlem ve tespitlerde birçok iş yerinin bu yasağa uymadığını gördük. Çalışma Dairesi müfettişlerinin bunun takipçisi ve denetçisi olması gerekmektedir. Bu konuda polisten de yardım alarak bu denetimlerin yapılması şarttır” dedi.

Bir karar alınmışsa bu kararın takipçisi de olunması gerektiğini vurgulayan Felek, “Şu ana kadar herhangi bir denetim ya da cezai yaptırım uygulandığı yönünde bir bilgi edinmedik. Sadece duyduğumuz alo 102 ihbar hattının oluşturulduğu ve yapılan ihbarlar sebebi ile telefonların kitlendiği, saat 14,00’den sonra da hatta cevap veren birinin olmadığıdır. Ben yasakladım, isteyen çalışsın, isteyen çalışmasın mantığı tamam bir mantık değildir” diye konuştu.

 Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise, Ülkede sadece çalışma yasağı konusunda değil birçok konuda denetim eksikliği olduğunu vurgulayarak , “Denetimsizliğin sebebi  yeterli müfettiş ve denetleme elemanı olmadığı için devletin zafiyetinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Denetimin yanında farklı önlemler alınması  ve ağır para cezalarının uygulanması gerektiğini vurgulayan Gürcafer, “Bin 200 TL para cezası koymakla bu sorunların önüne geçilemez. İnsan hayatının söz konusu olduğu noktalarda çok ağır para cezaları konmalıdır ki caydırıcı olsun, aksi takdirde kimse buna uymaz”  diye konuştu.

Eniz ORAKCIOĞLU

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 40 derecenin  üzerinde seyreden sıcaklar nedeni ile

güneş altında çalışan işçilerin sağlığının korunabilmesi için 12,13 ve 14 Temmuz tarihlerinde 12:00-16:00 saatleri arasında dışarıda çalışmayı yasaklasa da, birçok iş yeri bu yasağa uymadı. Konu ile ilgili Yeni Bakış’a değerlendirmelerde bulunan DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek ve  Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafe  “Yasak geldi ama denetimlerinde yapılması ve cezaların caydırıcı olması gerekir” dedi.

Dev-İş Başkanı Felek;

“Geçte olsa yasak geldi”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Hasan Felek, 3 Temmuz’dan itibaren sıcak havalarda 12:00-16:00 saatleri arasında çalışma yasağı getirilmesini gündeme getirdiklerini anımsatarak, “Bizim aşırı sıcaklarda dışarda çalışmanın yasaklanması için gerekçemiz ise İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının ve İş Yerlerinde Asgari Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğüne göre bir işçinin çalışabileceği sıcaklık ortamı 15 derece ile 35 derece arasıdır. Yasa 35 derece belirtirken, açıkta, inşaatlarda, yollarda ve diğer iş yerlerinde 44 derecenin altında çalıştırmak bize göre bir insanlık suçudur ve sağlık açısından risk içermektedir. Çok sıcak havada çalışan işçiler her an beyin kanaması veya güneş çarpması gibi tehlikeler altındadırlar” dedi.

“Birçok iş yeri yasağa uymuyor”

Geç de olsa Çalışma Bakanının sıcak nedeni ile güneş altında 3 gün de olsa çalışma yasağı verdiğini belirten Felek, “Ama dün bizim de yaptığımız gözlem ve tespitlerde birçok iş yerinin bu yasağa uymadığını gördük. Çalışma Dairesi müfettişlerinin bunun takipçisi ve denetçisi olması gerekmektedir. Bu konuda polisten de yardım alarak bu denetimlerin yapılması şarttır” şeklinde konuştu.

“102 ihbar hattına 14,00’den sonra bakan yok”

Şu ana kadar herhangi bir denetim ya da cezai yaptırım uygulandığı bilgisi almadıklarını vurgulayan Felek, “Sadece duyduğumuz alo 102 ihbar hattının oluşturulduğu ve yapılan ihbarlar sebebi ile telefonların kitlendiği, saat 14,00’den sonra da hatta cevap veren birinin olmadığıdır. Bu karar alınmışsa bakanlık bunun takipçisi de olmalıdır. Ben yasakladım, isteyen çalışsın, isteyen çalışmasın mantığı tamam bir mantık değildir. Çünkü aynı risk ve tehlikeler devam etmektedir. Kaldı ki dün bugün ve yarın hava sıcaklıkları da 40 derecenin üzerindedir. 40 derecenin üzerindeki bu sıcaklar özellikle 12,00-16,00 saatleri arasında çok büyük riskler içermektedir.  Bizim derdimiz işleri aksatmak değil, çalışan işçilerimizin sağlıklarının bozulmaması, iş kazası geçirmemeleridir” diye konuştu.

 Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer;

“Yasağa uymayanlar cezalandırılmalıdır”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de , üyeleri içerisinde yasağa uymayanın olmadığını vurgulayarak, “Bugün ülkemizde kayıt dışı ve kaçak olarak devam eden birçok inşaat vardır. Bu inşaatlarda saat 12,00 ile 16,00 saatleri arasında çalıştırılan işçilerin ise tespit edilmesinin ve cezalandırılması Kaymakamlık, Bakanlık ve Belediye gibi makamların görevidir. Bence bu çalışma yasağına uymayanların ise en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Cezalar caydırıcı olmalıdır”

Ülkemizde sadece çalışma yasağı konusunda değil birçok konuda denetim eksikliği olduğunu vurgulayan Gürcafer, “Denetimsizliğin sebebi de yeterli müfettiş ve denetleme elemanı olmadığı için devletin zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Kaldı ki yapılan protokoller sonucunda istihdam olanağı da sınırlı olduğu için yeni çalışanlarda alınamamaktadır. Ama bu konuya daha farklı bir çözüm getirilmesi, düzenleme yapılıp caydırıcı ciddi cezalar konulması önemlidir. Şu bir gerçektir ki ülkemizde cezalar caydırıcı olmadığı zaman insanlar bu yasaklara uymaz” diye konuştu.

“Bin 200 TL para cezası azdır”

Caydırıcı cezalara Dubai örneğini veren Gürcafer, orada da aşırı sıcak havalarda güneş altında çalışma yasağı geldiğini ve caydırıcı olması adına çok ağır para cezalarının konduğunu belirterek, “Kısacası bin 200 TL para cezası koymakla bu sorunların önüne geçilemez. İnsan hayatını ilgilendiren ve insan hayatının söz konusu olduğu noktalarda çok ağır para cezaları konmalıdır ki caydırıcı olsun, aksi takdirde kimse buna uymaz”  dedi.

“Sürekli uyarıyoruz”

Gürcafer, sözlerine şu şekilde son verdi, “Sürekli üyelerimizi sıcak havalarda 12,00 ve 16,00 saatleri arasında işçi çalıştırmamaları yönünde uyarıyoruz.  Bugün yine tüm üyelerimize mesaj göndererek uyardık ve gerekli denetimleri de yapmaktayız.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam